2013. december 4., szerda

C. S. Lewis: Narnia 2. - Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény

Szerző: C. S. Lewis
Cím: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény
Eredeti cím: The Lion, The Witch And The Wardrobe
Fordító: K. Nagy Erzsébet fordítását felhasználva átdolgozta Háy János
Kiadó: Harmat Kiadó
Kiadás éve: 2012
183 oldal, 1980 Ft 


Fülszöveg: 
"Narnia az örök tél birodalma, melyet a Fehér Boszorkány tart uralma alatt. Egy jéggé dermesztett ország, ahol sohasem jár a Mikulás és nem létezik a karácsony. A szabadítóról szóló homályos jóslat viszont életben tartja a reményt: 
"Jóra fordul minden rossz, ha Aslan visszatér, 
Megfizet a gonosznak a sok-sok bánatért. 
Ha összecsapja mancsait, elszökik a tél. 
Ha megrázza sörényét, a tavasz visszatér."
A négy testvér - Peter, Susan, Edmund és Lucy - egy vidéki kastélyban álló ruhásszekrényen keresztül lép be Narnia földjére, hogy felvegye a harcot a boszorkánnyal és csatlósaival. A hó is olvadásnak indul, hiszen Aslan, a Nagy Oroszlán egyre közeledik... 
C. S. Lewis a Narnia krónikáinak második kötetében tovább szövi Narnia birodalmának csodás történetét, és A varázsló unokaöccsében megismert szereplők mellett új barátok és ellenfelek lépnek színre."

A könyvről: 
A varázsló unokaöccse után ez a soron következő, második kötet ebből a szép mesesorozatból. A filmet láttam először, moziban. Nem bánom, hogy először láttam, és csak utána olvastam, így teljes az élmény. Lehet, hogy lennének részek, amiket nem igazán tudok elképzelni a film nélkül. 
Annyira szívesen olvastam volna még részletesebben, minden egyes jelenetet, ennek a könyvnek az egyetlen hibája, hogy rövid. 
Szeretem ezt a mesét, és minél közelebbi kapcsolatba kerülök vele, annál jobban megkedvelem. Egyrészt sajnálom, hogy kimaradt a gyerekkoromból, másrészt nem, hiszen most pótolom. :) 
Még jó, hogy ez a mesesorozat nem kötelező olvasmány az általános iskolásoknak. Hiszen kötelező olvasmányokat nem szívesen olvas az ember, félő, akkor ez sem kerülne a gyerekek kezébe, az viszont nagy hiba lenne. 

Maga a világ felejthetetlen, aki egyszer részese volt, az mindig ott is marad még akkor is, ha azóta többszáz könyvet olvasott vagy filmet látott. Az embernek mindig megdobban a szíve, ha olvasás után ismét ránéz erre a könyvre. Nagyon jó alapötlet a szekrényen át vezető út egy másik, varázslatos világba, ahol különböző lényekkel találkozhatunk, ahol mindig csak tél van, de soha nincs karácsony és nem jár a Mikulás is. Szerettem volna egy kicsit jobban látni a varázst, még többet kapni, mint eddig - pedig már így is sokat adott ez a könyv. Még a gonosz királynőt is szerettem a magam módján. :) 

A négy gyerek, a főszereplők igazán szerethetőek. Peter, a legidősebb egy hősies, harcos lelkű fiú, aki minden helyzetben védelmezi testvéreit és próbál helyesen dönteni. Húga, Susan próbál segíteni neki a helyes döntések meghozatalában, kicsit anya-szerepben láttam, ahogy vigyáz két kisebb testvérére. Edmund a kakukktojás a testvérek között, hiszen elárulja őket, ám ő is jó útra tér. Megtanítja nekünk, hogy a rossz döntések után is van lehetőség változtatni és a jót választani. Lucy pedig abszolút kedvencem, tiszta lelkű, törékeny és mégis erős, tele van szeretettel, igazságos és mindig segíteni akaró. 

Pontozásom: 
Borító: 5/5 (nagyon imádom ezt az új borítót)
Történet: 5/5
Megfogalmazás: 4/5 (egy picikét lehetett volna részletesebb, túl hamar lezajlott a csata, az üldözés, minden a könyvben)
Szereplők: 5/5
Szereplők jelleme: 5/5 (a különböző lényeket szívesen megismertem volna még jobban)
Kedvenc szereplőim: Lucy, Tumnus (Emlékszem, amikor moziban láttam a filmet, éppen randin voltam, tizenévesen. Végül azért nem sikerült jól, mert beleszerettem Tumnusba, és meg akartam várni, amíg jön egy faun az én életembe is. :) Szerencsére erről a tervemről mára már letettem. :D


Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése