2017. március 29., szerda

Gary Chapman Pécsett járt

Már hetek óta úgy vártam a március 28-át, mintha életem legfontosabb napja lenne. Tény, hogy a top10-ben, sőt, talán a top5-ben is benne volt, hiszen régi vágyam teljesülhetett: láthattam/hallhattam Gary Chapmant. Idén ugyanis a Harmat Kiadó szervezésével Magyarországra érkezett és több városban is tart előadást, a pécsin pedig tegnap óta túl is vagyunk. Mivel ezen volt szerencsém részt venni, írnék róla Nektek. 

A www.szeretetnyelvek.hu-n lehetett izgatottan visszaszámolni, mikor érkezik a párterapeuta, pszichológus hazánkba. Nagyon hamar elkelt minden előadására minden jegy, így további előadásokat is indítottak, hogy ha jegyet vásárolna az ember, ne csak a "TELTHÁZ" felirattal szembesüljön mindenhol. 


Teljesen normálisan készülődtem az útra... betettem a táskámba kb. tíz Chapman-könyvet (mert azért csak nem rohanom le az összessel, hogy dedikálja) és három pár cipőt (ami mind magas volt, és mivel bőven akadt időnk az előadás előtt, sétáltunk is a férjemmel, ekkor szembesültem csak vele, mennyire jó lett volna egy laposat is bedobni melléjük). 

Gyerekes rajongással ültem be a terem közepére, és az első tíz-tizenöt percem azzal telt, hogy feldolgoztam, kb. nyolc méterre ülök Chapmantől, ami hihetetlen érzés volt. 

S hogy milyen lett végül az előadás? Három kifejezéssel élve: tanulságos, hasznos és szórakoztató. Repült közben az idő, mire felocsúdtam, már fél nyolc is elmúlt, pedig fél hétkor kezdődött mindez. 

Az estét Süveges Gergő nyitotta. Róla akkor még semmit nem tudtam, csak ma néztem utána neten, és bízom benne, hogy nem keverem senkivel és nem írok butaságot. Azt már ott említette, hogy ő a felolvasója Az 5 szeretetnyelv - Egymásra hangolva című hangoskönyvnek, s némi utánajárás után láttam, ő ugyanaz, aki feleségével az idei Házasság Hete arca volt. 

Süveges Gergő, és a Harmat Kiadó igazgatója, dr. Herjeczki Kornél elbeszélték, hogyan találtak a párterapeutára, s miért kezdett ennyire komolyan foglalkozni a kiadó Gary Chapman könyveivel annak ellenére, hogy akkkor még egyáltalán nem illett bele a főprofiljukba. Aztán jött ő, és ittam a szavait...

Az egész előadás - természetesen - az 5 szeretetnyelv köré volt építve, mindezt pontosan olyan hangulattal átszőve, amilyet már a kötetekben is megszokhattunk. 

Megismerhettük munkásságának elejét és hogy hogyan alakult ki az 5 szeretetnyelv elmélete, hogyan vált ennyire részletessé és mi a titka annak, hogy csupa pozitív visszajelzést kapott a tanácsaival kapcsolatban. Rettenetesen érdekeltek a magánéletéből kiragadott történetek, megismerhettem az elsődleges szeretetnyelvét, a sajátomat is, a férjemét is (utóbbi kettőben csaltam, mert a könyvben található tesztből már tudtam róluk). 

Gary Chapman bebizonyította, hogy nem csak jó házassági tanácsadó, hanem kiváló előadó, és nagyszerű ember. Ráadásul talán nincs a Földön még egy olyan ember, akinek ennyire a szeretet lenne az életének mozgatórugója. Sokan vagyunk, akik az egész emberiségen szeretnének valamilyen téren segíteni, de ez csak keveseknek sikerül. Ő közéjük tartozik. Aki olvassa/hallgatja, azoknak segít. 

Az egész előadásából sugárzott a szeretet, a férjemmel hazáig erről beszéltünk - annyira érezhető volt, hogy ez a részéről nem marketing, nem csak üres, kötelező beszéd, hanem valóban, szívből segíteni szeretne, hogy nem érdek, hanem szeretet. A nézőtéren minden szék foglalt volt. Biztos vagyok benne, hogy mindenki úgy érzett az este folyamán, ahogy én: Gary Chapman szeret engem! 

Ha az ember teheti, meg kell őt hallgatni. Talán az életben csak egyszer van erre lehetőség. Azért merem ezt leírni, mert én már tudom, mennyire rég lett lefixálva ennek az utazásnak az időpontja, ebből kisakkozva pedig biztos, hogy sokáig nem lesz ismét ilyen. Vagy talán soha már... Ha mégis, én még egyszer szeretném végighallgatni. 

Dedikálni sajnos nem sikerült, pedig egyszemélyes hadseregként rohantam le Süveges Gergőt, gyerekes lelkesedéssel. Ám sajnos sietniük kellett, ami érthető, hiszen Budapest nem a szomszéd város. Sejtettem, hogy nem lesz lehetőség sem egy közös fotóra, sem a dedikálásra, de reménykedtem. Legközelebb kitartóbb leszek. :-) 

A pécsi Kodály Központ gyönyörű és igényes, a személyzet közvetlen, mosolygós és segítőkész. A tolmács hölgy pedig annyira kis cuki volt, hogy megöleltem volna, ahogy utánozta Chapmannek még a gesztusait is. 

Szóval... Aki teheti, menjen. Pláne, ha arra is kíváncsi: vajon Gary Chapman szeret porszívózni? :-) 

1 megjegyzés :