2014. február 24., hétfő

Dan Brown: Inferno

Szerző: Dan Brown
Cím: Inferno
Eredeti cím: Inferno
Fordító: Bori Erzsébet
Kiadó: GABO Kiadó
Kiadás éve: 2013
656 oldal, 3990 Ft 
Fülszöveg:
"Keressetek és találtok."
Ez a bibliai idézet visszhangzik Robert Langdon, a Harvard jeles szimbólumkutatója fejében, amikor felébred egy kórházi ágyon, és nem tudja, hol van és hogy került oda. Arra a morbid tárgyra sincs magyarázata, amelyet a holmija közt eldugva találtak. 
Langdon az életéért menekül egy őrült hajsza során Firenzén át, egy fiatal orvosnő, Sienna Brooks társaságában. Csak úgy szökhetnek meg ismeretlen üldözőik elől, hogy Langdon beveti ismereteit a történelmi homlokzatok mögött rejlő titkos átjárókról és ősi rejtelmekről. 
Egyedül Dante sötét remekének, a Pokolnak néhány sora vezérli őket, amelynek segítségével megfejthetik a reneszánsz legünnepeltebb műveinek - szobrok, festmények és épületek - mélyén rejlő kódokat, hogy eljussanak egy kirakós játék megoldásához, melynek révén talán elháríthatják a világot fenyegető félelmetes veszélyt... 
A történelem egyik leghátborzongatóbb irodalmi klasszikusa, a Pokol ihletésére született, és díszletei között játszódó mű Dan Brown eddigi legellenállhatatlanabb és leggondolatébresztőbb regénye; lélegzetelállító versenyfutás az idővel, amely már az első oldalon rabul ejti az olvasót, és el sem ereszti a befejezésig. A történetről: 

Dan Brown könyveit nagyon sokan szeretik, mert elgondolkodtatnak és olyan témákat boncolgatnak, amik sokakat, az átlag olvasókat is érdekel. 
Már hat kötettel büszkélkedhet az egyik kedvenc íróm (A Da Vinci-kód, Angyalok és démonok, A megtévesztés foka, Digitális erőd, Az elveszett jelkép, Inferno). Amikor a könyvet becsuktam, emlékeztetnem kellett magam arra, hogy a levegő az életben maradás fontos kelléke, így azért legalább félpercenként egyszer igyekezzek hozzájutni. A másik, ami eszembe jutott, hogy Brown túl jó könyveket ír ahhoz, hogy reménykedhessek, néhány hónapon belül újat olvashatok. Tudom, hogy több idő kell egy ennyire szenzációs könyv megírásához, türelmes leszek, de azért már most alig bírok egy helyben ülni, úgy várom a következő történetét. :) 

Tetszik, hogy az író mindig más témához, problémához nyúl hozzá. Ami most terítékre került, az a túlzott népességnövekedés. Elgondolkodtató, hogy az emberek hányféleképpen próbálják ezt a problémát kiküszöbölni, mások pedig hogyan próbálnak tudomást sem venni róla. Hogy melyik a jobb, nem tudom. Hogy ki a történetben a "gonosz", nem ítélhetem meg, hiszen mindenki a saját nézetét gondolja helyesnek. 

A stílus, a fogalmazás, a kidolgozás mind olyan, ahogy Dan Browntól elvárjuk, amire számítunk. Belecsöppentem ismét Robert Langdon kis életébe, követhettem a kalandjain, bujkálásokon, kutatásokon, rejtvényeken keresztül. A szereplők, mint mindig, most is nagyon kedvelhetők, érdekesek, gyanúsak. Végig gondolkodtam, ki lehet a dolgok mögött, ki lehet az a bizonyos kóddal ellátott személy, akit annyira keresnek. Nem számítottam rá, hogy nem sikerül megtippelnem, pedig szinte mindenki benne volt a gyanúsítottjaim listájában. 
A kötet első felében csak sodródtam az árral, élvezettel olvastam minden sort és ötletelgetést, belemerültem abba, amit az író nyújt az olvasóinak. A második kötetben azonban ez az olvasási nyugalom teljesen felborult, nem ülhettem mozdulatlanul a fotelban, mert egyre megdöbbentőbb dolgok derültek ki, láttak napvilágot, s egy idő után azt vettem észre, hogy csak kapkodom a fejem a sok nemvárt fordulat miatt. Dan bácsi elérte, hogy nagyon kíváncsi legyek egy klasszikusra, amit már rég el kellett volna olvasnom. Szerencsére Dante könyve is a polcomon várakozik, úgyhogy elő is készítem az asztalomra, hogy minél előbb a kezembe vegyem. Ezzel legalább kicsit kárpótlom magam, amiért nincsen olvasatlan Dan Brown-kötetem. :D

Pontozásom: Borító: 5/5
Történet: 5*/5
Megfogalmazás: 5*/5
Szereplők: 5/5
Szereplők kidolgozottsága: 5*/5 
Összességében mély lélegzet és: "Úúúúúristendejóvoltmégakarokilyet!"

1 megjegyzés :

  1. Igazad van Dan Brown műveit illetően. És az egyház meg piszkálja is értük őt. Nálam ez a könyv Ralf Isau: Az évszázad összeesküvése(Pirkadat kör tetralógia) szintjén van a kedvenceim között, azaz letehetetlen. Sajnos az általam említett sorozatból csak elsőt tudtam elolvasni, mert azt is kölcsön kértem.

    VálaszTörlés