2017. augusztus 8., kedd

Fern Michaels: Kesztyűs kézzel

Szerző: Fern Michaels
Cím: Kesztyűs kézzel
Eredeti cím: Weekend warriors
Fordította: Laik Eszter
Kiadó: Álomgyár
Kiadás éve: 2017
ISBN: 978-615-5692-55-0
299 oldal, 3499 Ft
Fülszöveg:
Egy csapat különleges nő kezébe veszi a dolgok irányítását, hogy kivívják a maguk igazát. 
Nikki Quinnt felfoghatatlan csapás éri, amikor barátnője, Barbara cserbenhagyásos gázolás áldozata lesz. A tettes diplomáciai mentességet élvez, így büntetlenül megússza az esetet. 
Myra, Barbara édesanyja és Nikki összetoboroznak egy női csapatot, amelynek tagjaiban egyvalami közös: kivetette őket magából az amerikai igazságszolgáltatási rendszer. A bosszúvágy és a harag poklában vergődve az asszonyok készen állnak arra, hogy felvegyék a harcot a sorsukkal, és elégtételt vegyenek a bűnösökön. 
Elsőként Kathryn ügyében akarnak igazságot szolgáltatni, akit három motoros megerőszakolt. Ráadásul az aljas bűntényt a magatehetetlen férje kénytelen volt végignézni. 
Megjósolhatatlan, hogy a szövetségbe tömörülő nők terve működik-e és mindeközben meg tudják-e tartani a családjukban a harmóniát. Hiszen elvégre ők csak egyszerű háziasszonyok. 

Fern Michaels könyveit világszerte 70 millióan olvasták már. Az igazukért harcoló nők történetei drámaiak, mégis a valós életet veszik alapul. A meglepő fordulatok és izgalmas események sorozata révén Fern Michaels olvasói igazi rajongókká válnak. 

A borítóról: 
Ízléses, komoly, amerikai. Ezzel a három szóval tudnám leginkább jellemezni. A három szó kapcsán pedig az jutott eszembe, hogy biztos egy idősebb nő írta - s a könyvet megfordítva, a fülszöveg melletti képre rápillantva be is igazolódott a gyanúm. 

A történetről: 
Adott egy nagyon gazdag idős amerikai nő, aki szemtanúja, ahogy a lányát elgázolja egy autó, majd a sofőr szó nélkül elhajt a helyszínről. Majd' kétéves őrlődés után a gyászoló anya megtalálja a lelki békét egy szövetségben, amit ő maga alapít az olyan nők megsegítéséért, akik szintén egyedül maradtak az igazság oldalán. Az már persze más kérdés, hogy mennyi a tettükből a legális és mennyi a büntetendő. 
A nők egyesével kívánják sorra venni mindenki ügyét és megbosszulni azt, ami velük történt. Hogy ki legyen az első, akinek a gondjaival foglalkoznak, azt a sorsra bízzák. Mindegyikőjük nevét felírják egy-egy papírra, a papírokat bedobják egy dobozba, onnan húzzák ki a szerencsés (?) elsőt. 
Így esik a döntés Kathryn Lucas mérnökre, akit a beteg férje előtt erőszakolt meg három motoros férfi. A rendőrséghez sokáig nem tudott fordulni a problémájával, amikor pedig mégis feljelentést tett, azonnal elutasították mondván, hogy az ügye elévült. 
A hatóság kihagyásával tehát Myra és a nők úgy döntenek, előveszik ezt az ügyet és ők maguk dolgoznak rajta, azzal a módszerrel, ahogy Kathryn szeretné. Érthető a fájdalma és az, hogy az elkövetőinek is fájdalmat akar okozni. 

Könnyed, nagyon pörgős, izgalmas történet, szerethető karakterekkel. Logikailag is rendben van, ami mégsem tetszett benne, az az volt, hogy pénzzel mindent el lehetett intézni. Tele volt izgalmas fordulatokkal vagy problémákkal, de túl gördülékenyen rendeződött mindegyik, hiszen csak költekezni kellett kicsit. Ettől hihetetlennek, képtelennek tűnt néhol, s néhány ilyen eset után már nem izgultam annyira a fordulatoknál, mert rögtön arra gondoltam, hogy úgyis megoldják pénzzel. 

Egy résznél olyan érzésem volt, mintha kezdene átmenni az egész fantasyba, meg is ijedtem ettől, szerencsére azonban nem így lett. Voltak furcsa véletlenek, például a válogatott nők végzettségei, de egyáltalán nem volt zavaró. 

A szereplőkről: 
Myra hatvan év körüli nő, talán elmondható, hogy ha egy főhőst kell választanunk, ő az. A történet elején elveszíti állapotos lányát egy gázolás következtében. Az elkövető büntetlenül megússza, diplomáciai mentességet élvez. Miután Myra a fogadott lányától, Nikkitől hallott más hasonló történeteket, vette a bátorságot és megalapította a szövetséget. Erős, határozott egyéniségének, sok pénzének és hű társának köszönhetően sikerül mindenféle irányítást a kezébe vennie. Szerettem őt, az egyik legkedvelhetőbb karakter. 

Nikki annyira nem nőtt a szívemhez. Az ügyvéd talán túl földhözragadt és komoly, jót tett volna neki egy kis vidámság a történetben, bár megértem, miért nem lett élettel telibb személyiség, hiszen az egyetemi tanári állását is elveszítette, az ügyvédi karrierjét is vékony jégen táncoltatta és a vőlegénye is egy rohadék. 

Kathryn Lucast nagyon kedveltem, ugyanez elmondható Julia Websterről és Yoko Akiaról is. Alexis számomra érdektelen maradt, úgy érzem, nem kapott elég szerepet ahhoz, hogy az olvasó megismerhesse. Róla és Isabelleről olvastam volna többet is, reméljük, erre sor kerül majd a következő kötetekben. 

Charles kapta a legnagyobb szerepet a kevés férfi karakter közül. Róla nekem A neveletlen hercegnő naplójából a királyné sofőrje jutott eszembe, aki Miát is fuvarozta, amikor kiderült, hogy hercegnő. Márpedig abban a filmben/könyvben nagyon szerettem azt a karaktert, ez itt is elkerülhetetlen volt. 

Összességében: 
Egy idős hölgy eleganciája egy fiatalos mentalitás fantáziájával. Úgy keveri a finomságot a vadsággal, ahogy egy jó bűvész a lapokat. Kár lett volna kihagyni! 

Pontozásom: 
Borító: 4/5
Történet: 4/5
Stílus: 5/5
Karakterek: 4/5

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése