2014. február 20., csütörtök

Victoria Forester: A lány, aki tud repülni

Szerző: Victoria Forester
Cím: A lány, aki tud repülni
Eredeti cím: The GirlWho Could Fly
Fordító: Pásztor Judit
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2011
294 oldal, 2999 Ft


Fülszöveg:
Egy igazi csajt nem lehet megzabolázni... hacsak nem a megfelelő módszert használod. Piper McCloud tud repülni. Csak így, egyszerűen. Tény, hogy a hátramenet még nem igazán megy neki, és a fordulatai is kissé esetlenek, de bukfencben nagyon profi. A probléma csupán annyi, hogy Lowland egyszerű lakosai félnek Pipertől. A szüleinek fogalma sincs, mit kezdjenek vele, így jó ötletnek tűnt, hogy a kislányt elküldjék a farmjukról, és beköltöztessék egy szupertitkos, szigorúan őrzött iskolába, ahol csupa kivételes képességgel megáldott gyerek tanul. 
Eleinte nagyszerű is volt minden: ott volt az a sok új barát, olyan adottságokkal, mint a szupererő vagy a szuperzsenialitás - nem is beszélve a rengeteg házi sütésű almás pitéről. De Piper még a különlegesek között is különleges volt. És ennek bizony vannak következményei. A következmények pedig túl szörnyűek ahhoz, hogy beszélni lehessen róluk. Túl eszelősek, hogy megfontolásra méltók legyenek. És túl veszélyesek, hogy figyelmen kívül lehessen hagyni őket. 

A történetről:  A borító nagyon aranyos, ahogy a történet maga is. Ötletes a sztori, örültem, hogy nem sablon vámpíros-farkasemberes-szellemes-angyalos. Igazán élveztem, csupán egyetlen problémám volt vele: a többi Vörös Pöttyöshöz hasonló történetet vártam és nem azt kaptam. Ha Bíbor Pöttyösként lenne megvásárolható, akkor 5 csillagos lenne számomra, mert akkor egy aranyos történetre számítok, amilyen a könyv is. Szívesen olvastam, nagyon szerettem, de úgy érzem, a kategória nem igazán okés. 
A gondom az volt, hogy hiteltelennek tartom a gyerekek életkorát. Mind 8-10 évesek, mégis úgy beszélnek és cselekednek, mintha legalább 4-6 évvel idősebbek lennének. Ez sem zavart sokáig, később úgyis idősebbeknek képzeltem el őket, tekintve, hogy miket tettek, de jó lett volna, ha az írónő is így látja, ahogy az olvasók. 
Piper szülei rettenetesen ellenszenvesek voltak, örültem, hogy nem kaptak túl nagy szerepet. Ellenben Piper osztálytársait nagyon szívesen megismertem volna közelebbről, még jobban, alaposabban. Sajnáltam, hogy róluk nem tudhattunk meg túl sok mindent, nem lettek igazán kidolgozva, csak tudtuk, hogy vannak és tudtuk, hogy mitől mások. 

Kikapcsolt, szórakoztatott, a vége összecsapottnak tűnt, ki lehetett volna fejteni, esetleg el tudtam volna képzelni valami frappánsabb, szebb befejezést is neki, nem ennyire átlagosat, semmit. 

Pontozásom: Borító: 4/5
Történet: 4/5
Megfogalmazása: 3/5
Szereplők: 3/5

1 megjegyzés :

  1. Már régóta nézegetem ezt a könyvet, de aztán mindig megállított az hogy ifjúsági kategóriás. Most az ajánlód se győzött meg, szóval egyelőre akkor csak nézegetem tovább. :)

    VálaszTörlés