2014. február 24., hétfő

Kim és Krickitt Carpenter, Dana Wilkerson: Fogadom

Szerzők: Kim és Krickit Carpenter, Dana Wilkerson
Cím: Fogadom 
Eredeti cím: The Vow 
Fordító: Kertész Tünde 
Kiadó: Harmat Kiadó
Kiadás éve: 2014
175 oldal, 2500 Ft


Fülszöveg:
"- Krickitt, meg tudja mondani, ki a férje? 
Krickitt rám nézett, majd a terapeutára. Biztos voltam benne, hogy mindenki hallja, milyen vadul dobog a szívem, amint csendben és kétségbeesetten vártam a feleségem válaszára. 
- Nem vagyok házas - felelte határozottan. 

Kim Carpenter edző egy unalmasnak ígérkező napon felveszi a telefont, hogy megrendeljen néhány dzsekit a baseballcsapata számára. Nem is sejti, hogy a hívást követően az egész élete megváltozik: a megrendelést felvevő hölgy hangja belekúszik a fülébe, és többé nem tud szabadulni tőle. Hamarosan egekbe ugrik a telefonszámlája, aztán vőlegény, majd férj lesz belőle. A mesébe illő találkozás azonban egy autóbalesetet követően a legszörnyűbb rémálommá válik: felesége amnéziájának köszönhetően közös múltjuk teljesen törlődik a nő emlékezetéből... 

A könyv valós eseményei ihlették a - Rachel McAdams és Channing Tatum főszereplésével készült - Fogadom című filmet."

A történetről:
Ez egy olyan könyv volt számomra, aminek már a fülszövege is szerelembe ejtett (természetesen a könyvbe lettem szerelmes). Nemhogy a könyvről, de eddig még a filmről sem hallottam sajnos, azonban biztos vagyok benne, hogy most pótolni fogom e téren a hiányosságaimat, és a filmre is rettentő kíváncsi vagyok. 

Nagyon jó volt olvasni, ahogy Kim és Krickitt egyre jobban megismerték egymást, összejöttek, majd házasság lett a kapcsolatukból. Sajnálom, hogy nem lett részletesebben leírva, tízszer ennyi oldalon keresztül képes lettem volna egyre jobban megismerni velük a másikat, egyre jobban érezni azt, amit ők éreztek. 

Krickittnek igazán különleges személyisége lehet, példaértékű a megrendíthetetlen hite. Megmutatja, hogy a hit mennyi mindenen képes átsegíteni az embert. Ha egy kifejezéssel kellene jellemeznem a szereplőket, azt tudnám mondani, Kim önzetlen, Krickitt pedig tiszta szívű. 

Aztán eljött a tragikus baleset ideje, ahol alig bírtam visszatartani a könnyeimet, pláne azért, mert tudtam, igaz történetet olvasok. Nagyon nehéz lehetett Kimnek és Krickittnek egyaránt végigjárni ezt az utat, nagyon tanulságos mindkettejük reakciója bizonyos helyzetekben. Gyakran megálltam, elgondolkodtam, vajon azok az emberek, akiket ismerek, hogyan reagáltak volna? Vártak volna a csodára, hogy visszakapják régi szerelmüket, vagy egyszerűen továbbálltak volna? Amikor az ember egy ilyen igaz történetet olvas, mindig irigykedik egy kicsit, még akkor is, ha van, aki szereti. Nagyon nagy erő kellhet egy olyan kapcsolathoz, ahol az egyik félnek ugyanazokat a lépéseket újra végig kell zongoráznia, amiket egyszer már megtett. Kim bízott Istenben, és abban, hogy jó hozzánk. Bízott Krickitt felépülésében. 

Sajnálatos, hogy a legtöbb emberben nincs ennyi erő és kitartás, nem ekkora a szeretet. Lám, bebizonyították, hogy az igaz szerelem mindent kibír, elvisel és gyógyít. 
El nem tudom képzelni, hogy Krickittnek mennyire nehéz lehetett feldolgozni, hogy van egy férje, de ő nem emlékszik rá. Ennél már csak akkor lehetett volna az egész fájdalmasabb, ha közben már gyerekük is született, és arra sem emlékszik. 

Mindenképpen azt mondom, ez a könyv abszolút tanulságos és elgondolkodtató. Érdemes elolvasni mindenkinek, aki kicsit is kételkedik a kapcsolata erősségében vagy a házasságában. Kimék története meg fogja tanítani, mit tegyél kritikus helyzetekben. 

Pontozásom: 
Borító: 4/5
Történet: 5/5
Stílus: 4/5
Szereplők: 5/5

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése