2011. július 4., hétfő

Budaháziné Hargitai Irén: Kisiklott életek

Szerző: Budaháziné Hargitai Irén
Cím: Kisiklott életek
Kiadó: Alexandra
Kiadás éve: 2005
192 oldal


Fülszöveg: 
"Budaháziné Hargitai Irán 1928. április 13-án született Isaszegen. Tanítói diplomáját 1949-ben szerezte. Negyvenöt évig tanított szülőfalujában, a Klapka György Általános Iskolában, majd a Damjanich János Általános Iskolában. Tanítványaival iskolaújságot szerkesztettek, rádió- és tévéműsorokban szerepeltek. 1997-ben határozta el, hogy megírja első könyvét Fény és árnyék címmel, mely Isaszeg és környéke történelmét mutatja be. 
Három diplomás gyermeket nevelt fel, férjével negyvennyolc éve házasok."

A könyvről: 
Tavaly nyáron az Alexandrában jártam, Pécsett. Emlékszem, nagy akciók voltak, 500-1000 Ft-os könyvek, nálam volt egy kevés pénz, és nagyon szerettem volna venni egy könyvet. 

Ekkor két új darabot szereztem be, az egyik Budaháziné Hargitai Irén könyve, a Kisiklott életek volt. 
A borító tetszett, a kötés minősége is, ezért a kezembe vettem, és elolvastam a hátulján található szöveget, mely a következő:

"Nem könnyű a téma, de sajnos meglehetősen időszerű. Alkoholizmus, drog, szenvedélybetegségek és a szörnyű következmények."
Az emberi küzdelmek iránt fogékony írónő ebben a művében egy szerencsétlen sorsú kislány életének szomorú epizódjait követi nyomon. Terike - a főhős - alkoholista szülei mellől kerül nevelőintézetbe, és a durvaság, a kiszolgáltatottság, az elhagyatottság, a testi-lelki nyomorúság megrázó emlékeivel indul a kamaszkor felé. Felfokozott szeretetéhsége, gátlásossága és naivitása nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy önpusztító örömökbe meneküljön.
A szerző Terike sorsa mellé egy másik szomorú gyermekéletet állít, Magdiét. Ő céltudatosan halad vágyai felé, és meg tudja őrizni gyermeki jóságát és tisztaságát.
A mű eseménysora természetesen kitalált, de a történet számos eleme a valóságra épül, a hősök köré felvázolt környezetek ismerősek: a jó szándékú, de tehetetlen nevelők, a szeretetet engedékenységnek értelmező szülők, a szabadságot szabadossággal összekeverő kamaszok.
Az író hitéről tanúskodik, hogy eseménysorának minden mozzanatában vannak nagyszerű áldozatokra is képes hősök. 
A jelzett ellenpontozások, a mesés fordulatokat is magába foglaló és ebből következően olykor leegyszerűsített események példázatossá teszik Budaháziné Hargitai Irén regényét.

"Add a kezed, kedves, fiatal barátom, és járd velem végig a kisiklott élet útját!"
Megfogott. Egyrészt mert pedagógus leszek, másrészt mert mindig érdekelt a nehéz életű gyermekek sorsa. Megvettem, aznap elolvastam, és nagyon tetszett. Könnyű, kedves, néha szomorú kis olvasmány. 

Néhány hónapja regisztráltam a Molyra, ahol szomorúan láttam, hogy rajtam kívül egyetlen ember jelölte be olvasottnak a könyvet. Csak egy. A több ezer regisztrált tag közül összesen 4 embernek található meg a magánkönyvtárában. Ez elszomorító, főleg azért, mert ebből én vagyok az egyik, tehát a több ezer ember közül rajtam kívül 3 embernek van meg otthon a polcán, és ezek közül az emberek közül 1 ember le is vette és ki is nyitotta. 

Szeretném, ha többen is elolvasnák a könyvet, mert érdemes! Szeretném, ha a szülők megtanulnák, hogyan bánjanak a gyerekekkel, és azt is, hogy az emberek meglássák, hogy a leírtak - bár nem valós eseményt ír le az írónő - az életben is megtörténnek, sajnos túl sokszor. 

Adjatok egy esélyt ennek a könyvnek!

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése