2013. november 23., szombat

Pedagógusok és szülők figyelmébe ajánlom

Gyakran nem elég, hogy az iskola által megszabott tankönyvekből, segédletekből oktassuk a kisiskolás gyermekeket. Éppen ezért - főleg a pedagógusok - különböző foglalkoztatókönyvek és gyakorló munkafüzetek után vadásznak akár interneten, akár könyvesboltokban. Ilyenkor lázasan kérdezgetjük egymástól, mit ajánl a másik, melyik lehet a jobb, hasznosabb, melyik foglalkoztatót érdemes beszerezni? Engem is gyakran keresnek meg kisgyermekes ismerőseim olyan kérdésekkel, hogy - mint kiadókat viszonylag jól ismerő pedagógus - nem tudnék-e mondani valamilyen igazán hasznos füzetet, munkafüzetet alsós gyerekeknek. 
Jártam már olyan könyvesboltban, ahol dobozokban tárolták ezeket, ömlesztve. Nyilván nem kell bemutatnom egyik kollégámnak sem, ilyenkor mekkora fejtörést okoz kiválasztani a megfelelőt és azt is mind tudjuk nagyon jól, mennyi szempontot figyelembe veszünk egy adott füzetecske megvásárlásánál. 


Ebben a posztban az egyik kiadó foglalkoztatóiról olvashattok, kiemelve és részletesen bemutatva egyet. 
A fent említett kiadó a Harmat kiadó, melynek weboldalán tájékozódhattok az aktuálisan rendelhető, vásárolható darabokról. 
(Az emblémára kattintva a böngésző rögtön a gyermekek számára készült könyvekhez, foglalkoztatókhoz irányít, korosztályra lebontva.) 
Amiért elkezdtem foglalkozni a kiadóval, az az, hogy kiadott könyveiket böngészve nagyon sok gyermekbarát kötetre bukkantam. Emellett találunk náluk felnőttek számára is könyveket, ezeknek legtöbbje kiemelten foglalkozik a vallással. 

Milyen szempontokat veszünk figyelembe egy gyermekek számára készült foglalkoztató megvásárlásakor? 
Első, és legfontosabb, hogy a gyermek életkori sajátosságainak megfelelő feladatokkal legyen tele. Már itt problémába szoktunk ütközni, hiszen nem minden szülő tudja, hogy egy adott füzetecske melyik osztály számára készült. Az osztályok feltüntetésével kiadott kötetekből pedig rengeteg van, nem tudjuk kiválasztani a megfelelőt. 
Amikor foglalkoztatók után néztem, nem az volt az elsődleges szempont, hogy hányadik osztályos gyermeknek szeretnék belőle feladatot adni, hiszen mint családi napközi vezetője, foglalkoztam első osztályosokkal, másodikosokkal, de akadtak negyedikesek is, egyszerre. Nehéz egy ilyen - viszonylag - széles korosztály számára megfelelő feladatot keresni. 
A második szempont a játékosság. Ilyenkor a szülők két hibába eshetnek bele: megvesznek egy olyan foglalkoztatót, amely tele van színes képekkel, azonban a tartalmi része jóval kevesebb, mint ahogy a könyv vastagságából gondolnánk, vagy éppen ezért megvesznek egy olyat, amely tömve van feladatokkal, teljesen háttérbe szorítva a képeket, színeket. Egyik véglet sem jó, a képek - bizonyos mértékig, természetesen - motiválóan hatnak a tanulókra. 

A füzet, amelyet alaposabban átnéztem, a Hogyan jutunk Betlehembe? című, a Harmat Kiadó által kiadott, kifejezetten karácsonyi foglalkoztató történetekkel és rejtvényekkel. Kiemelten foglalkozik a karácsony bibliai vonatkozásaival, hangsúlyt fektetve arra, hogy miért is ünnep ez számunkra, és mi az, ami igazán fontos. Bár a vallással kapcsolatos tanításokat elhanyagoljuk és az iskolában is csupán hittanóra keretein belül van lehetőség megismerni ezeket a történeteket, karácsony előtt mindenki hajlik rá, hogy többet foglalkozzunk vele, és bárki vallásos vagy nem, karácsony történetét mindenki ismeri. 
A foglalkoztató felépítése könnyen átlátható és logikus: minden dupla oldal egy témakört dolgoz fel, ezeken belül található egy rövid szöveg vagy történet, néhány feladat és képek. 
A képek mennyisége és mérete olyan, hogy a gyermek nyugodtan elidőzhessen a nézegetésükkel, ám a feladatról mégse vonja el a figyelmét. A feladatok elkülönítése átlátható, rendezett. 
Több feladattípussal találkoztam, a rejtvényeken kívül szövegértő és -értelmező, logikát, memóriát, képzelőerőt fejlesztő feladatokkal, sőt, a könyv nem feledkezik meg a kézügyesség fejlesztéséről sem, hiszen megtudhatjuk belőle azt is, hogy hogyan tudnak akár a legkisebb családtagok is saját készítésű karácsonyi üdvözlőlapot készíteni. 
Mint pedagógus, bátran ajánlanám az alsó tagozatos korosztály számára ezt a füzetet, akár elsős, akár negyedikes tanulónak, fiúnak vagy lánynak egyaránt. Napközis foglalkoztatásra, különórákon játékos feladatok megoldására tökéletes. Nem csak oktat, fejleszt, hanem nevel is egyaránt, hiszen szavak nélkül hívja fel a gyermekek figyelmét arra, hogy a karácsony nem arról szól, hogy az évnek ezen az egyetlen napján szeretjük egymást és nem vitatkozik a család, sokkal mélyebb és több mondanivalója van, egy születésre emlékszünk. 
Szülők által is könnyen beszerezhető (ez gyakran akadály szokott lenni), a kiadó oldaláról megrendelhető, hogy a fa alatt igazán hasznos, mégis jó ajándékok legyenek. :) 

Tőlem a kiadó is és a fent említett foglalkoztató is kap az ellenőrzőbe egy ötöst. :) Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése