2016. december 10., szombat

Francine Rivers: Visszhang a sötétségben

Szerző: Francine Rivers

Cím: Visszhang a sötétségben
Eredeti cím: An Echo in the Darkness
Fordította: Szabadi István
Kiadó: Harmat
Kiadás éve: 2016
512 oldal, 3900 Ft
Az oroszlán jele trilógia 2. kötete

Fülszöveg: 
Hosszú hónapok teltek el az arénában történt tragikus események óta, ám Marcus Valerianus továbbra sem képes megszabadulni egy egyszerű rabszolgalány emlékétől. A Római Birodalom által kínált gyönyöröket maga mögött hagyva Júdeába hajózik, hogy megtalálja és megátkozza Hadassa Istenét. Mindeközben Juliát is utoléri a végzete, mert egy különös, a testét és a lelkét emésztő kórban szenved. Egy rejtélyes, fátylakba burkolt nő szegődik mellé segítőként, aki szinte már kísérteties módon emlékezteti őt valakire a múltból…Az oroszlán jele-trilógia második kötete Marcus és Julia Valerianus sorsának bemutatásával az istenkeresés rögös és sokszor kiszámíthatatlan útjának gyönyörű allegóriájává válik.

A borítóról: 
Jól passzol az első kötethez, és egy rövid utánajárás után rájöttem, a harmadikról is elmondható majd ugyanez. Annyira szépek így ketten együtt a polcon (ráadásul Rivers többi könyve mellett még jobban), igazán különleges darabjai a magánkönyvtáramnak. 

A történetről: 
Könyvajánlóm az első, Hang a szélben című könyvhöz spoilert tartalmaz, így ha a trilógia első kötetét sem olvastad, s nem szeretnéd tudni annak a végét, ne olvass tovább!A Visszhang a sötétségben ott kezdődik, ahol a Hang a szélben befejeződött.
A prológus visszarepít minket arra a napra, mikor Hadassára a lelkes közönség szeme láttára az oroszlánok rátámadnak. 
"Eredetileg egyetlen könyvet szerettem volna írni, ám annyira közel került hozzám Hadassa alakja, hogy nem akartam az arénában hagyni. Hadassa kész volt az életét is odaadni az Istenbe vetett hitéért, ami fontos üzenetet és elhívást jelenthet mindazok számára, akik hasonló helyzetben találják magukat. Rengeteg kutatást végeztem a korszak orvosi gyakorlatával kapcsolatban, és végül megtaláltam a módját, hogyan hagyhatnám életben Hadassát – ezáltal pedig azt is megmutathattam, miként tesz csodákat Isten."
/Francine Rivers gondolatai a Visszhang a sötétben magyar kiadásához/
(forrás: Harmat Kiadó weboldala)
Marcus a húga, Julia ellen fordult árulásáért, hangoztatta, neki többé nincs testvére. Azóta gyűlöli, mióta a lány a halálba küldte testvére szerelmét, Hadassát. Végignézték, ahogy az oroszlánok kiontják vérét. 

Ugyanezen időben és helyen egy orvostanonc, Alexander ül a lelátón mesterével, Phlegónnal, s igyekszik felülkerekedni döntésképtelenségén, hogy melyik halálraítéltet válassza a műsor után, amelyen tanulmányozhatja a boncolást, s megakad a szeme egy fiatal lányon, akiben még éppen van egy kis élet. 

A tragédia után Marcus útnak indul, hogy megismerje Hadassa múltját, otthonát és legfőképpen Istenét. Jézust keresi, a maga fizikai valójában. Rengeteg megválaszolatlan kérdését szeretné feltenni neki, többek között azt, miért szólította magához az egyik legigazabb hívét, miért kellett az életét áldoznia a vallása miatt. 

Ezalatt Alexander mellett a fiatal nő dolgozik segédként, akit kimentett az arénából. Míg az orvos a testi betegségekre próbál megoldást találni, a lány a lelki gondokat teszi semmissé, s hamar hírük megy az egész városban. 

Julia, Marcus húga a legjobb orvosokat keresi fel egyre súlyosbodó betegsége miatt, de úgy tűnik, nem lesz megoldás a problémájára. Hasonló gondokkal küzd Phoebe, a lány édesanyja is, akiről már a környék neves orvosai egytől egyig lemondtak. 

Alexander és segédje elmegy Phoebehez abban reménykedve, felülírhatják a korábbi felvetéseket, miszerint a nőt nem lehet már megmenteni. 

"Megadta magát mélyről jövő vágya előtt, hogy Hadassáról mesélhessen. Amíg beszélt, nem vette észre a különös helyzetben rejlő iróniát: ahogy egy egyszerű, júdeai rabszolgalány történetét mesélte, Marcus Lucianus Valerianus, egy római, aki semmiben sem hitt, Jézus Krisztus evangéliumát hirdette."/251. oldal/

A szereplőkről:
Hadassa olyanná vált, mintha régi barátnőm lenne. Nem is tudok felidézni a közelmúltban történt olvasmányaimból olyat, ahol ennyire tiszta, szerethető karakter állt volna a középpontban. Süt belőle az elfogadás, a megértés, egy olyan karakter, akiért bárki tűzbe tenné a kezét. 

Marcus nagyon szimpatikus volt ebben a részben, talán jobban, mint az előzőben. Akaratlanul is az jutott eszembe róla, amikor egy ismerősöm elment az el camino-ra, hogy megtalálja Istent és önmagát. Marcus ugyanezt tette, csak az út elején még nem tudta, hogy Jézus már a kezdetekkor is ott volt végig vele, benne. 

Rasíd volt az új szereplők közül az, akit a legjobban sikerült megszeretnem, inkább az erő megtestesítője, mint az észé, de a szíve a helyén volt, ebben egy percig sem kételkedtem. 

Julia jelenlététől egyszerűen bosszús lettem, nem szívesen olvastam azokat a sorokat, ahol ő felbukkant, utáltam a gondolkodásmódja miatt, és utáltam azért is, ahogy Hadassával bánt, nem tetszett az önzősége és csökönyössége. 

Összességében: 
Igényesen megalkotott történet Isten nagyságáról, mindezt hiteles történelmi környezettel aláfestve. 
Gyönyörű könyv szeretetről, reményről, hitről és keresésről, Isten kereséséről. 
Elképzelhetetlenül nagy izgatottsággal várom a trilógia befejező kötetét. 

A sorozat mindkét része megrendelhető akciósan egyenesen a kiadótól, tiszta szívből ajánlom mindenkinek, aki egy kis tisztaságra, reményre vágyik. 

Pontozásom: 
Borító: 5/5
Szereplők: 5/5
Történet: 5/5
Stílus: 5/5

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése