2013. december 19., csütörtök

Veronica Roth: A beavatott

Szerző: Veronica Roth
Cím: A beavatott
Eredeti cím: Divergent
Fordító: Logos
Kiadó: Ciceró
Kiadás éve: 2012
429 oldal
2990 Ft

Fülszöveg:
"Egyetlen döntés
alapján megtudhatod, kik az igazi barátaid.
Egyetlen döntés
meghatározhatja értékrendedet. 
Egyetlen döntés 
örökre megmutathatja, kihez és mihez vagy hűséges. 
Egyetlen döntés, amelytől megváltozol. 

Beatrice Prior az antiutópisztikus Chicagóban él: az itteni társadalom öt csoportra tagolódik, melyek mindegyike egy-egy erény kiművelését írja elő tagjai számára. Ők az Őszinték, az Önfeláldozók, a Bátrak, a Barátságosak és a Műveltek. 
Az év egy bizonyos napján a mindenkori tizenhat éveseknek el kell dönteniük, melyik csoporthoz kívánnak tartozni. Ennek kell szentelniük életük hátralévő részét. Beatrice ingadozik aközött, hogy családjával maradjon-e, vagy végre önmagává váljon. Ez a két lehetőség kizárja egymást. Végül olyan döntést hoz, amely mindenki számára meglepetést jelent - még önmagának is."

A történetről: 
Ez a könyv még valamikor tavaly került a polcomra, és mindig valami mást vettem le inkább, úgyhogy eddig nem ismertem a történetet. Aztán most úgy döntöttem, ideje elolvasnom, ne árválkodjon ott olvasatlanul. 
Valaki szólhatott volna, hogy ne várjak vele ennyit, mert nagyon jó történet! A 2013-ban olvasott könyveim közül igencsak toplistás lett. 

A világ, amit az írónő kialakított, nagyon ötletes, átlátható, rendezett. Tetszik az alapelgondolás, az 5 csoport ötlete és a megvalósítás is jól sikerült. 
Nagyon elgondolkodtató, vajon milyen lenne egy ilyen világban élni. Sokszor meg kellett állnom, és elmerengtem, hogyan tudnám teljesíteni az egyes csoportok elvárásait - valószínűleg sehogy. Például ha az ember elhalad egy tükör mellett, akaratlanul is belenéz. Van a mondás, minél többet tanulunk, annál kevesebbet tudunk, így igazán műveltnek lenni is nehéz. Nem tudsz minden helyzetben barátságosan viselkedni, bármennyire is szeretnél. Nem lehetsz mindig bátor, vannak szituációk, amikor félsz, és vannak olyanok is, amikor félned kell. Ha egy picike szeretetet érzel valaki iránt, nem tudsz mindig őszinte lenni - a szeretet nem engedi, hogy megbántsd a másikat. 
Vajon tudnék-e választani a csoportok közül? Mi lennék én? Önfeláldozó, Őszinte, Bátor, Művelt vagy Barátságos? Esetleg Elfajzott? Vagy csak szimplán csoportnélküli? 


A főszereplő, Tris pozitív csalódás volt számomra. Már kezdtem azt gondolni, hogy minden ifjúsági könyvben ugyanarra a sablonra készülnek a főszereplők, mindig a kissé esetlen, könnyen zavarba hozható, hamar szerelmes lány találkozik az álompasival, aki tökéletes, nincsenek hibái, félelmei. Szerencsére itt nem így volt, végre egy másik főszereplőtípust is megismerhettünk, végre olvashattam egy igazi kemény csajról (aki azért valahol mégis esetlen és "önfeláldozó"). 
A karakterek nagyon szerethetőek, szépen ki lettek dolgozva, meg tudtam különböztetni őket egymástól, nem felejtettem el a történet közben, hogy ki kicsoda. Az már más kérdés, hogy az írónő kegyetlen, és véletlenszerűen gyilkolja őket. :) YA könyvekben ez sem megszokott, és talán pont ezért ennyire élvezhető a történet. Én személy szerint szeretek újat olvasni, és az külön öröm, ha az író/írónő kreatív, és nem aszerint ír egy könyvet, hogy mit lehet mostanában eladni, hanem aszerint, amilyen az ő ízlése a könyvek terén, vagy amiről úgy gondolja, hogy néhány kellemes órát csempészhet az olvasói életébe. Veronica Rothnak ez sikerült. 

Négyes karaktere nagyon érdekes, sok szituációban tippeltem, hogy mit miért tesz, nem mindig sikerült eltalálnom. Ő igazán az a karakter, akit a történet végére nem tudod, melyik csoportba sorolnál és miért. Élettörténetéről szerettem volna többet megtudni, ahogyan a többiekéről is, de az nem fért volna bele talán egy Trónok harca hosszúságú könyvbe sem. :) 

Azért nagyon kíváncsi vagyok, mi lehet a falon túl... 
Kicsit hasonlít Az Éhezők Viadalára (nem a történet, csak a stílus). Ez tetszik, és mihamarabb szeretném a folytatást is elolvasni. 

Pontozásom: 
Borító: 5/5 (Kicsit spoileres, de csak akkor jön rá az ember, ha olvassa már a történetet.:))
Történet: 5/5
Megfogalmazás: 5/5
Szereplők: 5/5
Szereplők kidolgozottsága: 5/5
Kedvenceim: Tris, Christina, Will, Négyes (És újra tizenévesnek érzem magam, és újra egy kitalált szereplőbe szeretek bele...) 

Üdv a kedvenc könyveim között! :) 

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése