2016. december 28., szerda

Gary Chapman: A szeretet esszenciája

Szerző: Gary Chapman
Cím: A szeretet esszenciája - Az öt szeretetnyelv ajándéka
Eredeti cím: The Heart of the Five Love Languages
Fordította: Lehoczky Tünde
Kiadó: Harmat
Kiadás éve: 2016 (második kiadás)
ISBN: 978-963-288-315-1
63 oldal, 1500 Ft
Fülszöveg:
"A férjem nem a szavak embere. De naponta beszélget velem, mert tudja, hogy a minőségi idő a szeretetnyelvem."
"Amikor a feleségem elkészíti a kedvenc ételemet, nemcsak tudom, de érzem is, hogy szeret."

A házasságot a szeretet élteti. Az érezhető szeretet. A népszerű párterapeuta több évtizedes tapasztalata alapján állítja, hogy a szeretetnyelvek ismerete jobbá és boldogabbá teszi a párkapcsolatokat. Ha a társunk számára érthető nyelven fejezzük ki szeretetünket, elkerülhetők a kommunikációs zavarokból eredő félreértések, és hosszú távon megőrizhető a házasság pozitív érzelmi légköre.

A szerzőről: 
Gary Chapman párkapcsolati szakértő, házassági tanácsadó, az 5 szeretetnyelv megalkotója. A legnépszerűbb könyvét, az Egymásra hangolva címűt negyven nyelvre fordították le. 
2017 márciusában pedig Magyarországra látogat, ahogy egy korábbi bejegyzésemben is írtam, négy nagyvárosban lesz hallgatható az előadása. 

A borítóról: 
Már maga a könyv borítója is adott a férjemnek és nekem legalább negyed óra minőségi időt, ugyanis nagyjából ennyi ideig tanakodtunk, milyen porba lett az a szív rajzolva. Először pirospaprikára gondoltunk, de ismerve a könyv tartalmát, nem passzolna a könyvhöz. Színezett homok is megfordult a fejünkben... Valószínűleg ezt soha nem fogjuk megtudni. :) 

A könyvről: 
Ez a könyv egy rövidített változata mindannak, amit Chapman az olvasóinak tanítani szeretne. Ideális ajándék lehet bárkinek, mert nem érződik úgy, hogy ráerőltetné valakire a nézeteit, csupán csak egy kis szeletet kapunk belőle, ám ha valakit e könyv alapján igazán érdekelni kezdene az 5 szeretetnyelv, több könyvet is elolvashat a szerzőtől.

A szeretetnyelvek a következők
- elismerő szavak
- minőségi idő
- ajándékozás
- szívességek
- testi érintés

Chapman elmélete szerint minden embernek van egy (vagy esetleg kettő) fő szeretetnyelve, amelyet jobban igényel, mint más szeretetformákat. Rávilágít továbbá a házassági tanácsadó arra, hogy ha a saját szeretetnyelvünkön próbálunk szeretni, nem ér célba annyira könnyen, érdemes inkább a társunk, barátunk, gyermekünk, szülőnk szeretetnyelvén kimutatni azt, amit iránta érzünk. 
Amikor leülök a feleségem mellé a kanapéra, és húsz percen át csak rá figyelek, ő pedig rám, húszpercnyi életet ajándékozunk egymásnak. Az a húsz perc sosem tér vissza; időnk megosztása életünk megosztását jelenti, és a szeretet üzenetét közvetíti.
25. oldal

Betekintést kapunk minden szeretetnyelv milyenségébe, jellemzőibe, és választ kapunk arra a kérdésre, hogyan bánjunk azokkal a szeretteinkkel, akiknek az a fő szeretetnyelve. Mindezt ráadásul úgy, hogy Chapman a saját életéből vett példákkal tarkítja mondandóját. 

Egyébként nagyon igényesen van elrendezve ez a könyvecske, kicsi, tehát könnyen befér bármilyen táskába, ennek ellenére szép, csupa szeretet már a külleme is. 
Már elterveztem, hogy a következő munkanapon belecsempészem a férjem táskájába, hogy ha majd észreveszi a munkahelyén és lesz egy szabad perce, belelapozzon. 

Ahogyan moly.hu-n az értékelésemben már írtam: ez a könyv egy kóstoló a főétkezés előtt. 

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése