2011. november 13., vasárnap

A neveletlen hercegnő naplója 1.

Szerző: Meg Cabot
Cím: A neveletlen hercegnő naplója 1. 
Eredeti cím: The Princess Diaries 1. 
Fordította: Merényi Ágnes
Kiadó: Ciceró
Kiadás éve: 2002Fülszöveg:

Mia Thermopolis az egyik percben még teljesen átlagos, tizennégy éves manhattani kamaszlány, a következőben pedig már Genovia trónörököse, akinek minden lépését egy állig felfegyverzett testőr követi, hercegnői illemtanleckéket kap igencsak nehéz természetű nagyanyjától, akit Grandmère-nek kell szólítania, és külsejének megváltoztatásán egy Paolo nevű stylist fáradozik. Miának minden porcikája tiltakozik a hercegnővé válás ellen, hisz, bár lapos mellével és langaléta termetével egyáltalán nincs megelégedve, valójában egész jól érzi magát a bőrében az Albert Einstein Gimnázium diákjaként. És hogy Genoviába költözzön? Bocsi, ez valami vicc?


Kapcsolatom a könyvvel: 
Mielőtt belekezdenék, el kell mondanom, hogy 10 éves lányok (név szerint Eszti és Csenge) beszéltek rá a könyvre. Inkább nem is magyarázkodok... :) 
Azt mondták, mindenképpen el kell olvasnom, mert nagyon jó, nekik nagyon tetszett. 


Véleményem a könyvről:
Egyébként tényleg nagyon jó könyv, aranyos történet. Majdnem ugyanaz, mint a film, mégis voltak apróbb eltérések. A sztori naplóként van leírva, Mia meséli, hogy mi történik vele.

Ha most 10-12 éves lennék, akkor azt mondanám, hogy a kedvenc könyveim egyike, és járkálnék apám után, hogy vegye meg a következő részét, mert most akarom elolvasni! 
De így, 20-on túl annyira nem tudott lekötni. Imádtam, tényleg, de úgy gondolom, hogy ez a történet többet ér egy tizenévesnek. Ettől függetlenül szerintem nem veszítettem semmit, és nem bánom azt a néhány órát, amit a könyvre szántam. Könnyen olvasható, gyorsan lehet vele haladni. 

De hogy mégse legyen minden ilyen rózsaszín: nem tudom, hogy az írónő melyik korosztálynak írta, de a 10 éves lányoknak mégsem ajánlanám. Illetve mégis, csak akkor egy kis átszerkesztéssel. Vannak benne olyan megnyilvánulások, amik szerintem nem férnek bele, ha egy 4. osztályos lány kezébe szeretnénk adni a könyvet. Ha tehettem volna, hibajavítóval húztam volna ki néhány mondatot, ami igazából teljesen fölösleges benne, csak arra jó, hogy kicsit felnőttesebben hasson a könyv. Gondolok itt arra, amikor az emberek szexuális beállítottságát firtatják. Tény, hogy ezzel a megfogalmazással (meg lehet, hogy amúgy sem) nem értik a gyerekek, de úgy gondolom, nem kéne még a melegekkel tömni a fejüket. 

Kiknek ajánlom? A 14-16 éves lányoknak már simán. 

Hogy negatív vagy pozitív dolog, azt nem tudnám megmondani, viszont én nem tudtam elvonatkoztatni a filmtől, és a szereplőktől. Folyamatosan Anne Hathawayt láttam magam előtt, amikor a neveletlen hercegnő sorait olvastam. Részemről ez nem probléma, mert a színészeket jól válogatták össze. A naplóregényben is és a filmben is nagyon szerethetők a szereplők. 
Pontozásom:
A történet: 4/5 
Megfogalmazása: 4/5
A karakterek: 5/5 (bár mivel naplóregény, és mivel Mia csak a saját bajáról írt állandóan, így nem nagyon sikerült megismerni a többi karaktert)
A borító: 4/5 (azért vontam le egyet, mert számomra túl rózsaszín)

Kedvenc karakter: Mia
Ami kifejezetten tetszett: 1. hogy az írónő tényleg tizenéves fejjel gondolkodva le tudta írni a főszereplő érzéseit, gondolatait, 2. a különböző - nem történetmeséléses - feljegyzések: vers a matekóráról, házi feladatok felírása
Ami nem tetszett: a felnőtt témák.

6 megjegyzés :

 1. Az értékelés igen magas... Valóban tetszhetett. A meleg téma az Eszti korosztálynál tényleg necces, de a tévé és az internet azért gondoskodnak róla, hogy a gyerekek idejekorán felnőjenek... Mondanám, hogy elolvasom, no de... :)

  VálaszTörlés
 2. No de...? :D
  (Fiúknak nem ajánlom...)

  VálaszTörlés
 3. Amikor a címet elolvastam, rögtön gondolhattam volna, hogy vagy Eszti, vagy Csenge beszélt rá a könyvre. :P :)
  Kisebb koromban én is olvastam...akkor nagyon tetszett. :)

  VálaszTörlés
 4. Jaaaaj, CSMP-s, örülök, hogy idelátogattál! :P <3
  Igen, most nagy divat lett a lányok körében. Ezután még felmentünk a könyvtárba, és Eszti meg Réka újabb két könyvre beszéltek rá... Úgyhogy most egy másikat olvasok... :D

  VálaszTörlés
 5. Nem semmi, ilyen nagy hatással van rád a 2 leányzó? :P :D Mi a 2 könyv címe?
  Egyébként szoktalak olvasni, csak a kommentelést mellőzöm. :D

  VálaszTörlés
 6. Nem csak a két lány, az egész gyaxi ilyen nagy hatással van rám. :)
  Egy Penny könyv, meg egy Fiúk kizárva könyv, amit még ezen kívül bevállaltam.
  Örülök, hogy szoktál olvasni, bár szerintem nem sokan járnak erre... :)

  VálaszTörlés