2012. április 27., péntek

Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai

Szerző: Arthur Golden
Cím: Egy gésa emlékiratai 
Eredeti cím: Memoirs of a Geisha
Fordította: Nagy Imre 
Kiadó: Trivium Kiadó
Kiadás éve: 2000
432 oldal


Fülszöveg: 
Elbűvölő, lélegzetelállító történet egy titokzatos világról, amely egy letűnt kultúra rejtelmeibe, egy japán gésa életébe enged bepillantani. A történet egy szegény halászfaluból elkerülő 9 éves, kék szemű kislányról szól, akit eladnak egy gésa házba. A hű önéletrajzi leírásból tanúi lehetünk élete átalakulásának, miközben beletanul a gésák szigorú művészetébe, ahol a szerelem csak illúzió, ahol a szüzesség a legmagasabb áron kel el, ahol a nő feladata, hogy szolgáljon és tudásával elbűvölje a befolyásos férfiakat. Átélhetjük a háború okozta változást, amely egy új életforma kialakítására kényszeríti a gésákat, nem hoz szabadságot csak kétségbeesést és vívódást. A hangoskönyv Pécsi Ildikó előadásában került kiadásra.

A könyvről: 
Mindig érdekes, ha az ember egy új kultúrát ismerhet meg. A japán kultúra pedig még a többinél is érdekesebb - pláne, ha gésákról olvashatunk. 
Nagyon sok érzés volt bennem, miközben olvastam a könyvet. Szomorú és vidám, néha úgy éreztem magam, mintha a selyemkimonómon a szalagot túl erősre húzták volna és nem kapnék levegőt. Máskor pedig azt, hogy a legfinomabb anyagból készült, legelegánsabb kimonót húztam fel. 
Szomorú történet ez, ráadásul igaz. 

"Ma már tudom, hogy az életünk örökké változó, mint ahogyan a tenger hullámai sem maradnak ugyanazok. Minden küzdelmünk, győzelmünk és szenvedésünk hamarosan nem lesz más, mint egy tintafolt a papíron."

Ezt a könyvet nem szabad elsietni. Lassan kell olvasni, felfogni, átérezni, mint ahogy lassan esszük a rizst is. Nagyon különleges ez a történet, nagyon szerethető szereplőkkel. Teljesen Szajuri helyzetébe tudtam képzelni magam. Olyan fájdalmasan gyönyörű az egész... Az igazság. 
Szívbemarkoló, ahogy szenvedéseit meséli, hogy mit műveltek vele, hogyan kellett élnie, mennyi kín vezetett addig, hogy ilyen szépen nézzen ki nap mint nap. 
Érdemes elolvasni. Nem a történet miatt, hanem azért, ahogy le van írva, ahogy átérezhető az egész...

Pontozásom:
Borító: 4/5
Történet: 5/5
Stílus: 5/5 

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése