2011. július 16., szombat

E-book vagy könyv?


Az e-book nem könyv. Legalábbis az én szememben nem az. 
Szeretek számítógép előtt ülni, az iskolában laptopra jegyzetelni.  De olvasni csak könyvből, amit lapozhatok, érezhetem az illatát. 


Mostanában mindenhol olvasom/hallom, mekkora divat lett számítógépen olvasni. Tény, nagyon hasznos, ha egy kis zugban élsz, ahová nem tudsz könyveket vásárolni. Azonban - ha jól tudom - ha legálisan vásárol valaki e-bookot, annak az ára már majdnem ott van, ahol egy nyomtatott könyv ára. 

Olvastam már én is e-bookot. Méghozzá egyszer, amikor még nagyon újak voltak a Twilight-kötetek. Ennek az volt az oka, hogy amikor az elsőt elolvastam, nem bírtam várni a többi megjelenésére, így sikerült egy ismerősömtől beszereznem a többit. 
Természetesen ettől még a nyomtatott könyveket szeretem jobban, s megjelenésük idején, amint hozzájuk jutottam, rögtön megvettem mindet, egytől egyig. Úgyhogy most itt sorakoznak a polcomon a fekete kötetek, egymás után, katonásan. :) 

Csak ellenérveket tudok felhoni az e-book ellen. Sajnálom, de túl földhözragadt vagyok ehhez. 
Szeretem, ha a könyvet megfoghatom, kinyithatom, ha valami elgondolkodtat, akkor becsukhatom elgondolkodva, az ujjammal jelölve, hogy éppen hol tartok. Szeretem megnézni, milyen papírra van nyomtatva, hogyan van összerakva a könyv. Egy igényes könyvet szívesebben olvasok.
Ha egy könyvet nagyon megszeretek, vagy valamiért nagy hatással van rám, ragaszkodom hozzá, hogy a polcomon is megtalálható legyen, hogy bármikor kinyithassam és beleolvassak. Nekem szükségem van arra, hogy leemeljem a polcról, hogy magammal vihessem akárhová. Sokszor fáj már a szemem egy könyv elolvasása után (anyám... ez úgy hangzik, mintha hatvan lennék...), de úgy gondolom, számítógépen olvasás után még ennél is jobban fájna. Aminek ugye következménye, hogy kevesebbet tudnék olvasni... :) Ezt nem kockáztatom meg. :)

3 megjegyzés :

 1. Kolumbán Lajos2011. július 17. 7:11

  Valahogy így vagyok ezzel én is. Komputerről való olvasásban gondolkoztam, mert Álmi(bátyám) mondta, hogy az 1984-et a palmtopjáról olvasta el(azt most a barátnőmtől hoztam el, hagyományos formában), aztán az Elveszett illúziók/Kalandornak is csak az első kötetét küldték el a vateran. Az elveszett illúzió többi része könnyen megkapható, de gondoltam, hogy a Kalandort itt a komputeren olvasom el. Eddig mégsem volt hozza kedvem(a múltkor kerestem az Atticusban; nem volt meg, és amire felküldték volna Hódmezővásárhelyről, már lehet, hogy nem lettem volna Budapesten; valószínűleg Szegeden vetetem meg, mert a sógorom kb. 600 m-re dolgozik a www.regikonyvek.hu partnerantikváriumától.

  VálaszTörlés
 2. Én Agatha Christie könyvet szerettem volna így olvasni, meg is szereztem. A moly eseményéhez kellett volna, de annyira zavar a gépen olvasás, hogy valahogy nem tudom rászánni magam.

  VálaszTörlés
 3. Én konkrétan kijelentem: rossz a kijelzőről/monitorról olvasni. Bántja a szemem. Ha megtehetem ezért nem is olvasok onnan. Az e-book nem fogja tudni pótolni a valódi könyvet.

  VálaszTörlés