2013. november 20., szerda

Charlaine Harris: Inni és élni hagyni

Szerző: Charlaine Harris
Cím: Inni és élni hagyni (True Blood 1.)
Eredeti cím: Dead until Dark
Fordító: Binder Natália 
Kiadó: Ulpius-ház
Kiadás éve: 2009
414 oldal


Fülszöveg:
"Sookie Stackhouse pincérnő a louisianai Bon Temps-ban. Csinos, de csendes lány, aki nem jár el szórakozni. Oka van rá. Sookie ugyanis olvas mások gondolataiban. Bill magas, sötét hajú, jóképű srác - és a lány egy árva szót sem hall a gondolataiból. Tehát pontosan az a fajta pasi, akire egész életében várt..."

A történetről: 
Ez meg pontosan az a fajta fülszöveg, ami alapján soha nem vettem volna meg a könyvet, soha nem olvastam volna el és soha nem írtam volna értékelést - de férjemnek köszönhetően megszerettette velem, mert megmutatta a sorozat első 1-2 részét.
A fülszöveggel egyébként az a problémám, hogy rögtön egy olyan könyvre asszociálok belőle, ami csöpögős-vámpíros, semmi extrával, csak amolyan "tvájlájt-utánzat", ahol annyi a különbség, hogy a lány lát bele a vámpír fejébe és nem fordítva. 
Pedig egyébként ez egy nagyon jó könyv, jó történet, jó tálalással. 

Bevallom, az elején néha hangot adtam undoromnak, annyira hihetetlen és elképesztő dolgokat olvastam benne, és csak arra tudtam gondolni, hogy valami nagyon beteg elme találhatta ezt ki. De ez sem tudott elrettenteni a könyvtől és eltántorítani az olvasástól. 
Mindenképpen folytatni fogom a sorozatot (amint sikerül beszereznem a következő köteteket), és a filmsorozatot is meg fogom nézni. 

Sokan írták, mondták, hogy a főszereplő csaj, Sookie nagyon idegesítette őket. Eleinte engem is, mert eszembe jutott a filmsorozat első 1-2 része, amit láttam. Visszaemlékeztem, hogy nagyon fogyatékosnak tűnő, tipikus szőke leányzó ő, és a könyv olvasása közben nem tudtam szabadulni ettől az emlékképtől. Ám egyrészt segített a fogyatékosság magyarázata, másrészt az is hozzájárult a kedvelhetőségéhez, hogy E/1-ben íródott könyv, és nem is olyan bugyuta a stílusa, mint amilyennek Sookiet gondoltam. Mivel lényegében az ő szemén keresztül látjuk a történéseket és az ő gondolatait olvashattuk, sokkal könnyebb volt megismerni, és ez nagyban hozzájárult, hogy a főszereplő jelleme kidolgozott legyen, ezáltal a többieké is hasonlóképpen hasson. 

Párom azt mondta, később nagyon meg fogom szeretni az összes vámpírt, és rájövök majd, mennyire jó arcok. Epedve várom. :) 

Pontozásom: 
Történet: 5/5
Megfogalmazás: 4/5
Szereplők: 5/5
Szereplők jelleme: 4/5
Kedvencek: Sam, Jason, Bubba 
Borító: 5/5 (nagyon tetszik, ellenben a második kötettel... de nem fog visszatartani az olvasástól) 

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése