2015. június 26., péntek

Gary Chapman: Az 5 szeretetnyelv - Egymásra hangolva

Szerző: Gary Chapman
Cím: Az 5 szeretetnyelv - Egymásra hangolva
Eredeti cím: The Five Love Languages: The Secret to Love that Lasts 
Fordította: F. Nagy Piroska és Hamerli Nikolett
Kiadó: Harmat
Kiadás éve: 2015
204 oldal, 2500 Ft
Fülszöveg:
"A szeretet nyelve egyetemes. Ám ahányan vagyunk, annyiféle nyelvjárást beszélünk." /Gary Chapman
Gary Chapman amerikai pszichológus nevét az általa alkotott "szeretetnyelvek" fogalma tette világhírűvé. Legismertebb könyve, melynek témája a szeretet kommunikációja a házasságban, több mint tízmillió példányban kelt el világszerte. 
Chapman család- és párterapeutaként szerzett több évtizedes tapasztalata alapján arra a felismerésre jutott, hogy a szeretetet ugyanúgy tanuljuk, mint az anyanyelvünket, és a szeretetközlés alapvetően ötféle kommunikációs csatornán keresztül történik. A szeretet kifejezésének ez az öt módja: elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás, szívességek, testi érintés. 
Mindannyian azon a nyelven fogadjuk be és fejezzük ki a szeretetet, amelyre neveltetésünk és személyes hajlamaink nyomán a legfogékonyabbá váltunk. Ezért fordul gyakran elő, hogy az üzenet küldője és befogadója nem érti meg egymást. Ilyenkor panaszolja a férj, hogy hiába visz virágot a feleségének, csak egy erőltetett mosoly a válasz. "Talán már nem szeret?" - teszi fel magának a kérdést, holott csak arról van szó, hogy szeretetközlése nem ért célba, mert a felesége nem az ajándékok, hanem a minőségi idő nyelvén ért. 
Mi tehát a megoldás? Aki nem riad vissza egy kis nyelvtanulástól, könnyen ráhangolódhat társa, családtagjai, barátai szeretetnyelvére. 

A könyv és én: 
Számos cikk terjeng az interneten Gary Chapmanről és az általa megálmodott teóriáról, az 5 szeretetnyelvről. Bevallom töredelmesen, nem hallottam erről a nézőpontról egészen addig, míg el nem olvastam Gary Chapman egy másik könyvét, a 12 dolog, amit jó lett volna tudni az esküvőm előtt címűt. Ott ismerkedtem meg ezekkel a szeretetnyelvekkel, és azóta érdekelnek jobban. Így hát kezembe vettem a könyvet, amely kifejezetten ezeket taglalja, részletezi, hihetetlen pontossággal vázolja és teszttel segíti az olvasót, hogy megismerje önmaga és társa szeretetnyelvét. 

A könyv tartalmáról, témájáról: 
Az első fejezetekből megtudhatjuk, hová tűnik a szerelem az esküvő után - hiszen mind érezzük, hogy valami megváltozott, csak azt nem tudjuk megmagyarázni, hogy mi az, és merre billent. Jó lenne, ha az emberek az esküvőjük előtt tanfolyamra járnak, melyben megismerik a házasság elméleti oldalát. Erre szinte senki nem fordít komoly hangsúlyt, pedig valójában nagyon lényeges lenne, sok problémától, konfliktustól óvná meg azokat, akiknél "elpárolog a rózsaszín köd". 
A könyv elején Chapman bemutatja nekünk a szeretettank működését, és megtanulhatjuk annak módját, hogy hogyan érhetjük el ennek a gépezetnek a telítettségét, és hogy mi történik akkor, ha ez a tank kiürül.
Ezt a kötetet - bármilyen rövid - nem szabad gyorsan elolvasni, végképp nem átlapozni, és kiválasztani azt a fejezetet, amiről úgy gondoljuk, hogy ránk vonatkozik. Csak úgy van értelme a könyvet forgatni, ha a tanítását is komolyan vesszük, hiszen csak így lehet segítségünkre a párkapcsolatunkban és mindennapjainkban. 
Ugyan Chapman párkapcsolati problémákra ajánlja az öt szeretetnyelv gyakorlását és megismerését, mégis ugyanúgy alkalmazható szülőknél, gyermekeknél, testvéreknél, ismerősöknél. Pozitív tulajdonságnak tartom, ha valakit nem csak önmaga érdekel, hanem az is, hogy a környezetében élők milyen szeretetnyelvet beszélnek.  A további fejezetek a szeretetnyelveket taglalják részletesebben. Miközben ezeket olvastam, nehezemre esett eldönteni, melyik az én, és melyik a párom elsődleges szeretetnyelve. Annyival azonban kiegészíteném a részletes tájékoztatást, hogy ahhoz, hogy minden zökkenőmentesen menjen, nem elég felsőfokon gyakorolni párunk szeretetnyelvét, úgy gondolom, egy alap szinten mindenkinek mindegyik szeretetnyelv-kimutatásra szüksége van. A szeretetnyelvteszt megmutatta, hogy mennyire nem valós az, amit a páromról feltételeztem. Azt gondoltam volna, hogy az ő elsődleges nyelve a testi érintés, a teszt azonban azt hozta ki eredménynek, hogy a minőségi idő a legfontosabb számára. 
Az én teszteredményem pont olyan lett, mint amire számítottam, ugyanannyira erősen szeretetnyelvem a minőségi idő és a szívességek egyaránt - ezekből szokott a legnagyobb problémánk adódni a házasságban. Gyakran hangzik el a kérdés: Miért nem segítettél? Láttad, mit csinálok, miért hagytad, hogy egyedül tegyem? Neked ez miért nem jutott eszedbe? Persze ilyenkor mindig megkaptam, hogy ha szólok, szívesen segít - ebből pedig baromi nagy vita alakult ki, mivel rávágtam: nem vagy 5 éves, hogy mindent a szádba kelljen rágni. 
Másik vitánk, ami miatt a férjem talán meg is bánta a teszt kitöltését, akkor keletkezett, amikor megláttam az eredményét. Rögtön nekiszegeztem a kérdést: "Hogy lehet az elsődleges szeretetnyelved a minőségi idő, amikor miattad van ilyen kevés belőle?" Erre még most sem tudom a választ, és remélem, feltette már más is ezt (vagy hasonló kérdést), és hamarosan megtudhatom, hogyan alakulhattak így a tesztek, és akkor miért van mégis másképp a valóságban. Az ajándékozást viszont nem tartom valós, érzelmi alapokon fekvő szeretetnyelvnek. A fejezet olvasása közben végig arra gondoltam, hogy ha valaki az ajándékok miatt érzi a szeretetet, az nem érdekkapcsolat és kihasználás? Arra gondoltam, tipikusan azok a nők tartozhatnak ebbe a csoportba, akik elvárják a drága holmit, ékszereket. Vajon valóban szeretetnyelv lenne ez, vagy csak "ál-szeretetnyelv"? 

Chapman megint elgondolkodtatott, ráadásul úgy, hogy számomra az egész téma lezáratlan, és a bennem lévő kérdések (a férjemmel kapcsolatban) megválaszolatlanok. Éppen ezért biztos vagyok benne, hogy a jövőben még gyakori téma lesz nálunk az 5 szeretetnyelv bármelyike, és abban is, hogy a könyv sokszor lesz még átlapozva, olvasva, idézve. Remélem, hosszú távon hasznomra fog válni, és tudom, Chapman csak az első lökést adja meg az új út felé, lépni az embereknek kell. 
Abszolút ajánlom mindenkinek, aki boldogabb, kiegyensúlyozottabb életet szeretne élni! 

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése