2017. január 7., szombat

Bob Hartman: Mesélő Biblia

Szerző: Bob Hartman
Cím: Mesélő Biblia
Rajzolta: Kállai Nagy Krisztina
Magyar szöveg: Miklya Mónika és Zsolt
Kiadó: Harmat
Kiadás éve: 2014
ISBN: 978-963-9564-90-9
160 oldal, keménytáblás, 3900 Ft
Fülszöveg:
Melyik gyerek ne szeretné, ha valaki "fejből" mesél neki, vagy ha beleszólhat a történetbe? A Mesélő Biblia úgy fogalmazza újra az Ó- és Újszövetség hetvennégy történetét, hogy az ismétlések, mondókák, számolók a hallgatóságot is megmozgatják, és közösen élhetik át a Szentírás eseményeit. 
"A szövegek hűen adják vissza a Szentírást, és úgy fogalmaztam meg a bibliai eseményeket, hogy könnyen el lehessen mondani őket, nemcsak felolvasni. Remélem - vallja a szerző -, hogy a játékos ötletek a hasznunkra válnak, amikor először ülünk le egy gyermek ágya szélére mesélni. Ha nagyobb csoportnak mondunk történetet, akkor kipróbálhatjuk az Ötlettár tanácsait, hogyan vonjuk be a történetbe a gyerekeket. Élvezzük a mesélést, és a gyerekek is élvezni fogják, ahogyan mesélünk!" 


A könyvről: 
Habár már leszedtük, még érezzük a karácsonyfa friss, zöld illatát, még akad elvétve a lakásban néhány szaloncukor, még halljuk magunkban a karácsonyfát körbeülő család zsibongását, és arról sem feledkeztünk meg, mennyire jól eltaláltuk a fűszerezést a mézeskalácsban. Elmúlt már ez a csodás ünnep, mégis sokan még a hatása alatt vannak, ahogy mi is, s bár nem csak ilyenkor olvasunk bibliai történeteket, az ünnep mégis megsokszorozza az ilyen "mesék" számát a délutáni és esti altatásnál. Kicsit félretesszük az állatmeséket, a tündérmeséket és a tréfás meséket, hogy egy valósabb mesét szorítsunk be ezek helyére. 

Nagyon sok okom van arra, hogy szeressem a karácsonyt, többek között az, hogy ilyenkor mindig sokkal elnézőbbek, emberségesebbek vagyunk, és hogy szeretnénk apró meglepetésekkel mosolyt csalni a szeretteink arcára. Ez a lista azonban idén még egy dologgal kibővült: karácsony idején a nagyobb lányom is itthon van, nem jár óvodába. Ez a mi szemszögünkből nem csak annyit tesz, hogy két gyerek pakol szét egész nap és két gyerek figyelmét foglaljuk le, kettővel játszunk és kettőt etetünk. Hanem azt is: kettőt kell altatni, s a két gyermekből egy nagyon szereti, ha mesélek neki pihenés előtt délután is és este is. Az óvodai téli szünet azt jelenti, hogy több időnk és lehetőségünk van arra, hogy különböző történeteket ismerhessünk meg. 

Maradtunk a Kállai Nagy Krisztina által illusztrált könyvek vonalán, hiszen korábban már láthattuk, milyen gyönyörű rajzokat varázsolt az Állatos mesélő könyvbe, s azt is, mennyi csodát rejt tőle a Jó éjszakát című gyermekkönyv, amely bibliai történetekkel és imádságokkal van tele. 

Szerettük a Mesélő Bibliát lapozni, s nem csak az illusztráció miatt, hanem az érdekesebbnél érdekesebb történetek miatt, én pedig még azért is, mert a lányom csupa okos kérdéssel bombázott, és ez arra enged következtetni, hogy igazán érdekelték a történetek. Ott álltunk Ádám és Éva mellett, amikor száműzve lettek a Paradicsomból, utaztunk Noé bárkáján, hallgattuk, ahogy József az álmairól mesél, végignéztük, ahogy Mózesre rátalál a fáraó lánya, hallgattuk Jónás kesergéseit, megtanultunk mi is nemet mondani, ahogy a négy jóbarát, ünnepeltük az első karácsonyt, megjelentünk Jézus megkeresztelésén, s még számtalan kalandban volt részünk, miközben apránként megismerkedtünk a bibliai történetekkel. 

Szerintem négy-ötéves gyerekeknek már igazán élvezhető ez a könyv, az én háromévesemnek még sok mondatot átfogalmaztam, gyakran meg kellett állnunk magyarázatot adni egyes dolgokra is. Nem játszik a családunk életében központi szerepet a vallás, de arra mindenképpen törekszem, hogy a gyermekeim megismerjék a bibliai történeteket, és ne legyenek ismeretlenek számukra a nagy bibliai nevek sem. Ez a könyv ennek egy tökéletes alapot ad. 

A hangoskönyvről: 
Egy kicsit szégyelltem magam, amikor Jónást szólaltattam meg kb. olyan hangon, mint a Bogyó és Babócában Bogyónak a hangja. Nem tudtam, mennyire helyes, ám később megnyugodtam. Hangoskönyv is készült a Mesélő Bibliából (ahol hasonlóképpen lett felolvasva a sok-sok történet, ahogy én tettem), amit nagy örömmel hallgatott a lányom is és én is - bár csak napközben, ugyanis altatásnál szívesebben olvasok, minthogy hallgassunk. Egyébkén ha Rudolf Péter A fővárosi élelmiszerárak az 18971936. években című könyvet olvassa fel, én azt is ugyanilyen lelkesedéssel hallgatom. Van valami különleges mind a hangjában, mind az előadásmódjában, ami odaszögezi az embert a hangfal mellé. Nem nagyon tudok olyan embert mondani, aki jobb választás lehetett volna nála, amikor azon gondolkodott a kiadó, ki szerepeljen a cd-n. 

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése