2013. február 11., hétfő

Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 4. - Barátok

Szerző: Leiner Laura
Cím: A Szent Johanna gimi 4. - Barátok 
Kiadó: Ciceró
Kiadás éve: 2011
444 oldal

Fülszöveg: 
Reni és Virág ismét nagyon jó barátok a nagy konfliktus után. Virág nemcsak Doriánnal szakított, hanem emós külsejével is: mostantól vidám cuccokban jár, és még a szemüvegét is hajlandó hordani. Reni igyekszik kihasználni minden percet, amit Arnolddal tölthet, ám Cortez ezt egyáltalán nem nézi jó szemmel, ezért a két fiú között egyre nő a feszültség… 
Mindezek mellett fontos szerepet kap még a második félévben egy mangakiállítás, Ricsi új robogója, Cortez nagymamája, egy éjszaka a Balaton-parton és az iskolai könyvtár… 
Az osztály továbbra is a „legbalhésabb” társaság az iskolában, és a tanulásban sem jeleskednek. A sok panasz miatt még a nyár eleji párizsi csereutazás is veszélybe kerül…

A könyvről: 
Végérvényesen és visszavonhatatlanul magába szippantott a történet. Tegnapelőtt reggel kezdtem és este fejeztem be a negyedik kötetet, és meg kell mondanom, imádtam. Ez már sokkal vidámabb, barátibb volt, mint a harmadik könyv. 

Egy kis személyeskedés: köszönettel tartozom páromnak, akit az év minden napján, a nap minden percében 100%-osan szeretek, de elnézi nekem ezt a nagy SzJG rajongást, és hogy most egy kicsit Cortezbe is szerelmes lettem, mint egy gyerek. Elviseli, hogy egész nap, megállás nélkül olvasok, minden cselekedetem közben. Utcán sétálva, munkahelyen, buszmegállóban várva a tanulóimat, ebéd és vacsora közben, állandóan. Még így is szeret, és tudja, hogy ezt már csak a hetedik kötetig kell kibírnia. :) Sőt, köszönettel tartozom azért is, mert a harmadiktól a hetedik részig mind megvette nekem születésnapomra, elkerülve ezzel az elvonási tüneteimet. Ezt ki is fejteném...

Amikor a harmadik részt befejeztem, hatalmas űrt éreztem, bámultam magam elé. Megkérdezte a Kedves, hogy mi a baj, mire azt feleltem, nincs kedvem semmit olvasni. Nos, ekkor ő igazán megijedt, hiszen a kapcsolatunk alatt ilyen még soha nem fordult elő. Nincs kedvem semmit olvasni, csak Szent Johannát? Rögtön orvosolta a problémát, úgyhogy a gyógyulásom neki köszönhető. 

Nagyon megszerettem ezt a lökött osztályt, mindenkit egytől egyig. Így teljes, ahogy van. Így tökéletes, így alkot egy egészet. Éppen ezért szomorú, hogy egy igen kedvelt szereplőtől meg kell válnunk a következő kötettől. 

Rentai Renáta: 
Ismertem egy lányt, középiskolás volt akkor. Ugyanilyen sarokba húzódó, olvasó, csendes megfigyelő. Tökéletesen magamra ismertem Reni személyében, körülbelül én is így nézhettem ki középiskolában. Eszembe juttatta a dinka osztályomat, az ikreket, akik olyanok, mint ebben a kötetben a két bajkeverő rokker, a rasztahajú srácot, akit mindenki imádott a humoráért, akárcsak Ricsit. A jótanuló könyvmolyt, aki olyan, mint Arnold, és a helyes, értelmes de lusta menő srácot, aki kiköpött Cortez. Nálunk is teljes volt az osztálylétszám. 
Nagyon tetszenek a naplóbejegyzések, és egyre kellemesebb a könyv szövege is, ritkulnak a gáz, menőnek vélt szövegek, az idétlen, oda nem illő szmájlik. Emellett megtudtam, hogy Reninek is van humora. 

Bencze Virág:
Valamilyen okból kifolyólag (az ok neve: Dorián) már nem emó, hanem hippi. :) Jól áll neki, most megint kezd kedvenccé válni. Hűű, mik történnek vele ebben a részben. Először a sok titokzatosság, aztán a tény, hogy miért voltak a titkok. Imádtam ezt a részt. :) Miatta is. Visszakaptam szeretett Virágomat. :) 

Pósa Richárd (Ricsi):
Ő az az ember, akit minden rész alkalmával egyre jobban kedvelek, nagyon nagy arc, bírom. Rengeteget lehet röhögni a beszólásain, dumáin, meg azon, ahogy a körülötte lévőkkel bánik. A barátnőjével való kapcsolata is aranyosan nyálasra, ugyanakkor viccesre sikeredett. :) 

Antai-Kelemen Ádám (Cortez):
Lehet őt még ennél is jobban imádni? Annyira várom már, hogy kiderüljön, mi lesz végül vele. Annyira idegesít Móni, Viki, Edina és a többiek. Brutálisan féltékeny vagyok. 

A szülők már nem zavarnak, megszerettem őket is. 
Ha Laura 100 részesre írná ezt a sorozatot, akkor is végigolvasnám, akkor is egy nap lenne egy könyv, a 100.-at is ugyanekkora lelkesedéssel lapoznám végig. Köszönöm, hogy újra átélhettem az élményt, amit a középiskola adott nekem. Köszönöm, hogy a barátaim lehettek ezek a dinka srácok, ez az őrült osztály, ahol egyetlen normális ember Gábor, akit még a tanárok is mindig új diáknak hisznek és ha ott van órán, nem veszik észre. 

Pontozásom: 
Történet: 5/5
Megfogalmazás: 5/5
Borító: 5/5* (jaj, a lánc és a gyűrű...) 
Szereplők jelleme: 5/5
Kedvenceim: Ricsi, Kinga, Zsolti, Virág, Cortez, Reni, Peti 

1 megjegyzés :