2013. november 17., vasárnap

Michael Ende: A Végtelen Történet

Szerző: Michael Ende
Cím: A Végtelen Történet 
Eredeti cím: Die unendliche Geschichte 
Fordító: Hárs Ernő
Kiadó: Európa Könyvkiadó
Kiadás éve: 1999
Fülszöveg: 


"Tedd Azt Amit Akarsz

Ez a felirata annak a medalionnak, mely a korlátlan hatalmat jelképezi Fantáziában, de hogy ez a mondat voltaképpen mit is jelent, azt Barnabás csak hosszú, fáradtságos út után tudja meg."A történetről: 
Nagyon sajnálom, hogy nem ismertem ezt a gyönyörű, végtelen történetet korábban, gyerekkoromban, tizenévesen, vagy inkább 8-9 évesen. Hiba nem elolvasni abban a korban ezt a könyvet. De akkor ezt még nem tudtam. Nem is tudhattam előre, azonban örülök, hogy bepótoltam a hiányosságokat, és kezembe vettem ezt a csodát. 

Tegnap a férjem egyik jó barátja jött hozzánk látogatóba a feleségével, és meglátta az asztalon a könyvet. Rákérdezett, ez az a történet, ahol Xy-nak hívják a főszereplőt? Nem tudtam válaszolni, mert ő a film alapján mondta, ahol - ezek alapján gondolom - más a főszereplő neve, mint itt. 
Nagyon szép mese, egy kicsit reménykedtem, hogy én is meg leszek említve benne. Amikor nem így volt, először szomorkodtam, aztán rájöttem, én is részese voltam! Benne voltam én is! Abban a világban kószáltam én is, ahogy Barnabásék! 
Nagy boldogság volt erre a felfedezésre jutni... 


A könyv mondandója pedig... Annyira igaz. Sajnos tényleg nagyon kevés emberrel lehet Fantáziáról beszélni, mert egyre kevesebben sétálnak át abba a világba, egyre kevesebben ismerik meg az ottani országokat, ami nagyon szomorú. Többet kéne kinyitnunk a két világ közt díszelgő kaput, szélesebbre kellene tárni a szárnyait, hogy többen is átférjünk rajta! Hiszen annyira jó érzés, amikor élményeinket kicserélhetjük másokkal, elmesélhetjük, hogy mi miken mentünk keresztül ott, és meghallgathatjuk, hogy ők milyen megpróbáltatásoknak vetették alá magukat. 
Szeretném, ha sokféleképpen, sokszor nevezné el majd a kislányom a Kislány Királynőt, és azt is, hogy a férjem is gyakran adjon új nevet Atráskónak... 

Közeledik a karácsony, nagyon rá vagyok már hangolódva, így még talán jobban elért a szívemhez ez a történet, mint vártam. 
Aki még nem olvasta, de teheti, mert be tudja szerezni a könyvet, most tegye meg, karácsonyi hangulatban, zeneszóval és gyertyafénnyel. Egy csoda lesz, egy álomba csomagolva és a képzeletünk szalagjával díszítve. 

Pontokkal most nem értékelnék szereplőket, borítót, történetet, megfogalmazást... Léleksimogató ez a világ, ismerjétek meg Ti is! 

1 megjegyzés :

  1. Gyerekkorom kedvence, volt, ráadásul ami nekem megvan példány( pont szürke borítós), azt anyáméktól örököltem meg. Később láttam a három mozifilmet(igaz csak az első követi a könyv sztoriját, a másik kettő már egyfajta remake és folytatás, mert a főhős szintén Bastien, de az utolsóban már egyetemista ha jól emlékszem.) A föcímzenéje a mai napig kedvencem. Never Ending Story a címe, és a magyar verzióját is meg lehet találni a Youtubeon(vagyis régebben meg lehetett, most nem tudom). Meg volt a storyból egy tíz részes minisorozat Mesék a Végtelen Történetből címmel. Amit kétszer láttam végig, de a jót röhögtem.

    VálaszTörlés