2013. december 8., vasárnap

Agatha Christie: Öt kismalac

Szerző: Agatha Christie
Cím: Öt kismalac
Eredeti cím: Five Little Pigs
Fordító: Szíjgyártó László
Kiadó: Európa Kiadó
Kiadás éve: 2011
295 oldal
2200 Ft

Fülszöveg: 
"Poirot mestert egy szép napon egy elegáns fiatal hölgy, bizonyos Carla Lemarchant keresi fel, és különleges üggyel bízza meg. Carla édesanyját gyilkosságért életfogytiglani börtönre ítélték, s röviddel büntetésének megkezdése után meghalt - az áldozat pedig nem volt más, mint Carla édesapja, Amyas Crale, a neves festő. Tizenhat esztendő telt el a híres bűnügy óta. Carla közben nagykorú lett, megtudta szüleinek tragikus történetét, és elhatározta, hogy kideríti anyja ártatlanságát. Tizenhat év után keresi fel Hercule Poirot az ügy öt, még élő tanúját, tizenhat év porát fújja le a régi élményekről, szenvedélyekről; egyetlen tragikus napról öt különböző vallomást szembesít, hogy megtudja: ártatlanul ítélték-e el Caroline Crale-t, s ha igen, vajon öngyilkos lett-e Amyas Crale, ez a zseniális művész és csupa élet férfi, avagy az öt tanú - az "öt kismalac" - közül valamelyik volt-e a gyilkos... És hiába telt el tizenhat év, hiába borított sok mindenre fátylat a feledés, Hercule Poirot - aki természetesen mit sem veszített zsenialitásából - bravúros logikával kideríti az igazságot..."

A történetről: 
Már a Tíz kicsi néger is nagy sikert aratott nálam, de ezt egyenesen imádtam! Most már bátran ki merem jelenteni, hogy én is Agatha Christie nagy rajongójává váltam, és élvezettel olvasom a könyveit - pedig ezt soha nem gondoltam volna, nem igazán állnak hozzám közel a krimik. Vagy egészen mostanáig tévedtem volna ebben, és valóban én egy igazi krimifan vagyok? :) Nem tudom, mindenesetre imádtam ezt a könyvet! 
Külön jól esett piciny lelkivilágomnak az a sikerélmény, ami akkor töltött el, mikor rájöttem, hogy ki a gyilkos... Igaz, csak a könyv 2/3-a után, de rájöttem, mielőtt leírták volna! :) 
Nagyon jól összerakott, felépített történet, imádtam a nyomozás minden egyes sorát, imádtam, hogy ennyire alaposan megismerhettem a szereplőket (vajon miért csak a krimikben, nyomozós történetekben dolgozzák ki ennyire részletesen, alaposan a szereplőket?). 
Jöhet a következő AC könyv. ^^


Pontozásom: 
Történet: 5*/5
Megfogalmazás: 5/5
Szereplők: 5/5
Szereplők kidolgozottsága: 5/5
Borító: 4/5 (nem tetszik az ecset...:))

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése