2014. március 7., péntek

Cassandra Clare: Elveszett lelkek városa

Szerző: Cassandra Clare
Cím: Elveszett lelkek városa (A Végzet Ereklyéi V.) 
Eredeti cím: City of Lost Souls (The Mortal Instruments V.)
Fordító: Kamper Gergely
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2013
505 oldal, 2999 Ft


Fülszöveg:
"Amikor Jace és Clary ismét találkoznak, a lány elborzadva tapasztalja, hogy szerelmét és gonosz bátyját egymáshoz köti Lilith varázslata. Az árnyvadászokat végzetes sötétség fenyegeti. A Klávé végezni akar Sebastiannal, de lehetetlen anélkül megölni, hogy Jace-nek ne essék bántódása. 
Alec, Magnus, Simon és Isabelle tündérekkel, démonokkal meg a könyörtelen Vasnővérekkel alkudozik - eközben Clary veszélyes játszmába kezd: a tét nem csak a saját élete, de Jace lelke is egyben. 
De bízhat-e még a fiúban egyáltalán?"

A könyvről:
Sokat vitatkoztunk párommal azon, a borító vajon szép-e vagy nem. Ötletes, igényes, de a modellek nem igazán tetszenek. Úgy tűnik a borító alapján, mintha egy tizenhat éves fiú és az anyja lenne a főszereplő. A nő arca nagyon karakteres, nem tudom elképzelni, hogy 26-28 évesnél fiatalabb lenne. Egy olyan ember, aki nem ismeri a történetet, arra asszociálhat, hogy főszereplő srácunk végérvényesen beleszeret édesanyjába... Na, lépjünk túl a borítón, nézzük, mit ad nekünk a történet. 

Az előző köteteket figyelembe véve akadtak hullámvölgyek, viszont nagyon magával ragadott, úgy éreztem, hogy Clare magához tért, visszanyerte a régi stílusát, amit az előzőnél elveszített. Végre egy olyan erős történetet olvashattam, amilyen erős az első három kötet volt, és ez számomra nagyon szimpatikus. 
A szereplőkben továbbra sem csalódtam, mindannyian hozták a formájukat. Clary nekem egyáltalán nem idegesítő, sokan hasonlóképpen cselekednénk az adott szituációkban, ahogyan ő is tette. Jacet néha nem értettem, de ebben a részben ez várható volt, nem igazán tudtam, hogy merre fut a cselekmény, vártam, hogy kiderüljön. Simon még mindig az a teszetosza kocka, akit a legelső kötetben megismerhettünk, vámpírléte sem változtatott ezen egy cseppet sem. Isabelle a szívem csücske, nagyon megszerettem ezt a karaktert, mégis, akikre a leginkább kíváncsi voltam, azok Bane és Alec. 


Olvashattunk olyan fordulatokat, amik kiszámíthatóak voltak, de akadtak olyanok is, amik megdöbbentettek, és ha nem sajnálnám ezt a nagyon jó könyvet, biztos legalább kétszer falhoz vágtam volna. Szerencsére időben észbe kaptam és nem tettem ilyet, inkább olvastam tovább azt remélve, ez valami félreértés és majd minden megoldódik. 
Természetesen írónőnk megint kétségek közt hagyott bennünket, és ez most már csak azért is bosszantó, mert ki tudja, mennyi ideig kell várni a következő kötetre. Most nem vehetem le csak úgy a polcomról, hiszen nem jelent még meg. 

Néhány szót még ejtenék a világról: csodálom ezt a kidolgozottságot, nincsenek bennem kérdések, gyönyörűen fel van építve, és pont ez adja meg azt az alapot, amitől jó lesz egy történet. Hihető, szerethető, nincs tele bakikkal, ahogy a legtöbb ehhez hasonló könyv viszont igen. Nagy rajongója lettem, most már nem is tehetünk mást, csupán annyit, hogy várjuk a hatodik részt és a második filmet. 

Pontozásom: Borító: 4/5
Történet: 5/5
Megfogalmazás: 5/5
Szereplők: 5/5
Szereplők kidolgozottsága: 5/5
Kedvenceim: Simon, Alec, Magnus

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése