2013. június 29., szombat

Interjú a Csodaidők írónőjével, Görgey Etával

Egy nagy kívánságom teljesült, amikor Eta válaszolt az üzenetemre, melyben egy interjút kértem tőle. A Magyarországon ismert és elismert írónőnek rengetegen ismerik és szeretik a Csodaidők című sorozatát, a moly.hu-n is hatalmas rajongótábora van. 
A Csodaidők tetralógia első része, Az ogfák vöröse 2006-ban jelent meg, a második kötet 2008-ban követte, Kiszakadtak címmel, a harmadik az Árulás 2009-ben, és az utolsó, a Hazatérők 2010-ben volt olvasható a rajongók számára. 
Azóta rendelhető már Eta másik, a Csodaidőkhöz kapcsolódó sorozatának első és második része is, az Időcsodák, mindez megrendelhető a Csodaidők hivatalos oldalán.
Az írónőről a wikipédián itt olvashattok:
Hivatalos oldal: www.csodaidok.hu Már középiskolás korom óta olvasód vagyok, és gondolom, nagyon sokan vannak ezzel így. Azonban függetlenül attól, hogy mekkora Csodaidők-rajongónak vallom magam, nem sokat tudok Rólad. Mikor kezdtél el írni? Mikor érezted úgy, hogy könyvírással szeretnél foglalkozni?
28 évesen kezdtem írni, és a mai napig nem "foglalkozom" könyvírással. Ahogy mondani szoktam, nem tartom magam írónak, az írás számomra szórakozás. "Foglalkozni" vele csak a szabadidőm kis szeletében érek rá.

Mit szólt a családod? Kikérted a véleményüket, amikor nem tudtad eldönteni, hogyan vezess tovább egy szálat?
Nem szóltak bele az írásomba, csak olvasták, amiket írtam. Ami a véleménykérést illeti: eddig még senkitől sem kértem ilyesmit, ettől függetlenül azonban időnként kapok véleményeket rokonoktól, barátoktól, sőt, olvasóktól is. Néha akkor is, ha nem kérem. :-)

A Csodaidőkben kitalált szereplőket valós személyek alapján "teremtetted meg", vagy az egész személyiségüket Te raktad össze?
Volt ilyen is, olyan is. De egy az egyben senkit sem másoltam valakiről.

Íróként lehet pártatlannak lenni, vagy Neked is megvannak a kedvenceid a Csodaidőkből? :)
Naná, hogy megvannak. De íróként más szempontok alapján szeretek szereplőt, mint egy olvasó. Szeretem írni Riont, Shaayinn-Yaant, Gromot. Személyként Malin és Giin a leginkább rokonszenvesek. Judyt és Yaant szeretem ugyan, de írni - általában - nem szeretem őket.

A történeted főszereplője egy igazán nehéz sorsú lány, akinek egy új közegbe kell beilleszkednie. Foglalkoztál hasonló témával az életben, vagy a történet miatt alakult így az életútja?
Igazából a történet főszereplője nem Judy, hanem Yaan. És Judy a történet miatt élt úgy, ahogy, bár elismerem, hogy talán kissé sablonos lett ezáltal a története, legalábbis az elején. Később mindent megtettem, hogy ne folytatódjon sablonosan. Nálam Judy története igazából ott kezdődött el, ahol a hasonló mesék a "máig is élnek, ha meg nem haltak" mondattal lezárják a továbbiakat.

Az Időcsodák utáni időszakra vannak már terveid?
Vannak. Zöld csillagok, a Nagy Andreas -- Raana Raas párhuzamos életrajz, meg az Enif. Egyéb terveimnek nincs köze a Csodaidők-univerzumhoz.

Miért döntöttél úgy, hogy írói álnevet használsz, és nem a saját neveddel adatod/adod ki a könyveidet?
Leginkább az írói játék, másrészt a túl komolyan hangzó Görgey név használata miatt. Görgey Gábort sem akartam kényelmetlen helyzetbe hozni a sci-fijeimmel. :-)

A moly.hu-n nagy népszerűségnek örvendenek a könyveid, mind nagyon jó értékeléseket kaptak. Más közegben, társaságban milyen visszajelzéseket kapsz az olvasóidtól?
Általánosságban pozitív visszajelzéseket kapok. A magyar sci-fi élet nem szereti annyira a könyveket, de kifejezetten rossz visszajelzést tőlük sem kaptam. Egy-egy személy természetesen mindig van, aki kifejezetten nem szereti, de azokról nem nagyon tudok, nyilván nem mindenki gondolja úgy, hogy a nemtetszésének azonnal széles nyilvánosságot kell adnia. Például én is inkább hallgatok, ha valamit nem szeretek.

Kik a kedvenc íróid, kik vannak rád nagy hatással?
Zsoldos Péter, Asimov, Bradbury a sci-fi írók közül, Ottlik, Werfel, Cronin a regényírók közül, valamint Rowling és Tolkien.Köszönöm szépen Görgey Etelkának, hogy válaszolt kérdéseimre! :) 
Könyveiről az olvasók értékelését megtaláljátok a moly.hu-n. 

2 megjegyzés :

  1. Szia, tetszett az interjú :)
    Illetve szeretnék egy díjat adni neked:
    http://hirannethvilaga.blogspot.hu/2013/07/dij.html

    VálaszTörlés
  2. De jó! Köszönöm szépen! :)

    VálaszTörlés