2012. május 16., szerda

Coelho: Az ördög és Prym kisasszony

Szerző: Paulo Coelho
Cím: Az ördög és Prym kiasszony
Eredeti cím: O Demônio e a Srta. Prym
Fordította: Nagy Viktória
Kiadó: Athenaeum
Kiadás éve: 2007
212 oldalFülszöveg: 
Kisemberek ​​sorsa, misztikum, érzelem, némi transzcendencia – ezek Coelho írásművészetének kulcsszavai. Coelho művei közül eddig a Veronika meg akar halni című regény jelent meg kiadónknál 2001-ben, illetve a szerző főművének tartott Az alkimista. 
Az ördög és Prym kisasszony-ban Coelho egy zárt közösség próbatételét ábrázolja. Egy hegyvidéki kis falucskában játszódik, ahol főleg öreg emberek, földművesek és pásztorok leszármazottai élnek. Egy szép napon titokzatos idegen érkezik a faluba, akiben többen az ördögöt vélik fölfedezni. Az idegen gazdagságot ígérve ráveszi Prym kisasszonyt, a fiatal szállodaalkalmazottat arra, beszélje rá a falu népét, hogy öljenek meg valakit maguk közül, és olyan jutalmat kapnak, amivel újra felvirágoztathatják a falut. Chantal Prym, aki nagyon szeretné megváltoztatni az életét, vajon minden gátlás nélkül az idegen bűntársa lesz? A faluközösség enged-e a kísértésnek, és valóban kiválaszt soraiból egy bűnbakot? Az idegen pedig joggal bízik-e abban, hogy a Rossz győzedelmeskedik a Jó felett?

A könyvről: 
Ez volt a negyedik Coelho könyv, amit elolvastam. Féltem, hogy nem fog tetszeni, hogy tele lesz majd általános okoskodásokkal, klisékkel, és semmi többet nem tud majd nyújtani. Szerencsére tévedtem, ugyanis azon felül, hogy Coelho megint elárasztott általános életbölcsességekkel, sablonos filozófiai gondolatokkal, azon felül kaptam tőle egy nagyon jó kis történetet, ami számomra élvezhető volt, és érdekessé tette az olvasmányt. 


Ez a könyv a Jó és a Rossz harcáról szól, az ördögről és egy földi "angyalról". Talán ez a rossz harc nem is a világban zajlik, hanem az emberekben, mindenkiben. 


"…a Jónak és a Rossznak ugyanaz az arca, minden csak attól függ, hogy életünknek melyik pillanatában találkozunk velük."

Nagyon sok negatív értékelést olvastam erről a könyvről. Talán én pont jó pillanatomban vettem kezembe és olvastam el, lehet, hogy ezért tetszett. Lehetséges továbbá az is, hogy gáz, de ez nekem nagyon átjött, bejött. 
Amúgy is nagyon elvont, álmodozó személyiség vagyok, kellett nekem ez a történet. Ha egy jó könyvet olvasok, mindig úgy érzem magam, mintha egy puzzle lennék, és egy újabb darabot tudnék a helyére tenni. Most is ez történt, ráadásul ezzel egy nagyon fontos darabra bukkantam. 

Azért a kedvencemet még ez sem tudta felülmúlni, remélem, olvashatok egyszer egy olyan Coelho-könyvet, amire azt mondom: "na, mostantól ez a kedvencem tőle". 

Egyébként a ranglistám ezen a téren:
1. Veronika meg akar halni
2. Az ördög és Prym kisasszony
3. Tizenegy perc
4. Az alkimista 

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése