2013. december 23., hétfő

Stephen King: Cujo

Szerző: Stephen King
Cím: Cujo
Eredeti cím: Cujo
Fordító: Boris János
Kiadó: Maecenas
Kiadás éve: 1989
359 oldal
Fülszöveg:
"Valahol egy álmos kisvárosban, Maine-ben, az Amerikai Egyesült Államokban, egy lompos autószervíz udvarán a szörnyeteg áldozataira vár. 
Cujónak hívják Brett Camber legjobb pajtását, az irdatlan méretű, de jóságos bernáthegyit. Cujo szívesen ered nyulak nyomába a nyári mezőn. Nyúl után szaglászik akkor is, amikor fejét egy üregbe tolja. Csakhogy az üregben, ahová a nyúl Cujo elől elbújt, veszettséggel fertőzött denevérek laknak... Cujo iszonyú alakváltozása, ámokfutása Castle Rock lakóinak életét merő iszonyattá változtatja. Maga a Gonosz jött el Castle Rockba, hogy minden vétket megtoroljon."

A történetről: 
Stephen King ismét lenyűgözött. Minden alkalommal, amikor valamelyik könyvét először veszem a kezembe, azt várom, hogy valami nagyon felületes rémtörténetet kapok. Ennek ellenére mindig valami mély mondanivalójú olvasmányra bukkanok ezekben a kötetekben. A Cujo is amellett, hogy beparáztat és kikapcsol, nagyon sok mindent mond. A mögöttes tartalomban ott vannak a nagy kérdések: milyen egy jó házasság? Ha a férfi megállás nélkül dolgozik, és még a gyerekére sincs ideje? Ha a nő megcsalja a férjét, mert magányosnak érzi magát? Ha a férfi dolgozik és emellett mintaapa, aki segít elűzni a szörnyeket a kisfia szekrényéből? Ha a nő rettegve él otthon, nem járhat el sehová, mert a férj attól fél, hogy elhagyja? Vagy az a jó, ahol mind a két félnek megvan a maga élete, dolgoznak, élik mindennapjaikat egy szép nagy házban, közben meg alig törődnek egymással? Nyilván egyik sem jó... Az egyik családban az asszony tart attól, hogy a fia olyan lesz, mint az édesapa, míg a másik családban pont az asszony szeretne férjére hasonlítani bátorságban, hozzáállásban, gondolkodásmódban. 

Vajon mennyit kell foglalkozni egy állattal, hogy biztosan ne történjen semmi gond? Minden pillanatban mellette kell lenni, vagy azért hagyhatjuk elmászkálni? Mennyire lehet veszélyes egy olyan állat, amiről mindig úgy vélekedtünk, hogy soha nem lenne képes bántani senkit? Mire lehetünk képesek szeretteink megmentése érdekében? 


Annyira hihetetlenek ezek az embertípusok, akik ebben a könyvben megjelennek, mégis annyira élethűek. Ahogy az egyes részeket olvastam, mindig felötlött bennem, hogy "igen, őt én is ismerem, csak nem ez a neve". Kifejezetten pozitív volt, hogy nem ment át mesébe az egész, és nem kezdett el Cujo beszélni, viszont mégis megismerhettük azt is, hogy mi játszódik le benne. Nekem ezzel lett teljes és tiszta az egész, azokat a részeket szerettem legjobban, amikor arról olvashattam, Cujo mit érez, mit súgnak neki (legtöbbször helytelenül a betegség miatt) az ösztönei. Kellett nekem ez a King könyv. :) 
Vajon meddig fogok félni a kutyáktól? Legalábbis a bernáthegyiktől? :D

Pontozásom:  Történet: 5/5
Megfogalmazás: 5/5
Szereplők: 5/5
Szereplők kidolgozottsága: 5/5

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése