2023. július 8., szombat

Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány


Szerző: Bosnyák Viktória 
Cím: Tündérboszorkány 
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó 
Kiadás éve: 2017 
Oldalszám: 120 
ISBN: 9789639708341

Fülszöveg:

A Békés Utcai Általános Iskola elhagyatott könyvtárában különös dolgok történnek. A csúf és undok könyvtáros nénit, Morcz Arankát sokan igazi boszorkánynak tartják. De Laci meg az ikerlányok, Sári és Dóri szerencsére nem ijedősek. Na, és persze nem is minden az, mint aminek látszik…

A könyv és én: 

Nem is értem, hogy lehetséges az, hogy mostanáig nem hallottam erről a könyvről... Az osztályommal a könyvtárosok világnapjára szerettünk volna meglepetést szervezni az iskola könyvtárosának, ennek apropóján kutakodtam, keresgéltem, mivel lephetnénk meg őt. Az egyik kolléganőmtől kaptam a fülest, hogy ez a könyv a könyvtárosunk kedvenc könyve - hát úgy döntöttem, elolvasom, hátha ötletet meríthetek belőle. S milyen jól tettem! Így a könyv szereplőjének a bőrébe bújtatva sikerült felköszöntenünk szeretett könyvtárosunkat, amivel igazán nagy örömet tudtunk neki okozni. 


A törénetről: 

Adott egy iskola, az iskola egy eldugott szegletében pedig egy könyvtár, amit senki sem látogat - egy tanulót kivéve, aki szinte falja a könyveket. Laci alig várta, hogy elkezdődjön az új tanév, hogy ismét könyveket kölcsönözhessen. Azonban valami szokatlanra derít fényt, amire senki nem is számít. Ráadásul kiderül, hogy a könyvtárosnak, Morcz Arankának nagy szüksége van Laci segítségére... 

Tudom, érzem, hogy főként gyerekeknek való a könyv, de egyszerűen nem tudtam letenni, annyira magával ragadott a történet. Úgy pörögtek az események, ráadásul nem is akármilyen, de izgalmas események, hogy addig olvastam egyhuzamban, míg a végére nem értem. Nagyon szerethető, kedves történet segítségről, barátokról, a könyvek szeretetéről és az összetartásról. 

A szereplőkről: 

Természetesen itt is akadnak nem kifejezetten pozitív szereplők, hiszen másképpen nehéz lenne izgalmas kalandot kerekíteni. S egy olyan helyszínen, mint az iskola, ki más lenne a gonosz, mint a konyhás néni? Az osztályomból néhány gyerek velem együtt elolvasta a könyvet, s annyira tipikusnak találták a karakterek alakítását - pedig hozzáteszem, a mi konyhásnéniinket nagyon szeretjük, csak a gyerekek olykor nincsenek kibékülve az ebéddel. 

A történet gyerekszereplői tipikusan olyanok, mint a való életben a gyerekek: néha meggondolatlanok, eszetlenek, de csupaszív és segítőkész mind. A tanulás az ellenségük, de képesek egymást jó irányba terelgetni. Fontos nekik, hogy mit gondolnak róluk mások, és ha valami egyszer elterjed közöttük, abba  mindenki csatlakozik. 

Összességében:

Korosztálytól függetlenül mindenkinek tudom ajánlani, aki elmerülne (ismét) kicsit az iskolák világában, aki szeret olvasni, aki szereti a kalandot, vagy egyszerűen azoknak, akik kiszakadnának a hétköznapi szürkeségből és mégis valami kicsit reális, kicsit varázslatos történetbe, világba csöppenne. 


Pontozásom: 

Borító: 4/5 
Történet: 5/5
Szereplők: 5/5
Nyelvezet: 5/5

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése