2018. január 16., kedd

2017-es év végi összesítő

Két héttel 2018-ban járva, de végre elérkezett az idő, hogy megírjam a szokásos összesítőmet. Úgy érzem, magamhoz képest gyenge évet futottam (nem feltétlen mennyiségben), köszönhető ez a lényegesen kevesebb szabadidőmnek és a nagy változásoknak, amelyek bekövetkeztek az életemben. A 2017-es évben összesen 83 db könyvet sikerült elolvasnom. Ez pontosan ugyanannyi, mint a tavalyi évem olvasmányainak száma, s mégis kevesebbnek tűnt. 

Könyves élményeimhez hozzátartozik, hogy a Harmat Kiadó jóvoltából idén eljuthattam az öt szeretetnyelv megalkotójának, Gary Chapmannek a pécsi előadására, ami fantasztikus élmény volt. Köszönöm, hogy átélhettem! 

Emellett idén először került értékelésem egy könyv előlapjára, méghozzá egy számomra nagyon kedves írónő, Anne L. Green egyik kötetére, az Elvarratlan szálakra, amely kötetet már a megjelenés előtt olvashattam. Ezért nem csak az írónőnek, hanem az Álomgyár Kiadónak is hálás vagyok (és persze imádom is őket :)). Köszönöm a kiadók és a szerzők bizalmát, a recenziós példányokat, hogy mi, bloggerek a 2017-es évben is ott lehettünk veletek. ♥ 

A 83 kötetből egyébként...
- 26 db regény
- 1 db trilógia egy kötetben
- 5 db verseskötet 
- 2 db novelláskötet
- 39 db mesekönyv és gyermekkönyv
- 36 db magyar szerzőtől

Ebben az évben összesen 17.152 oldalt olvastam el, a legrövidebb könyv Nagy Éva: Karmos, a talpraesett cica volt, a maga 10 oldalával, a leghosszabb pedig Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos trilógia című 824 oldalas önvédelmi eszköz. 

LEGek 2017-ben: 
Legjobb romantikus: Anne L. Green: Törékeny vonzerő
Legjobb krimi: Carrie Cooper: A szemtanú
Legjobb erotikus: Borsa Brown: Az Arab szeretője
Legjobb ifjúsági: Sherry Gammon: Szerethetetlen
Legjobb verseskötet: Illyés Gyula: Konok kikelet
Legjobb mesekönyv: Rigó Béla: Vuk
Legjobb pszichológiai: Gary Chapman - Ross Campbell: Az 5 szeretetnyelv - Gyerekekre hangolva
Legpozitívabb csalódás: Helen Fielding: Bridget Jones naplója
Legjobb novelláskötet: A könyvember - Magyar írók novellái a könyvről 
Legszebb borító: Francine Rivers: Skarlátvörös fonal
Legrosszabb mesekönyv: Csapody Kinga: Türelmesek lettünk! 


2017-es évem Top 10-es listája: 
Úgy emlékszem, a tavalyi összesítőmnél nagyon megszenvedtem a top 10-es listámat. Most lényegesen zökkenőmentesebben ment, néhány perc alatt meg is lett a 10 legjobb, s azok sorrendje is. 

10. 

Fülszöveg:
Az átlagos férfi tovább keresi a kiutat abból a különös világból, melybe belecsöppent. Amint újra tudatára ébred, rájön, hogy hosszú ideje aludta álmát, és hogy mindeközben sok minden megváltozott. Régi barátai szétszéledtek, a hatalom új kezekbe került. 
Ahogyan ő, úgy tér vissza a végleg legyőzöttnek hitt Ménrót és Villő, és ha ez nem lenne elég, egy harmadik nagy erejű vetélytárs, Radakund is feltűnik a színen. 
Az első kötethez hasonlóan a sötét mese most is cselszövésekről, véres csatákról, bűbájról és szerelemről szól. A háború tovább folytatódik, a tét pedig még mindig nem más, mint a józan ész.

9. 
Fülszöveg:
1542 az árulás, a cselszövés és az ármány éve volt. Izabella királyné udvarhölgye, Illésházy Anna, születése és tehetsége okán egy századokon átívelő titkos szövetség, a Sorores tagja. Ő maga is áldozatul esik a hatalmi törekvéseknek és az összeesküvéseknek. Egy sötét kolostor áthatolhatatlan falai közt találja magát, elszakítva alig néhány napos gyermekétől. 
Ha újra látni akarja a kislányát, nem tehet mást, mint teljesíti a Szövetség parancsát. Veszélyes küldetése Törökországba szólítja, a szultán udvarába. Feladata a Sorores titkának védelme. 
Annát nemcsak baljóslatú megbízásának terhe, de a kislánya biztonsága is nyomasztja. Ugyanakkor a szíve mélyén reméli, Isten kegyes lesz, és újra találkozhat szerelmével, gyermeke apjával. 


8. 

Fülszöveg: 
Fogyókúrázni fogok (most már tényleg), hetente háromszor edzőterembe járok, leszokom a dohányzásról, a fényképeket albumba rakom, nem beszélek ki másokat a hátuk mögött, otthon is rendesen felöltözöm, megtanulom beprogramozni a videót, és végre rendes pasit kerítek magamnak. 
Ismerős? Ha Ön, kedves Olvasó, még sohasem tett ilyen vagy ezekhez hasonló újévi fogadalmakat, akkor Ön egy szent, vagy férfi. ha viszont érezte már úgy, hogy gyökeresen változtatnia kellene az életén, akkor számos közös vonása lehet e könyv hősnőjével, Bridget Jonesszal, akinek naplójából élete egy évének történetét ismerhetjük meg. Bridget túl van a harmincon, és legnagyobb bánatára még mindig "szingli", vagyis nincs férjénél. Egy könyvkiadóban végez amolyan aktatologató munkát, és csak az tartja benne a lelket, hogy az asztalától állandóan láthatja az imádott férfit. Január elején a szülei baráti köre által rendezett újévi vigasság rémségein próbálja túltenni magát. Az effajta összejövetelek nem titkolt célja, hogy őt összehozzák a megfelelőnek ítélt fiatalemberrel, és rendszerint katasztrofálisan végződnek. Saját barátai - a harcos feminista Sharon; a kétgyerekes Magda, akit csal a férj; Jude, akinek a barátját mindenki utálja; a homoszexuális Tom - szintén ellátják különféle jó tanácsokkal az élet dolgait illetően, miközben néha maguk is látványosan melléfognak a saját szerelmi és egyéb ügyeikben. De mire újra eljön a szilveszter, sok mindenki életében sok minden megváltozik.

7. 
Fülszöveg:
Hosszú évszázadok teltek el Narnia aranykora óta, és a birodalom a telmarinok uralma alá került. A kegyetlen Miraz király elől menekülő Caspian herceg az ősi Narnia titkos zugaiban húzódik meg, és a beszélő állattokban lel szövetségesre. Az őslakókban titkon tovább él a hajdanvolt királyok, királynők és Aslan emléke: 

"Mi, állatok nem változunk - válaszolta a borz -, 
és nem felejtünk. Én hiszem, hogy Peter király és társai
Cair Paravelben uralkodtak. Ebben ugyanannyira 
szilárdan hiszek, mint magában Aslanban."

Caspian végső kétségbeesésében megszólaltatja Susan királynő varázskürtjét, és reménykedik abban, hogy a legendák igaznak bizonyulnak... 
A Narnia krónikái negyedik kötetében az ősi Narnia felébred évszázadokig tartó álmából, és a négy testvér - Peter, a nagy király, Edmund, Susan és Lucy - is visszatér.

6. 
Fülszöveg:
Egy csapat különleges nő kezébe veszi a dolgok irányítását, hogy kivívják a maguk igazát. 
Nikki Quinnt felfoghatatlan csapás éri, amikor barátnője, Barbara cserbenhagyásos gázolás áldozata lesz. A tettes diplomáciai mentességet élvez, így büntetlenül megússza az esetet. 
Myra, Barbara édesanyja és Nikki összetoboroznak egy női csapatot, amelynek tagjaiban egyvalami közös: kivetette őket magából az amerikai igazságszolgáltatási rendszer. A bosszúvágy és a harag poklában vergődve az asszonyok készen állnak arra, hogy felvegyék a harcot a sorsukkal, és elégtételt vegyenek a bűnösökön. 
Elsőként Kathryn ügyében akarnak igazságot szolgáltatni, akit három motoros megerőszakolt. Ráadásul az aljas bűntényt a magatehetetlen férje kénytelen volt végignézni. 
Megjósolhatatlan, hogy a szövetségbe tömörülő nők terve működik-e és mindeközben meg tudják-e tartani a családjukban a harmóniát. Hiszen elvégre ők csak egyszerű háziasszonyok. 

5. 
Fülszöveg:
A tizennyolc éves Maggie Brown régi, ócska ruháival, kiugró arccsontjával és karikás szemével elég ijesztő látványt nyújt. Emiatt az iskolában gyakran válik gúnyolódások célpontjává. A lány problémáját azonban nem a csípős megjegyzések és a drogok jelentik, hanem alkoholista édesanyja és reménytelen életkörülményei. És ha eddig még nem lett volna elég a szenvedésből, Maggie életében megjelenik a reménytelennek tűnő szerelem. Belehabarodik Seth Prescottba, de attól fél, hogy a fiú is cserben fogja hagyni, mint mindenki más. A kapcsolat Seth számára is buktatókat tartogat, ugyanis a rendőrség beépített embereként került a Port Fare High középiskolába, de munkája dacára beleszeret Maggie-be. Miközben Seth azon fáradozik, hogy a New York állambeli Port Fare-t megszálló szadista drogdílereket kifüstölje a kisvárosból, a hajsza halálosra fordul, és Maggie élete is veszélybe kerül.
A Szerethetetlen nagyszerű történet önismeretről, szerelemről, félelemről és csalódásokról, némi humorral tarkítva.

4. 
Fülszöveg:
Sierra Madrid egy bátor és határozott nő a kilencvenes évekből, akinek élete és házassága a szakadék szélére kerül egy váratlan költözés miatt. 
Mary Kathryn McMurray az otthonától és szeretteitől elszakított fiatal nő a 19. századból, aki egy ekhós szekéren utazva küzd meg az Oregon-ösvmény embertelen körülményeivel.
Sierra Madrid idillinek tűnő élete egy szempillantás alatt darabokra hullik, amikor férje Los Angelesbe költözteti a családot, hogy elvállaljon egy új állást. A sérelmekkel és bizonytalansággal teli időszak alatt Sierrához kerül egyik felmenője, Mary Kathryn McMurray naplója, a könyvecske megsárgult lapjain pedig nem várt vigaszra és megoldásra talál. Bár a két nőt több mint egy évszázad választja el egymástól, sorsuk mégis összefonódik, és lélekben hasonló utat járnak be... 
A népszerű amerikai írónő legújabb, két szálon futó regényében egy házasság küzdelmeinek megrázó krónikáját tárja elénk, melybe mesterien szövi bele a szeretet megbocsátó erejét.

3. 
Fülszöveg:
Vajon felépülhetünk a lelki sérülésekből? 
Adam Avens harmonikus élete semmivé foszlik, amikor menyasszonya, Cat életét veszti egy tragikus balesetben. A keserű gyász és az emésztő bűntudat érzésében elmerülve reményvesztetté válik. Ám egy napon váratlanul berobban az életébe a szépséges Chloe. Adamet addig nem ismert vonzalom keríti a hatalmába a titokzatos, vörös hajú lány iránt, akit nem tud száműzni a gondolataiból. 
Chloe erőszakkal teli múltja után keményen küzd, hogy a felszínen maradjon, de rendkívül kiábrándult és csalódott. Az emlékei fogságában ragad, nem képes eltépni a láncokat, mindent elfelejteni és újra hinni. 
Adam és Chloe első találkozása mindkettejük sorsát megpecsételi. Hosszú út áll előttük, a sebek nehezen gyógyulnak. A szerelem, amelyről már mindketten lemondtak, lassan enyhíteni kezdi a múltjuk fájdalmait. A kapcsolatuk hajnalán váratlan fordulatok és fenyegető üzenetek teszik őket próbára, feltépve a már gyógyuló sebeket. 
Létezhet újrakezdés két megtört ember számára, akik már elvesztették a reményt? Vajon tényleg erősebb a lelkünk vágyakozása a boldogságra, mint a félelmeink? 


2. 

Fülszöveg:
John Wayne Cleavernek hívnak. 
15 éves vagyok, és a hullák a hobbim.
A terapeutám szerint szociopata vagyok. 
De nem vagyok sorozatgyilkos. 
John veszélyes, és ezt ő is tudja magáról. Megszállottan érdeklődik a sorozatgyilkosok iránt, de nem szeretne hozzájuk hasonlóvá válni. Pedig óriási a kísértés... 
Mivel gyerekkora óta a családja által üzemeltetett halottasházban segédkezik, hozzászokott a holttestek látványához, és meg is kedvelte őket. Azok legalább, az élőktől eltérően, nem kérnek számon rajta minduntalan emberi érzéseket. 
Amikor egy brutális sorozatgyilkos elkezdi áldozatait szedni a kisvárosban, John kénytelen felülírni a maga számára alkotott szabályokat, amelyekkel eddig kordában tartotta a benne lakozó sötétséget. Nyomozni kezd a tettes után, akiről egyre inkább az a benyomása: emberfeletti képességekkel bír.

1. 
Fülszöveg:
- Milyen éjszakád volt? - kérdezte a lány. 
- Olyan, mint a nappalom - válaszolta Tom. 
- Hihetetlen. 
Tom Pastor negyvenéves, festőművész, és egy nap arra ébred, hogy halott. 
Ám életének ezzel még koránt sincs vége. 
A túlvilágon feneketlen sötétség és végeláthatatlan sivatag fogadja. Meg egy piros telefonfülke, amelyben felcsendül egy hang a múltból, és felvilágosítja: neki itt bizony küldetése van. 
Hősünk elindul hát egy rozsdás Chevy Chevelle-ben, oldalán cserfes segítőjével, Ninával, hogy megtalálja elveszett lányát egy idegen világan, ahol útját nem gátolja sem tér, sem idő, nincsenek országhatárok és nyelvi korlátok, az évszázadok összeolvadnak, az elhunytak pedig egyetlen hatalmas temetőben ropják a haláltáncot. 
A nagy illúzió hosszú utazás: mintha egy klasszikus road movie filmkockái peregnének a szemünk előtt, tele a valóság és a képzelet sokszínű teremtményeivel. 
Benyák Zoltán regénye egyszerre meghökkentő és ismerős, édes-bús nosztalgiát ébreszt elveszett gyermekkorunk iránt, felrázva a bennünk szunnyadó álmodozót. 

1 megjegyzés :

  1. Minden tiszteletem a tied, hogy ebben a rohanó világban ennyi időt szakítasz az olvasásra, ez mindenki sz6ámára ösztönző lehet. Írásoddal, kitartásoddal rávettél engem is arra, hogy a listád első három helyezettjét én is a kezembe vegyem és kiolvassam. Köszönöm! :D

    VálaszTörlés