2013. január 25., péntek

C.S. Lewis: Narnia krónikái: A varázsló unokaöccse

Szerző: C. S. Lewis
Cím: Narnia 1. - A varázsló unokaöccse
Eredeti cím: The Magician's Nephew 
Fordító: K. Nagy Erzsébet 
Kiadó: Harmat Kiadó
Kiadás éve: 2012
208 oldalFülszöveg: 
Narnia ​​birodalmának titokzatos történetét hét kötetben mondja el a világhírű angol szerző, C. S. Lewis, ezek közül az első, Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény címűt vitte filmre a Walt Disney Pictures és a Walden Media.

A Narnia Krónikája a Jó és Rossz örök háborúját meséli el. Olykor a csatamezőn, nyílt küzdelemben csap össze a fény az árnnyal, máskor a szív rejtett zugaiban. Ám legyenek az ütközetek akár a lélekben, akár a harcmezőn: minden összecsapás meghatározó erejű.

Olyan utakon kalandozhatunk, amelyek a világ végére vezetnek, fantasztikus lényekkel köthetünk ismeretséget, megtudjuk, mi az árulás, mi a hőstett, mit jelent megnyerni vagy épp elveszíteni egy barátot. Kalandos utazás ez a fantázia birodalmában, ugyanakkor a legmélyebb valóságban. Kiadónk sorozatban jelenteti meg a rajzokkal illusztrált hét kötetet. Sorozat ez, melyben minden mű önmagában is teljes egész, önállóan is lenyűgöző olvasmány. Kezdődjék hát meg a kalandok sora!

A NARNIA KRÓNIKÁINAK ELSŐ KÖTETE:
A varázsló unokaöccse

Tudni szeretnél valamit Narniáról? Ez az a birodalom, ahol megszólalnak az állatok, ahol a legváratlanabb pillanatban egy boszorkány karmai közé kerülsz, ahol a Jó akaratából új világ születik. Ahová véletlenül keveredik a két barát: Digory és Polly. Ha kinyitod a könyvet, őket kísérheted el e titokzatos világba. Abba a világba, ahol semmi sem lehetetlen.

A kötetek olvasási sorrendben: 
1. A varázsló unokaöccse
2. Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény
3. A ló és kis gazdája
4. Caspian herceg
5. A Hajnalvándor úta
6. Az ezüsttrón
7. A végső ütközet

A könyvről: 
Abban szerintem mindenki egyetért velem, hogy Narnia egy csodálatos, felejthetetlen  világ. Első ízben akkor kerültem kapcsolatba a történettel, és csodás szereplőivel, amikor a moziban játszották Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény című részt. Teljesen elvarázsolt, magával ragadott nem csak a látvány, hanem a szerethető karakterek és az egész, Lewis által teremtett világ. A jó és rossz harmóniája, a soha véget nem érő küzdelem, és a tettrekészség, ami mindenkiben ott volt, és várták a pillanatot, mikor tehetnek valamit hazájukért. 

Szerettem volna megismerni a film előtörténetét, sőt, elhatároztam, az összes Narnia-könyvet elolvasom. Molyon néztem utána, melyik lehet az első része, és hamar rá is bukkantam, megrendeltem. 

Sokan nem vélekednek róla túl jól, sokak szerint nagyon gyenge. Ennek talán az lehet az oka, hogy A Gyűrűk Urához hasonlítják, hiszen Lewis és Tolkien nagyon jó barátok voltak. Én nem számítottam hasonlóságra, és A Gyűrűk Urától teljesen elvonatkoztatva olvastam, csodás élményeket kaptam. Olyan érzésem volt végig, mintha már olvastam volna ezt a könyvet, mintha már jártam volna ebben a világban, pedig biztos vagyok abban, hogy nem volt még hozzá szerencsém. 

Imádtam ezt a világok közötti világot is, rengeteg tóba ugráltam volna be, hajtott volna a kíváncsiságom, hogy az összes tartalmát megismerhessem. Viszont annyira bátortalan lettem volna, hogy egy harangot sem mertem volna megkondítani... 

Nagy meglepődésemre szembe találtam magam egy bibliai utalással is. Belegondoltam, mennyire mindennapi az, amikor a tiltott gyümölcsöt próbálják rátukmálni az emberre... Az élet is tele van bibliai utalásokkal. 
Szeretném továbbolvasni, tervezem is a sorozat folytatását. Egy élmény volt.

Pontozásom: 
Történet: 5/5
Megfogalmazás: 5/5
A megteremtett világ: 5/5
Szereplők: 5/5
Szereplők kidolgozottsága: 5/5
Kedvenc szereplő: Polly, Andrew bácsi

A Narniáról szóló történetek közül eddig Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrényről, a Caspian hercegről és A Hajnalvándor útjáról készült filmadaptáció. 

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése