2013. december 28., szombat

Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság

Szerző: Agatha Christie
Cím: Az Ackroyd-gyilkosság
Eredeti cím: The Murder of Roger Ackroyd
Fordító: Szilágyi Tibor
Kiadó: Magvető Könyvkiadó
Kiadás éve: 1974
314 oldal


Fülszöveg: 
"A detektívregény-irodalom klasszikusának ez a könyve olyan bűnügy kibogozását állítja a cselekmény középpontjába, amely még Poirot-t, a csalhatatlan mesternyomozót is sokáig megfejthetetlennek látszó rejtély elé állítja. Valaki meggyilkolta a környék leggazdagabb földesurát, és bizony igen sokan vannak, akiknek okuk volt a tett elkövetésére. Fogadott fiának, sógornőjének, unokahúgának, személyzetének egyaránt érdekében állt, hogy megszabaduljanak Ackroydtól, és egyiküknek sincs megnyugtató alibije. Akármilyen nehéz helyzetbe kerül is ily módon Poirot, "a kis belga", akit rendőrök és gyanúsítottak mindannyian kissé nevetséges figurának tartanak, mégse sikerül túljárni az eszén. Megtalálja a rendkívül ügyes, rendkívül ravasz tettest, és fényt derít nagyon bonyolult, nagyon rejtett, távoli összefüggésekre."

Már szinte régi ismerősként üdvözöltem ebben a történetben Poirot-t, jó volt ismét vele nyomozni. 
Ez az Agatha Christie-könyv mégis más volt, mint amiket eddig olvastam, itt ugyanis nem harmadik, hanem első személyben írja le a történetet - kár, hogy nem Poirot szemszögéből, hanem az egyik szereplőjéből, de így is igazán élvezhető volt. Megszokhattuk már ugyanis, hogy minden szereplőt ugyanonnan, valahonnan fentről szemlélünk, és ugyanonnan indul mindenki a szemünkben. Itt viszont, mivel az egyik szereplő szemszögéből vizsgáljuk az ügyet, teljesen más kép alakul ki a gyanúsítottakról bennünk, mintha E/3-ban olvasnánk. Talán pont ez az oka, hogy az elbeszélőnkhöz közelebb álló személyekről esetleg nem is feltételezzük, hogy mit megtennének szerelemből, kapzsiságból, esetleg bármi más okból. 
Ismét adottak voltak a gyanúsítottak, és én próbáltam kitalálni, melyik lehet a gyilkos közülük - mondanom sem kell, nem sikerült. :) Kb. 2-3 tippem lett volna, egyik sem talált be. Azt hiszem, Poirot nem alkalmazna maga mellé segédnyomozóként. Mindenki gyanús lehetett egy kicsit, és senkire sem tudtam volna biztosra mondani, hogy megölhette a földesurat. Christie egy kicsit ellenszenvessé tette a legtöbb szereplőjét, hogy mindegyik bűnösnek mutatkozzon a szemünkben. 
De legalább egyre világosabb lesz számomra, hogy miért adták ki ennyiszer AC könyveit, azt hiszem, lassan én is ráállok a beszerzésükre. 

Pontozásom: 
Történet: 5/5
Megfogalmazás: 5/5
Szereplők: 4/5
Szereplők kidolgozottsága: 4/5

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése