2017. január 29., vasárnap

Gary Chapman: Változzunk együtt!

Szerző: Gary Chapman
Cím: Változzunk együtt!
Fordította: Dr. Mirnics Zsuzsanna
Kiadó: Harmat
Kiadás éve: 2016
ISBN: 978-963-288-358-8
111 oldal, 1750 Ft

Fülszöveg:
"Minden férj tökéletes nőről álmodik, aki idomulni tud valamennyi elvárásához; minden feleség tökéletes férfira vágyik, aki kérés nélkül kiviszi a szemetet. A néma vágyak és az éles hangú követelések között ingadozva párok ezrei élnek elégedetlenségben. A hibátlan házastársról dédelgetett kép azonban akadályozza a harmonikus együttélést és az intimitást."
Gary Chapman új könyvében a változás közös útját vázolja fel. Annak módját, miképpen lehet a házastársat manipuláció, konfliktusok, indulatok és kritika megfogalmazása nélkül motiválni arra, hogy változtasson szokásain, viselkedésén. A másik szeretetnyelvének - úgymint elismerő szavak, ajándékozás, szívességek, minőségi idő és testi érintés - ismerete, a kérések megfogalmazásának érzékeny időzítése, a szükségletek világos közvetítése mind lehetőséget teremthet arra, hogy a pár együttfejlődése a kölcsönös odafordulás és tisztelet jegyében történjen. 

A könyvről: 
Rövid és nagyon kicsi könyvecske ez. Nem gondoltam, hogy ennyi minden fér bele, ám tele van mondanivalóval és segítő szándékkal. 
Nagyon szeretem Gary Chapmant és minden könyvét, amit eddig volt szerencsém megismerni. Leginkább az 5 szeretetnyelvvel kapcsolatosan olvastam tőle, ám ez most lényegesen más volt - pedig itt is meg voltak említve röviden a szeretetnyelvek. 
Mondhatni, mostanában Chapman-maratont tartok, készülök a párterapeuta magyarországi előadására, így azt tervezem, a magánkönyvtáramban fellelhető összes könyvét elolvasom addig - ami pedig nem fér bele az időmbe, utána. 

"Amikor ön és a házastársa még valóban és mélyen szerelmesek voltak egymásba - ugye még emlékszik ön is, hogy bármire képesek lettek volna egymásért? Egymás kedvéért magas hegycsúcsokat másztak meg, leszoktak a dohányzásról, megtanultak táncolni. Bármit kívánt öntől a társa, máris kész volt arra, hogy megpróbálja. Vajon miért volt ennyire nyitott a változásra? Véleményem szerint a szeretet miatt. Az ön elemi szeretetigénye oly mélyen kielégült a társa által, hogy egyszerűen mindenre képes volt érte. A szeretetből még több szeretet születik."/39. oldal/

Chapman amellett, hogy hasznos tanácsokkal lát el bennünket, több önismereti gyakorlatot is összeállított nekünk, olvasóknak. A legjobban a könyvnek ezen részeit kedveltem. Ezen kérdéssorok segítségével világossá válik az olvasó előtt az ő gyengeségei, hibái.

Most már tudom, hogy nem szabad kérésekkel bombáznom a páromat, ez a könyv megtanított arra, hogy mennyire fontos a mérték, így igyekszem betartani, hogy egy héten legfeljebb egy újabb kérést intézzek felé. Így elkerülhető, hogy rázúdítsunk a társunkra mindent, amely kérésrengetegből képtelenség teljesíteni mindent, hiszen még elsorolni is sok őket. 

Hajlamosak vagyunk mindig másban keresni a hibát, megtaláljuk a szemében a szálkát, de a sajátunkban még a gerendát sem. Először húzzuk ki a gerendát, hogy jobban lássuk a szálkát! 

Talán a könyv tanácsai közül a legnehezebb az, hogy kérjük mások segítségét abban, hogy mit érdemes változtatnunk magunkban, mik azok a hibáink, amik esetleg másoknak nehezen elviselhető. Ha ezt meglépi az ember, akkor könyörtelenül szembesül a dolgokkal, hosszútávon ez mégis hasznára válhat, hiszen ezek tudatában már igyekszik kihozni magából a legjobbakat. 

A szeretetnyelvek ebben a kötetben is nagy szerepet kapnak, éppen ezért, aki esetleg azokkal nem ismerkedett még meg, annak érdemes elolvasnia ezt a rövid könyvet, hogy rájöjjön, szeretne-e a későbbiekben tovább foglalkozni velük. Zanzásítva megtalálható mind az ötnek a leírása és az alapok, hogy hogyan mutassuk ki a szeretetünket annak függvényében, hogy párunknak/társunknak melyik az elsődleges szeretetnyelve. 

A könyv végén egy rövid emlékeztetőt találunk, amely összegyűjti a fontosabb gondolatokat, tanácsokat, így a későbbiekben, ha ismét a kezünkbe kerül a könyv, mert egy kis frissítésre vágyunk a témával kapcsolatban, elegendő ezeket a sorokat átfutni. 

Összességében elmondható, hogy ha boldog is a kapcsolatunk, de úgy érezzük, némely terület(ek)en javításra szorul, már akkor is érdemes forgatnunk ezt a kötetet. 

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése