2013. november 6., szerda

Mark Twain: Huckleberry Finn kalandjai

Szerző: Mark Twain 
Cím: Huckleberry Finn kalandjai
Eredeti cím: The Adventures of Huckleberry Finn 
Fordító: Koroknay István 
Kiadó: Móra Könyvkiadó
Kiadás éve: 1978Fülszöveg: 
"Aki nem olvasta a Tom Sawyer kalandjai című könyvet, mit se tudhat rólam, de az nem tesz semmit. A könyvet egy Mark Twain nevű úriember írta, és nagyjából az igazságot írta meg. Néha lódított egyet-mást, de azért a java igazság, amit írt." 
Huckleberry Finn szavai ezek, a regény izgalmas eseményeit ugyanis az ő elbeszéléséből ismerjük meg. De ott van mellette hűséges barátja, Tom Sawyer is. Minden nagy vállalkozásuk közös: hajóznak a Mississippin, szélhámosok társaságába keverednek, nagy és izgalmas "rabszolga-szabadító" akciót folytatnak - úgy, ahogy az igazi nagy regényekben meg van írva - az öreg Jim megszöktetésére. A legnehezebb mégis: mindezt megírni. Huck Finn őszinte szavai szerint: "Ha tudtam volna, hogy milyen fene nehéz dolog egy ilyen könyvet megírni, bele sem fogtam volna; nem is kezdek ilyenbe még egyszer." - A könyv új kiadása Kass János rajzaival jelenik meg. 

A könyvről: 
Én nem tudom, ki hogy van vele, de Mark bácsi minden szavát elhittem, még akkor is, ha néha lódított egyet-mást. 
Nagyon szórakoztató, vicces, ahogy Huck állítja, őt nem lehet civilizálni, ő ugyan nem akar fürdeni meg efféle butaságokkal pazarolni az idejét... A szórakozás mellett azért ott vannak az élet árny-oldalai, a könyv árny-témái, hiszen olvashatunk az alkoholista apukáról, akitől Huck mindenképpen el szeretne szökni, az apja mindig megveri, ha kell, ok nélkül is. Aztán központi témája a rabszolga-sors, a rabszolga-felszabadítás is. 

Huck úgy dönt tehát, hogy elszökik otthonról. Sikerrel is jár, az út során társai is akadnak, akikkel mindenféle kalandokba keverednek. Úgy jár ennek a gyereknek az esze, mint a kolibri szárnya, nincs olyan helyzet, amiből ki ne tudná húzni magát valahogyan. Tom Sawyer, a másik jómadár meg mindig akkor van jó helyen, amikor már éppen hiányozna. Jó volt újra találkozni vele. Nos, ha ilyen ördögi fiam lenne, mint Huckleberry vagy Tom, én szöknék el otthonról, nem várnám meg, míg neki eszébe jut ilyesmi. :D 

Történet: 5/5
Szereplők: 5/5

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése