2011. június 23., csütörtök

Stephenie Meyer - Young Kim: Twilight képregény, 1. rész

Szerző: Stephenie Meyer
Cím: Twilight képregény – 1. rész
Rajzolta és átdolgozta: Young Kim
Eredeti cím: Twilight – The Graphic Novel 1.
Fordította: Rakovszky Zsuzsa és Gebula Judit
Kiadó: Könyvmolyképző 
Kiadás éve: 2010
224 oldal

Fülszöveg: 
„Élvezettel dolgoztam az Alkonyat újfajta feldolgozásán. Young Kim bámulatos ügyességgel alakította át az általam megírtakat az általa rajzolt gyönyörű képek nyelvére. A szereplők is és a környezet is nagyon hasonlítanak ahhoz, ami az én fejemben kirajzolódott a sorozat megírása közben.” − Stephenie Meyer Young Kim Alkonyat című képregényének csodálatos illusztrációi, bepillantást engednek az író által elképzelt világba. Egyben lehetővé teszik, hogy egy új módon merüljünk el ebben a világban, új élményeket kapjunk − életre kelti a könyv lapjain megjelenő személyeket és helyszíneket. A mű születését Steph mindvégig szorosan nyomon követte.

A könyv minőségéről:
A lapok nagyon jó minőségűek, a könyv keménykötéses és fűzött. A rajzok, figyelemfelkeltőek, szépek, kidolgozottak.

Véleményem a képregényről:
Nos, hűen fűződik a Twilighthoz, hiszen ugyanaz a történet képregényben. Tetszett, hogy olyan jeleneteket is tartalmazott, amit a film nem. Gondolok itt pl. Bella álmára. Sajnálom viszont, hogy a kötetben az Alkonyatnak csak az első fele található meg, és külön kötetet kap a második fele (amire sajnos még várni kell).

Véleményem a szereplők megrajzolásáról:
Általánosságban nagyon tetszenek a rajzok, azonban keveslem az érzelmek kifejezését. Az arcok nagyon hasonlítanak egymásra, néhol csak a haj alapján lehet a szereplőket megkülönböztetni.
Bella szerintem túl nőiesre sikerült. A könyv azt ecseteli, hogy fiúsan öltözködik, nincs benne kecsesség, nincs benne nőiesség, ennek ellenére a képregényben nőies, szexi, gyönyörű: pisze orr, hosszú haj, darázsderék.
Edward… Nem is tudom… A csillogós jelenet nagyon szépen van ábrázolva, ám engem nem nyert meg. Nekem túl átlag, túlságosan ugyanúgy néz ki, mint sokan mások.
Jacob viszont nagyon tetszett, jól meg lett rajzolva ez a hosszú haj, és az egész testalkat. Igazán Jacobos. Egyetlen apróság szúrt csak szemet, ami nem tetszik, méghozzá az, hogy eszméletlen magasra rajzolták! Anyám! A kérdés itt ugye az, hogy a New Moonból is készül-e képregény? Mert ha igen, az gáz. Hiszen ott azt írja Steph, hogy hirtelen nagyon sokat nő és izmosodik. Két lehetőség áll itt akkor fenn: az egyik, hogy Jacobot akkorára fogják rajzolni, hogy Bella a seggéig ér, a másik, hogy nem fog sokat változni, akkor viszont csalódás.
A többiekkel kapcsolatban csak még annyit, hogy mindenki kb. ugyanannyinak néz ki, Charlienak szüksége lett volna a bajuszra! 

Az elrendezés tökéletes, a szövegbuborékok helyükön vannak. Egyetlen elírást találtam benne, Charlie helyett egyszer Charley van, de ez legyen a legnagyobb gond egy könyvvel! 

Pontozásom: 5/5

12 megjegyzés :

 1. Szia! Jó, hogy írtál a képregényről, mert nekem ez nincs meg, nem is tervezem a beszerzését, mégis érdekelt, hogy milyen. (hiába szeretem a Twilightot, mégsem vagyok egy képregény-fan)
  Félcsi

  VálaszTörlés
 2. Én sem vagyok megbolondulva a képregényekért, azonban szívesen olvasom, ha a kezembe akad egy. Ezt viszont már rég kinéztem magamnak, és most végre megvettem.
  Örülök, hogy boldoggá tettelek ezzel a poszttal. :D

  VálaszTörlés
 3. "Hiszen ott azt írja Steph, hogy hirtelen nagyon sokat nő és izmosodik." <--- Steph?? Ti mióta vagytok ilyen puszipajtás viszonyban?

  VálaszTörlés
 4. Sajnálom, hogy ezt találtad a legérdekesebb mondatnak a bejegyzésemben, úgy érzem, ez nem az én hibám.
  Nem akarom folyton kiírni az írónő teljes nevét, olvasgass neten, sok helyen fogod még így megtalálni.

  VálaszTörlés
 5. Lehetséges, hogy csak közel érzi magát az íróhoz. nem kell rögtön leszólni. jó?

  VálaszTörlés
 6. Köszönöm, második Névtelen, hogy mellettem állsz. Fölösleges leállni vele vitatkozni, gondolom olyan ember, aki a való életben is csak a hibát keresi mindenkiben. Vagyis tudom, hogy olyan ember. ;)

  VálaszTörlés
 7. Miért lenne fölösleges leállni velem vitázni? Az oldalad ráadásul pont a VÉLEMÉNYEDRŐL szól. Másnak nem lehet?

  VálaszTörlés
 8. De igen. Mindenkinek lehet véleménye a könyvről, mivel arról van itt szó, és nem arról, hogy én hogyan fogalmazok, és hogyan nevezek meg írókat.
  Ha az írónő becézéséről akarsz velem vitatkozni, először nézz szét az interneten.

  VálaszTörlés
 9. 1. számú Névtelen: te nem véleményt nyilvánítottál, hanem görénykedtél. Vagyis nem a bejegyzés kapcsán felmerült véleményed, gondolataid fejtetted ki, egyszerűen oda akartál írni valamit, ami szerinted frappáns és király, pedig csak bemutatkoztál: Jó napot, én vagyok a Hülye Gyerek! Ha szeretnél véleményezni, hozzátenni saját gondolatokat, akkor tedd azt úgy, hogy mások is annak lássanak aminek valószínűleg Te is látod magad, és ne úgy, mint egy éretlen gyerek.

  VálaszTörlés
 10. Drágám, ha beteszed a lábad a világhálóra, máris rólad is lesz vélemény. Mint ahogy te is megfogalmaztad rólam egyből, biztos vagy abban hogy egy olyan ember vagyok, aki csak a rosszat keresi a másikban. Pedig nem.

  Szerzőt nem becézünk, ez alap. Látom a Bibliát olvasod, ott is majd becézni fogod Mátét, Márkot, Lukácsot és Jánost? Ugye nem...

  Szerintem a stílusod elég gyenge, nem túl eredeti, egy csepp humor sincs azokban, amiket én elolvastam. Véletlenül tévedtem az oldaladra és nem mondom hogy rendszeres látogatója leszek. (Azért az érdekel, hogy a Bibliáról mit írsz majd.)
  De persze te olvass és írj tovább bőszen, van elég hely az interneten.

  VálaszTörlés
 11. "Szerzőt nem becézünk, ez alap." -- Olvass hivatalos könyvkritikákat, ott is láthatod becézve.
  A Máté, Márk, Lukács és János nem túl hosszú nevek, azt hiszem, megbirkózom vele.
  A stílusom szerinted gyenge, mások szívesen olvasnak, Neked nem muszáj. Nem értem, hogyan tévedhetsz véletlenül az oldalamra 3x egymás után.
  Köszönöm az engedélyed a további olvasáshoz és íráshoz, bár úgy gondolom, enélkül is ezt tenném.

  VálaszTörlés
 12. http://www.animakonyv.hu/index.php?BODY=BookInfo&OP=details&ID=93980 -- 2. sor.
  http://www.alexandra.hu/scripts/cgi/webshop.cgi/GetBook?BookID=100590&TabSheet=book&SessionID=5203422C446F2056E05C405F40578051E0DD16AEF3D5E46CF12476E9DD846930FF25D1EDB5HFGCJZLZXAZOUCHABRSQTOCNVGCIGCEZCMCLFNY55B9CD0597ECC70D060EFEBDAB83235F&CBStock=CHECKED&SrcOrder=o -- 1. és 5. sor
  http://vampsite.hu/2011/03/steph-koszontoje-a-twilight-nagykalauzhoz/ -- cím
  http://www.edwardcullen.eoldal.hu/cikkek/midnight-sun-magyarul -- 5. sor

  Kérlek, jól told le az Alexandrát, és az összes többi oldal szerkesztőjét is, nehogy még egyszer elforduljon.

  VálaszTörlés