2016. november 17., csütörtök

Borsa Brown: Az Arab lánya - 1. rész

Szerző: Borsa Brown
Cím: Az Arab lánya - 1. rész
Kiadó: Álomgyár 
Kiadás éve: 2016
472 oldal, 3490 Ft
Fülszöveg:
Gamal, a szaúdi királyi család tagja, megkapja élete legnagyobb feladatát: fel kell nevelnie magyar szerelmétől született gyermekét, Annát - nem is akárhol: saját hazájában, Szaúd-Arábiában. A család nem nézi jó szemmel a házasságon kívüli kislány érkezését. De ha ez nem lenne elég, a sors még egy megoldhatatlannak tűnő kihívást küld Gamalnak. 
Vajon képes egy apa egyenlőséget tenni gyermekei között, amikor azt a vallási tradíciók szerint nem is volna szabad? Lehet boldog egy ilyen zord világban egy ártatlan kislány, akinek már születésekor megpecsételődik a sorsa? Mire képes az apai szív? Mire képes egy mostoha? 

A borítóról: 
Imádom ezt a rózsaszín-áradatot! Csak azt sajnálom, hogy annyira nőt szerettek volna faragni a kislányból, de egyébként nagyon tetszik az összhang, igazi csajos külleme lett a kötetnek, éppen ezért (is) szívesen vettem a kezembe. 
Tetszik még benne, hogy szépen passzol a sorozat előző köteteinek kinézetéhez, ezért együtt végképp gyönyörűek (Szeretlek, Álomgyár Kiadó!). 

A történetről: 
Nem meglepő, főhősünk a még mindig szívdöglesztő Gamal, akit már Az Arabból megismerhettünk. Miután elveszítette élete szerelmét, hazautazik szaúdi királyi családjához, viszi magával házasságon kívül, a szerelmétől született hároméves gyermekét, Annát is. 
Ám egy furcsa hír kezdi nyugtalanítani, aminek következményeképpen ismét Magyarországra hívja a sors. Itt megismerkedik a nem éppen hétköznapi Emesével, s rájön, ismét képes elrabolni a szívét egy magyar nő. Ezután Gamal évődését és lehetőségeit ismerhetjük meg, és a könyv végéig tövig rághatjuk a körmünket, hogy vajon mit választ az álompasi, mi lesz neki a legfontosabb? Szerelem vagy család?Ismét E/1-ben olvashatjuk történetét, pontosabban történetének folytatását és életének alakulását, a már jól ismert, és korábban megszeretett szereplők társaságában. Ennek elsődleges előnye, hogy ebből a rálátásból ismerhetjük meg a lehető legjobban belső vívódásait, érzelmeit, gondolatait, s ezáltal sokkal közelebb tud kerülni az olvasó a mesélő karakterhez. 
Ahogy a könyv elején lévő szöveg ("Szenvedély Kelet és Nyugat között") előrevetíti, a történet valóban tele van szenvedéllyel. Érdekesen alakult a kapcsolatom vele, ugyanis - korábban nem gondoltam volna, de - megkedveltem olyan karaktereket is, akiket eddig nem szerettem. 

Borsától már megszokhattuk, és most is kaptunk jól kiforrott karaktereket, amelyek a történet előrehaladtával csak egyre jobban kibontakozni látszanak, némelyek még azt is bebizonyítják, képesek a változásra. 
Gamal abszolút belopta magát a szívembe (nem most, már Az Arab idején), és főhős legyen a talpán, akinek sikerül onnan kiebrudalnia. Szerettem ezt a zárkózott, határozott, de mégis érzelmekkel teli karaktert. Hakim volt a másik kedvencem, aki a humort szolgáltatta az olvasóknak. 
Érdekes, de ebben a kötetben sikerült megkedvelnem Yasmint is, sőt mondhatni, feliratkozott a kedvenceim listájára, és helyet is kapott ott. Ugyanígy a pozitív szereplőkhöz tartozik már Gamal minden családtagja, valószínűleg éppen azért, mert minden egyes mellékszereplő gyakran feltűnt, aktívan részt vettek a történetben. 
Anna - bár a cím őt emeli ki, - nem kapott túl nagy szerepet a kötetben. Nyilván szinte mindig ott volt, ahol Gamal, és nehéz is úgy kiemelni Annát, hogy egy másik karakter szemszögéből nézünk mindent. Ahogy olvastam moly.hu-n az értékeléseket, néhányan sérelmezték, hogy a cím ellenére nem Anna volt a középpontban, nekem viszont éppen ez tetszett benne. Sokkal jobban érdekelt, hogy mi történt Gamallal, miután Az Arab befejeztével hazautazott. 
Anna és Khalid kapcsolatának pillanatai voltak számomra a könyv igazi fénypontjai, "dupla-anyukaként" szeretek olyan történeteket olvasni, amelyekben kisgyermek testvérek szerepelnek, ráadásul ennyi szeretettel a szívükben, mint Khalid és a húga... 

Ingáztunk a magyar és arab kultúra között, ahogyan ingázott Gamal a két ország között, ez pedig számomra nagyon szimpatikus volt, ahogy mindig kaptunk egy csipetet mindenhonnan. Soha nem éreztem soknak egyiket sem ahogy Gamal sem tudott megülni a fenekén huzamosabb ideig sehol.
Most már biztosan állíthatom, amit már az előző könyve olvasásánál is állítottam: Borsa Brown is azok közé a kortárs magyar írónők közé tartozik, akik a kedvenceim. 

Pontozásom: 
Borító: 5/5
Történet: 5/5
Stílus: 5/5
Szereplők: 5/5

Nagyok voltak az elvárások, de egyetlen mondat erejéig sem csalódtam - legfeljebb pozitívan. 

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése