2017. július 7., péntek

Hányadán álltok Bridget Jones-szal?

Anyám kiakadt... de ne szaladjunk ennyire előre...

Hetente járunk a nagyobb lányommal könyvtárba, de általában ifjúsági regényekből van otthon elég, így leginkább verses- vagy novellásköteteket szoktam kihozni, esetleg életrajzi írásokat. Bővelkedünk klasszikusban is, így azokkal is csak ritkán szemezek. Azt nem is gondoltam volna, hogy egyszer kihozom Helen Fielding egyik könyvét, a Bridget Jones naplóját. 
Tudtam róla, hogy létezik, és hogy egy fél világ imádja. Azt is, hogy film is készült belőle. Elvétve hallottam még régebben valahol, hogy egy elhízott csaj fogyókúrájáról szól (téves információ, abszolút nem ez a fő téma), így már akkor nyugtáztam, hogy engem ez nem fog érdekelni, legfeljebb ha ír egy olyan folytatást az írónő, hogy egy nagyon sovány nő igyekszik kilókat szedni magára, mert ennek tudományát néha én is szívesen elsajátítanám. 


Az történt, hogy kitaláltam, hogy négy év nagyon szigorúan ellenőrzött rabság (gyes) után végre rámfér legalább egy fél-szabadság, így összepakoltam a lányaimat és eljöttünk a szüleimhez nyaralni. Így is ugyanúgy telnek a napjaim, azonban ha a Mama és a Papa hazaérnek, legalább egy kis időt elvonulhatok valamelyik sarokba a gyerekzsivaj elől. Ehhez pedig valami könnyed kis könyv dukál. 
Összeszedtem minden bátorságomat, levettem a könyvtár polcáról ezt a könyvet, kikölcsönöztem. Elvégre a naplóregényeket nagyon kedvelem, a fogyókúrás résszel meg legfeljebb nem foglalkozom. 


Amikor leértünk a szüleimhez és elpakoltuk a cuccainkat, kivettem a táskámból a könyvet, anyu rögtön letámadott: "Nahát, Bridget Jones naplóját olvasod?" Már ott megakadtam, hogy egyáltalán az anyám ismeri a történetet, és amikor ezt ki is mondtam, felmenőm felháborodva hebegett és habogott, hogy inkább az a döbbenet, hogy én eddig még nem olvastam és nem is láttam, mert ezt a történetet minden nő ismeri, ő a filmet rengetegszer látta már, ahogy a folytatását (újabb döbbenet) is. Szégyent mímelve vonultam el, hogy akkor most én is nekiesek a Bridget életében turkálásnak. 

Már az első oldalakon szerelem lett, ugyanis köztudott, hogy kb. 50 km-es körzetemben nincs senki, aki annyira imádná a Büszkeség és balítéletet (ami nem nagy eresztés, tekintve, hogy az 50 km-es körzetemben talán 6 darab 300 fős falu van - némi túlzással), a könyv pedig megemlíti, pontosabban Mr. Darcyról beszél. Itt ugyanis fellelhető az álomférfi névrokona, Mark Darcy. Ha ez még nem lenne elég mosolybomba, a filmben Bridget Mr. Darcyját Colin Firth játssza, ugyanúgy, ahogy Elizabethét. Én pedig már rég bele vagyok szerelmesedve (és kit érdekel, hogy az apám lehetne, ide vele! - bocsi, Csabi), úgyhogy lázasan kapkodtam a fejemhez, hogy én azonnal látni szeretném azt a filmet. Amíg nem volt lehetőségem megnézni, addig pedig haladtam a könyvvel. 

Instant rávetődtem tehát a filmre és a könyvre is, az egyiket nem bírtam félbehagyni, a másikat nem bírtam letenni. Pedig annyira nem akartam behódolni ennek a - már régi - láznak! Én is benne vagyok már abban a válságos korban, szerencsére azonban már férjet és gyermekeket tudok magam mellett. Ha ők nem lennének, ráadásul még önbizalmam sem lenne, ez a könyv/film biztosan adna egy nagy adaggal az utóbbiból, és bátran mernék ismerkedni, hiszen kit érdekel, hogy nemsokára hármassal kezdődik az életkorom? Bridgetnek is megy, nekem is menne. Biztos vagyok benne, hogy sok középkorú nő gondolkodásmódját változtatta meg ez a történet. 

Egyébként olvasás és filmnézés terén is az a "magamban röhögős" fajta vagyok, éppen ezért nem tudom, mikor volt utoljára, hogy hangosan nevettem egy könyvön vagy filmen, ám itt most mindkettő inger kiváltotta ezt belőlem, méghozzá számtalanszor. 


A könyv élvezhető, könnyed, ennek ellenére a stílusa, nyelvezete különleges. Nem vártam ilyen választékos kifejezést egy könyvtől szórakoztató irodalom kategóriában. Egy kicsit felfedezni véltem benne a Szex és New York hangulatát, némelyik megnyilvánulás beleillett volna bármelyik kosztümös történetbe, és akkora adag humor volt benne, hogy sokszor nem fért már mellé a könyvjelzőm. 

A filmben Bridget lényegesen szimpatikusabb volt, mint a könyvben. A könyvben, ahogy leírta magát, kicsit olyan volt nekem, mint egy olyan lény, aki igénytelen, lusta és a női nem minden előnyét kihagyták belőle. Renée Zellweger előadása azért adott hozzá bőven nőiességet, igényességet, így azért sokkal szerethetőbb volt. 

Több jelenetet is találtam, amelyek nem voltak azonosak a könyvben és a filmben, ettől függetlenül mindkettő a szívem csücske lett. A szereplőválogatás szuper, a szerelmi háromszög pedig egyáltalán nem volt erőltetett, sőt, részemről sokáig kiszámítható sem. 

Örülök, hogy nem a kalóriákról és a kilókról szólt az egész, és csak jegyzetszerűen tett ezekről említést az írott forma is. Ez a része abszolút nem érdekelt volna, a többi pedig annál inkább. Jöhet a folytatás. :) 

A könyv adatai: 
Szerző: Helen Fielding 
Cím: Bridget Jones naplója
Eredeti cím: Bridget Jones's Diary
Fordította: Sóvágó Katalin
Kiadó: Európa
Kiadás éve: 2002
ISBN: 963 07 7179 9
339 oldal, 1500 Ft 

Fülszöveg: 
Fogyókúrázni fogok (most már tényleg), hetente háromszor edzőterembe járok, leszokom a dohányzásról, a fényképeket albumba rakom, nem beszélek ki másokat a hátuk mögött, otthon is rendesen felöltözöm, megtanulom beprogramozni a videót, és végre rendes pasit kerítek magamnak. 
Ismerős? Ha Ön, kedves Olvasó, még sohasem tett ilyen vagy ezekhez hasonló újévi fogadalmakat, akkor Ön egy szent, vagy férfi. ha viszont érezte már úgy, hogy gyökeresen változtatnia kellene az életén, akkor számos közös vonása lehet e könyv hősnőjével, Bridget Jonesszal, akinek naplójából élete egy évének történetét ismerhetjük meg. Bridget túl van a harmincon, és legnagyobb bánatára még mindig "szingli", vagyis nincs férjénél. Egy könyvkiadóban végez amolyan aktatologató munkát, és csak az tartja benne a lelket, hogy az asztalától állandóan láthatja az imádott férfit. Január elején a szülei baráti köre által rendezett újévi vigasság rémségein próbálja túltenni magát. Az effajta összejövetelek nem titkolt célja, hogy őt összehozzák a megfelelőnek ítélt fiatalemberrel, és rendszerint katasztrofálisan végződnek. Saját barátai - a harcos feminista Sharon; a kétgyerekes Magda, akit csal a férj; Jude, akinek a barátját mindenki utálja; a homoszexuális Tom - szintén ellátják különféle jó tanácsokkal az élet dolgait illetően, miközben néha maguk is látványosan melléfognak a saját szerelmi és egyéb ügyeikben. De mire újra eljön a szilveszter, sok mindenki életében sok minden megváltozik. 

A könyv hihetetlen sikert aratott Angliában és Amerikában, amit nem utolsósorban fergeteges humorának köszönhet. És valóban, Bridget naplóján minden nő szívből kacaghat - ki azért, mert ő nem ebben a cipőben jár, ki azért, mert nem csak ő jár ebben a cipőben. A férfiak is pompásan szórakozhatnak rajta, talán még tanulnak is belőle. 

A film adatai: 
Főszereplők: Renée Zellweger (Bridget Jones), Colin Firth (Mark Darcy), Hugh Grant (Daniel Cleaver)
Rendező: Sharon Maguire
Zeneszerző: Patrick Doyle
Műfaj: romantikus vígjáték
98 perc, 2001

1 megjegyzés :

  1. A filmeket szeretem (bár a legújabbat nem láttam), azonban a könyv nekem annyira nem jött be, hogy félbe is hagytam... Nagyon alpárinak tűnt az egész; arra számítottam, hogy ugyanolyan humoros, bájos lesz, mint a film, de ez, hogy minden oldalon csak cigiznek meg isznak... nem az én világom :/ Bár lehet, csak rosszkor kaptam el.

    VálaszTörlés