2011. július 9., szombat

Szabó Magda: Abigél


Szerző: Szabó Magda
Cím: Abigél
Első kiadás: Móra, 1970
Az én példányom kiadása: Móra, 1997

Fülszöveg: 
Ginával, ​​Vitay tábornok elkényeztetett kislányával 1943 őszén megfordul a világ. El kell hagynia otthonát, iskoláját, barátnőit – méghozzá a legnagyobb titokban, búcsú nélkül. El kell szakadnia édesapjától, aki soha sem hagyta még magára korán anya nélkül maradt, egyetlen gyermekét. Mintha forgószél repítené a kislányt messze Budapesttől, messze mindentől, ami eddigi életét jelentette, az árkodi kollégium komor falai közé. Az erődre emlékeztető kollégium szigorú fekete-fehér világa tilalmakkal veszi körül a kislányt, rákényszeríti a maga érthetetlen és elfogadhatatlan törvényeit. S Gina hiába lázad, hiába szökne, menekülne innen, valami mégis maradásra kényszeríti, valami, amit nem tudott, s amit meg kellett tudnia ahhoz, hogy önként vállalja a rabságot. Hogyan is igazodjék el egy tizenöt éves kislány ebben a súlyos felnőtt-titkoktól terhes világban? Hogyan illeszkedjék be a lányok közösségébe, hogyan osztozzék gyerekes örömeikben, mint vegye ki részét ártatlan tréfáikból? Talán neki is hinnie kell a naiv árkodi diáklegendában, amelyet a kertben álló szobor alakja köré fontak a lányok? Írjon talán ő is levelet Abigélnek, a korsós lány szobrának, aki mindig segít a bajbajutottakon, a rászorulókon? Szabó Magda lebilincselően izgalmas és bravúros megoldású új regényét Loránt Lilla rajzai díszítik.

"Volt abban valami kétségbeejtő, hogy nem képes megszegni a szavát még akkor sem, mikor mire kezet adott, érthetetlen, embertelen és elfogadhatatlan."

A könyvről: 
Becsuktam a könyvet, és pár percig szólni sem bírtam. Épp az imént végeztem az utolsó mondatokkal. Jó könyv. Micsoda? Dehogyis! Elképesztően jó! Persze édesanyám megmondta, mégis kicsit féltem ettől a könyvtől. Bizonygatta, olvassam, majd rájövök, hogy milyen jó.

A Moly egyik eseménye miatt vettem a kezembe, most először, bár már rég a polcomon állt. Még nagyon régen egy nagyon jó barátom polcáról vettem le, megtetszett, azt mondtam, el akarom olvasni, erre ő meg azt, hogy nekem adja. Ez az egy kézzelfogható emlékem maradt tőle. Szégyellem, de ezelőtt nem igazán hallottam a történetről, és az is új volt számomra, hogy film is készült belőle. Valahogy az én világom eddig Abigél-mentes volt. Sajnos.

"Mit tudja azt a telefonközpont, mennyi örömet adhat az az egy szál telefondrót."

Szóval elolvastam. A kezdetek kicsit unalmasak voltak: lányiskola, szegény főhősnőt nem igazán szeretik, de sebaj, később majd biztos minden helyrejön. Így lett. Aztán kezdett érdekes lenni, mert már nagyon érdekelt, ki vigyáz ennyire Ginára, és ki az a rejtélyes Abigél. 

Igazából egy szerelmi történetre számítottam, ahol a két fiatal szereplő nem lehet együtt a háború miatt, de végül egymásra találnak, és "boldogan élnek, amíg...". 

Nem ezt kaptam - szerencsére. Na nem azért, mert nem szeretem a szerelmes történeteket, hanem azért szerencsére, mert sokkal többet nyújtott nekem Gina története, mint az, amire én lélekben készültem. 
"– Végünk van – mondta Torma. – Ha kinyitja a füzetemet, és felemeli az itatóst, nekem végem. Kicsapnak.
– Mindenkit kicsapnak – mondta sötéten Kis Mari. – Ha elolvassa a kedvenc diakonisszájáról, hogy nem is református, hanem buddhista titokban meg áldiakonissza, mert tulajdonképpen filmszínésznő, és itt, eben a magányban készül az új szerepére, én már ma este utazom."

Nagyon érdekesnek találtam ezt a világot, ami mindig érdekelt, mégsem éreztem elég közel magamhoz, keveset olvastam/hallottam/láttam róla. Biztos vagyok benne, hogy élményeimet most a filmmel is ki fogom egészíteni, hogy kerek legyen, hogy ismét átélhessem, hogy megint ott lehessek. Szeretem a Matulát. Talán sokan nem, de én igen. Ott akarok lenni, és zsoltárokat olvasni a lányokkal, meg titkos játékokat (esetleg tiltott találkákat) szervezni, és arról álmodozni, hogy Kalmár és Zsuzsanna éljenek boldogan. 

"Mindig a részletek a legizgalmasabbak egy nagy irodalmi műben- tanította Kőnig magyar órán-, kérem sose feledjék el figyelemmel kísérni a részleteket."


Kőniget nagyon szerettem. Hogy miért, megmondani nem tudom, mégis számomra egy fontos szereplő volt. Esetlennek tartottam, és olyan embernek, aki szánalomra méltó, és szerethető a maga kelekótyaságával. Bosszantott, hogy a lányok folyamatosan gúnyolódtak vele és nevettek rajta. Mindig sajnáltam, és úgy éreztem, bár nem mutatja, biztos fájhat neki. 


Zsuzsanna naivsága és túlzott vallásossága meg kifejezetten idegesített, amikor már a vak is látta, hogy nincs igaza, vagy hogy lehetne kicsit engedékenyebb bizonyos helyzetekben. 

A történetből nem mesélek, hátha valaki el akarja majd olvasni, mindenesetre volt, akiben nagyot csalódtam, és volt, akit az utolsó néhány oldalon szerettem csak meg.

7 megjegyzés :

 1. Na ugye,hogy érdemes volt:)Azon ritka Magyar könyvek egyike,amit nagyon-nagyon szerettem!

  VálaszTörlés
 2. Imádom.Mind a könyvet, mind a filmet bármikor eltudom olvasni/meg tudom nézni.Bár én a filmet előbb láttam, mivel édesanyám is nagyon szereti és mindig megnéztük kiskoromban ha adták a tévében.De sosem bántam, akárhányszor olvastam mindig élveztem legfeljebb a képzeletemben Kőnig mindig Garas Dezső marad, Vitay Georgina pedig a számomra gyönyörű Szerencsi Éva.Sőt lehet a napokban megint újra nézem:)

  VálaszTörlés
 3. A napokban én is tervezem a film megnézését. :) Kicsit meglepődtem, hogy Te is olvastad, ezt a könyvet valahogy nagyon "lányregénynek" képzeltem. (És azon is meglepődtem, hogy a blogomat olvasod.:))

  VálaszTörlés
 4. Szia!
  Nagyon jó post! Jó, hogy írtál róla, újból kedvet kaptam az elolvasásához. :-)

  VálaszTörlés
 5. Az Abigéllel úgy voltam, hogy előbb valami magyar órán néztük meg annóa filmverziót, és csak középsuli vége felé sikerült beszereznem olcsón a könyvet - keményborítós kivitelben -, de amikor elkezdtem olvasni, le sem bírtam tenni. Tulajdonképp éjfélig, vagy hajnal egyig bújtam bele, és olvastam.

  VálaszTörlés
 6. Igen, az Abigél egy tipikusan letehetetlen könyv, nagyon magával rántja az embert. Végig azt képzeltem, hogy milyen lehet így élni, ebben a korban. :)

  VálaszTörlés
 7. Dettó. Amúgy mi a musicel verziót tervezzük megnézni Pesten a Tháliában, mert ott játszák, illetve 16.-án debrecenben a Főnix csarnokban, csak ez utóbbi helyen rossz az akusztika.

  VálaszTörlés