2011. július 11., hétfő

Rend a lelke mindennek...

Kicsi korom óta az ajándékozások 80%-ában könyvet kapok mindenkitől. Aminek én mindig nagyon tudok örülni. Lehet akármilyen, ha lapokból áll és betűk vannak benne, örülök neki. :) Természetesen az olvasmányaimat igyekszem megválogatni, és bizonyos szint fölött maradni, de minden stílust kipróbáltam már. Olvastam már Dosztojevszkijt, Gorkijt, Sienkiewiczet, Hemingwayt, Gogolt, Tolsztojt, Jane Austent, Brontët. Szívesen forgattam Ady versesköteteit, Vörösmartyt, Pilinszkyt. Bemutatkozott nekem Flaubert Bovarynéja.


Apámnak köszönhetően megismertem olyan nagyszerű emberek köteteit, mint Waltari, Mark Twain, Durrell, Kafka. Anyám megtanított, hogy a romantikus könyv is lehet jó, ezért sokat olvastam Danielle Steelt, Nora Robertset. Kortársaim főleg Tolkien köteteket nyomtak a kezembe, de igazán megszerettették velem Dan Brownt is. 
Egy kedves tanárom ösztönzésére olyan szerzők köteteit kölcsönöztem könyvtárból, mint Varró Dániel és Kukorelly Endre.
Persze volt, amit én fedeztem fel, ilyen Rowling varázsló-világa, a Twilight saga,  Margaret Mitchell, Jill Mansell. 
Nem is nagyon akarok belemenni, hogy kiket olvasok ezek közül szívesen, és melyikek azok, amiket szívesebben teszek félre, mert nem erről szeretnék most írni. A könyv - akármilyen - értéke van. Az én könyvespolcom mindig rendezett. 

Tizenévesen több rendezési módszert is kipróbáltam a könyveimnek. Volt egy időszak, amikor nagyságrendbe voltak téve a könyvek, s volt olyan is, hogy téma szerint kiválogatva. 
Ám már évek óta ugyanúgy állnak a helyükön: szerző szerinti ábécé sorrendben. Így találtam legegyszerűbbnek, legkönnyebben átláthatónak. Így legalább tudom, hogy Ady, Austen és a Brontë-nővérek magasan vannak, Meyer derék magasságban, Zrínyi a végén rendezi a sort, mint egy jó vitéz. :) 
Júniusban költöztem haza, amikor a szobám fel lett újítva. A polcom üresen, a könyveim fele a szüleim szobájában szállt meg, amíg nem lett otthonuk, másik fele velem volt a tanév során. 
Fogtam, és lepakoltam egy üres helyre a szobámban az összes könyvemet. Mivel eléggé rendmániás vagyok, és mindennek megvan a helye, egy Excel-táblázat volt segítségemre a rendezésben. Ott minden könyvem adatai megtalálhatók: szerző, cím, kiadó, kiadás éve, darab, ár. 
Na igen, ez nagyon megkönnyítette a dolgomat, hiszen onnan lestem, milyen kötet következik az előző után. Egy teljes napomba telt, mire elkészültem a könyvek polcra rakásával. Nem túlzok, tényleg így volt. Most azonban úgy csináltam, hogy a regényeket tettem ábécébe, külön a tankönyveket, külön a pedagógiai témájú könyveket, nyelvkönyveket, lexikonokat, életrajzi- és versesköteteket, meséket. :) Így most tudom, merre kell indulnom a szobámban, hogy megtaláljam a keresett kincset. 

Fura, hogy a könyveim számomra fontosabbak, mint egy normális embernek. :) Ha elmozdítanak egyet a polcon, azonnal észreveszem, helyére teszem, és kérdőre vonom a család összes tagját. Ezen már próbálok változtatni, leszokni erről a nagy mániámról, elég kevés sikerrel. Sajnos a polcomra nem fért fel minden könyvem, ugyanis a tanévben szabadidőmben (míg mások szórakoznak, kikapcsolódnak, esetleg strandon vannak) könyvesboltokat és antikváriumokat bújtam, hogy a kincses "szigetem" nehezebb legyen és többet érjen. 

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése