2013. december 30., hétfő

Leiner Laura: A Szent Johanna gimi - Kalauz

Szerző: Leiner Laura
Cím: A Szent Johanna gimi - Kalauz
Kiadó: Ciceró
Kiadás éve: 2013
267 oldal
4490 FtNévnapomra megkaptam drága férjemtől az egyetlen könyvet, ami hiányzik az SzJG-világból. :) Így már teljes a készlet a könyvespolcomon - nagy örömömre. 
Már megint úgy olvastam Leiner Laura könyvét, mintha 14-15 éves lennék, már megint nem tudtam letenni, és nem szoktam újraolvasni könyveket (illetve nagyon ritkán), azt hiszem, mégis szükségem van ismét a sorozatra. 

Jó volt visszaemlékezni a legviccesebb, legmeghatóbb jelenetekre, a kedvenc szereplőimre, akiket imádok. Ismét egy kicsit abban a gimiben érezhettem magam, ahol Reni, Cortez, Virág, Ricsi és a többiek tanulnak... Ismét kiakadhattam Kinga stílusára, röhöghettem Virág butaságán, olvadozhattam Ricsi és Cortez stílusán, mosolyoghattam Renin, hogy mennyire hasonlítok rá. :) 

Amit kapunk ettől a könyvtől: 

- Gyakran ismételt kérdések és válaszok
- Érdekességek az SzJG-ről
- Best of SzJG
- Az SzJG zenéi
- Reni könyvei
- A karakterek
- Reni levele Corteznek
- Kimaradt jelenetek
- Elvetett borítótervek
Voltak részek, amik érdekesebbek voltak számomra, akadtak, amik kevésbé, és olyan is volt, amit kihagytam volna a Kalauzból és valami mást tettem volna bele. Nézzük részekre bontva a véleményem: 

Gyakran ismételt kérdések és válaszok: 

Szívesen olvastam ezt a részt, érdekesnek tartottam, jöhetett volna belőle még több. :) Leginkább az SzJG-vel kapcsolatos kérdések és válaszok keltették fel a figyelmemet, de a Laurával kapcsolatosaknak is itt a helyük. 

Érdekességek az SzJG-ről:
Ezek az érdekességek valóban érdekesek, jó volt ezeket elolvasni. 

Best of SzJG:
Na ezt a részt kihagytam volna teljesen a Kalauzból, ráadásul kicsit szomorú voltam, hogy ez kapott benne a legtöbb oldalt. Úgy gondolom, ha valaki a jelenetekre kíváncsi, akkor újraolvassa a 8 (9) kötetet, fölösleges volt erre kb. 80 oldalt áldozni a 270 oldalból... Azt a 80 oldalt rengeteg érdekességgel lehetett volna teletölteni, pl. megtudhatnánk olyan dolgokat a karakterekről, amik a könyvben nem szerepelnek, de hozzájuk tartozik (gyerekkori visszaemlékezésekről szívesen olvastam volna), jó lett volna látni a rajongók rajzait a karakterekről, vagy a facebookon meghirdetett órarendkészítés-verseny legjobbjait, esetleg rajongói véleményeket. Ha ezek mind kaptak volna egy 5-10 oldalt, még úgy is maradt volna a Best of-nak hely, csak kicsit ritkítani kellett volna az idézeteket. Egyébként akkor már inkább legyen egy Top 10 SzJG, de ez a rengeteg idézet fölösleges... 

Az SzJG zenéi:
Ez a rész érdekelt, bár itt sem kellett volna újra leírni, hogy milyen szituációban hangzott el a dal címe, fölöslegesnek tartottam, de azért mégsem helypazarlásnak. 

Reni könyvei: 
Tetszett, jó ötlet volt végre rendesen összeszedni az olvasmánylistát a neten terjengő mindenféle lista helyett. :) Én talán feldobtam volna ezt a részt néhány könyvborító képével (Reni kedvenc könyveinek borítójával, természetesen). 

A karakterek:
Imádtam, tetszettek a válaszok, a rajzok igényesek, nem összecsapottak, és jóformán mindenki benne van, akire kíváncsi voltam. Nem csak az osztály, hanem más szereplők kedvenceit is olvashatjuk benne. 

Reni levele Corteznek: 
Kellett bele, tökéletes. :) 

Kimaradt jelenetek: 
Ezt is ritkítottam volna, csak az érdekesebbeket meghagyva. Néha untam, néha jót szórakoztam, nem volt fölösleges. 

Elvetett borítótervek: 
Ez volt az első és utolsó is, amit alaposan megnéztem, bámultam, olvastam, csodáltam. :) Amikor először kinyitottam a könyvet, rögtön idelapoztam, és amikor végeztem az elolvasásával, akkor is sok időt töltöttem vele. Nagyon tetszik, és örülök, hogy végül emellett a borító mellett döntöttek, ami meg is jelent. Ez a legjobb. Nem valószínű, hogy a többi borító láttán megvettem volna a könyvet, illetve nem is érezném úgy, hogy a stílusa közel áll hozzám. 


Összességében örülök, hogy olvastam, hogy a polcomon van, hogy a sajátomnak mondhatom és hogy bármikor ismét levehetem onnan, hogy újra átlapozzam. 
Azt hiszem, az összes rajongó nevében megköszönhetem Leiner Laurának, hogy még a Kalauzra is időt szánt, hogy ezzel okozzon örömöt nekünk, és hogy kaphassunk még egy kis adagot Cortezékből. 

A könyvet köszönöm férjemnek, Csabinak! :) 

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése