2014. március 2., vasárnap

Louisa May Alcott: A nyolc unokatestvér

Szerző: Louisa May Alcott
Cím: A nyolc unokatestvér
Eredeti cím: Eight Cousins
Fordító: Leyrer Ginda
Kiadó: Lazi Könyvkiadó
Kiadás éve: 2007
242 oldal, 2300 Ft


Fülszöveg:
"Louisa May Alcott újabb regényével, A nyolc unokatestvérrel szívmelengető történetet kínálunk a klasszikus romantikus széppróza kedvelőinek. A tisztaság és a józan, feltétel nélküli szeretet regénye elvarázsolja olvasóját, kiszakítva őt korunk rideg, embertelen közegéből. 
Rose Campbell, az árvaságra jutott leány apja halála után nagynénjeihez kerül, majd - a végakaratot beteljesítve - a család nagy újítója, a radikális nevelési elképzeléseket valló Alec nagybácsi veszi szárnyai alá. A tiszta lelkű Rose nem csupán egy természetközeli életformát tapasztal meg új otthonában, de az élet apró leckéin keresztül a szeretet, az önfeláldozás és a hála iskoláját is elvégzi, mégpedig kiváló eredménnyel. A kislány emberi tapasztalatait gazdagítják az aggodalmaskodó, a hiú, a borúlátó, a nagylelkű vagy az idős kora ellenére is friss gondolkodású nagynénik is. És ott vannak még a fiaik, Rose hét eleven unokatestvére: a bölcs Archie, a piperkőc Steve, Charlie herceg, a gyermeki tisztaságot megtestesítő Geordie és Will, a csöpp Jamie, valamint a könyvmoly Mac, akikkel a kislány mély barátságot köt. Ezektől az édeni tisztaságú, mégis emberien esendő szereplőktől lesz oly megkapó a regény, amelynek központi alakját, Alec nagybácsit saját édesapjáról mintázta a szerző."

A történetről: Nem tudtam, mire számítsak a könyv kapcsán. Bár egy fél tucat Alcott-könyv ólálkodik a könyvespolcomon, egyet sem olvastam még közülük, így ezzel kezdem ismerkedésem az írónővel. Az értékelések, utánaolvasások alapján valami olyasmire számítottam, hogy kicsit Jane Austen, kicsit Montgomery, kicsit Brontë nővérek. Sikerült is megtippelni, milyen a stílusa, mondanom sem kell, nagyon tetszett, szerettem. :) 
Szerintem aki ismeri a történetet, mindenki szeretne egy olyan nagybácsit, mint Alec. Biztos vagyok benne, hogy nagyon jól tudtam volna érezni magam Rose helyében, pláne ennyi unokatestvérrel. Kis főhősnőnk egy pillanatig sem unatkozott, nem is hagyták volna a körülötte lévők, akik szeretik. 
Mindegyik unokatestvért imádtam kivétel nélkül, aki a szívemhez legközelebb állt, az talán a könyvmoly Mac volt. Néha összeszorult miatta a szívem, néha megmosolyogtatott. 

Aki hatalmas fordulatokra vár és kiszámíthatatlan cselekményre, akciókra, az ne ezt a könyvet olvassa el. Akkor olvasd el, ha szeretnél egy kicsit kikapcsolódni, szeretnéd, ha egy kis csordogáló történetet ismerhetnél meg, nyugodt környezettel, hatalmas szívű emberekkel. Olyan történet ez, amiről nem tudhatjuk, hogy megtörtént-e. Lehet, hogy valamelyik szomszédunknál is van egy kicsi Rose, aki hasonló dolgokon megy keresztül, akinek ennyire "virágos-illatos" élete van, mint a főhősünknek. 

Sokan unalmasnak tartják ezt a könyvet, sokan írták róla, hogy majdnem elaludtak rajta. Én meg azt mondom, nem mindegyik könyvnek a pörgős cselekmény az értéke, hanem valami teljesen más (gondoljunk például a Fekete István könyvekre: lassú, csöndes, mégis imádjuk). 

Pontozásom:
Borító: 4/5
Történet: 3/5
Stílus: 5/5
Szereplők: 4/5

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése