2016. február 29., hétfő

Simone Elkeles: Perfect Chemistry - Tökéletes kémia (Perfect Chemistry 1.)

Szerző: Simone Elkeles
Cím: Perfect Chemistry - Tökéletes kémia
Eredeti cím: Perfect Chemistry 
Fordította: Neset Adrienn
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2012
411 oldal, 2999 Ft 


Fülszöveg:
Chicago külvárosában, a Fairfield gimiben mindenki tudja, hogy a kerület északi és déli negyedeinek lakói között kibékíthetetlen ellentétek húzódnak. Így amikor a pomponlányok csapatkapitánya, Brittany Ellis mellé Alex Fuentest, egy helyi bűnbanda tagját osztják be tanulópárnak kémiaórán, az eredmény borítékolható: ezek ketten robbanékony egyveleget képeznek. 
A fiatalok egyike sem számol azonban egy meglepő kémiai reakcióval: a szerelemmel. 
Vajon sikerül-e legyőzniük saját előítéleteiket és családjuk, barátaik ellenszenvét a másik iránt? Sikerülhet-e a látszólag lehetetlen? 

- Ellis kisasszony! Ön jön. Mutassa be Alexet az osztálynak! 
- Ez itt Alejandro Fuentes. Ezen a nyáron, amikor éppen nem utcasarkokon lődörgött ártatlan embereket zaklatva, a város börtöneiben turnézott. Gondolom, mindenki érti, hogy mit akarok ezzel mondani. Van azonban egy titkos vágya, amit senki sem sejt róla... A titkos vágya az, hogy főiskolára mehessen és kémiatanár legyen, mint ön, Mrs. Peterson. 
Brittany diadalmas mosolyt villant felém, azt gondolja, hogy ezt a kört megnyerte. Azt te csak hiszed, gringa! 
- Ő Brittany Ellis - mondom a szemek kereszttüzében. - Ezen a nyáron elment a bevásárlóközpontba és új ruhákat vett, hogy felturbózza a ruhatárát, majd apuci pénzén felkeresett egy plasztikai sebészt is, hogy felturbózza... izé... amit fel kell. Az ő titkos vágya pedig az, hogy egy maxicanóval randizhasson még az érettségi előtt.

A borítóról:
A Könyvmolyképző Kiadó megint ráhibázott... Tudja, hogy melyik eredeti borítót kell megtartani, és melyiket kell átvariálni. Ebben az esetben jól döntött, hogy megtartotta a külföldi borítót, mert csodaszép! Imádom, és az érzést is, hogy ha nem jelent volna még meg magyarul és meglátnám a külföldi borítót, gondolkodás nélkül rá merném vágni, hogy melyik kiadó fogja kiadni. Ilyen szempontból ugyanis a Vörös Pöttyös könyvek egy teljesen új birodalmat hoztak létre a könyvek, borítók világában. 

A történetről: 
A könyv két főszereplője Alex, a spanyol rosszfiú és Brittany, a gazdag, rózsaszín lelkületű, szőke lány. Osztálytársak és más társadalmi rétegbe tartoznak. Lehet, hogy soha nem is szólnának egymáshoz, ha nem hozta volna úgy a sors, hogy kémiaórán egy tanulópárt alkotnak. Eleinte mindketten lázadnak a tanárnő döntése ellen, ám ő nem hajlandó változtatni ezen. Ennek oka, hogy az iskola igazgatójának célja összekovácsolni az intézmény minden tanulóját (még a legszélsőségesebbeket is) egy csapatba.
Ahogy az idő telik és a két főszereplő egyre jobban megismerik egymást, mindketten rájönnek, hogy teljesen félreismerték egymást: mindketten mást mutatnak a nagy nyilvánosság felé, mint amilyenek valójában. Alex ugyanis közel sem annyira rosszfiú, mint ahogy az a pletykákból kiderül, Brittanynak az élete pedig feleannyira sem tökéletes, mint ahogy azt a külvilág a megjelenésén tapasztalja. Megvannak a maguk démonai, amit sokszor lehetetlen egyedül legyőzni. Ahogy az érzéseik ellen sem tudnak mit tenni, bár tudják, hogy a kapcsolatuknak köszönhetően mindketten felháborodást váltanak ki a barádtaikból. 
Jót tett a regénynek, hogy felváltva mutatja a cselekményt hol Alex, hol Brittany szemszögéből. Enélkül nem lett volna teljesen átlátható, ésők dem lettek volna teljes egészében megismerhetők. 
Néhány szál kiszámítható volt, itt pedig nem a szerelmi részre gondolok, hanem a cselekmény többi szereplőjére: akár Shelleyre, vagy Hectorra... Volt viszont, amire nem számítottam és ledöbbentett. 

A szereplőkről: 
Brittany Ellis, a főszereplő, első látásra egy buta, pénzéhes elkényeztetett szőke lánynak tűnik, s neki ez az image tökéletesen megfelel, ha ez kell ahhoz, hogy titokban tartsa, hogy a családja korántsem tökéletes. Próbál nem kiesni a szerepéből és távol tartani magától mindenkit, hogy ne tudják meg, hogy az édesanyjának pszichológiai problémái vannak, az édesapja jóformán csak a munkájának él, a húszéves nővére pedig súlyos fogyatékos. 
Brittany nővére, Shelley, el van dugva a külvilág elől, és az anyjuk a fiatalabbik lányon igyekszik kijavítani az idősebbik lány "hibáit". Elfogadhatatlan számára, hogy a gyerekei nem tökéletesek, és igyekszik a lehető legtöbbet kihozni belőlük - még akkor is, ha nekik ez hátrányukra válik vagy nem tetszik. 
Alex Fuentes egy szegény mexikói fiú, aki két fiatalabb öccsével, Carlossal és Luissal osztozik egy hálószobán. Egy utcai banda tagja, amelyik fegyver- és drogkereskedelemmel foglalkozik. Valamikor édesapjuk is bandatag colt, míg valaki meg nem ölte. Alex akkor még csak hat volt, azóta pedig ő a család legidősebb férfitagja, ezért kötelességének érzi vigyázni a családjára. Szimpatikus volt számomra, hogy egy rosszfiús külső mögött egy olyan személyiséget ismerhettem meg, aki tűzön-vízen át védelmezi az anyját és a testvéreit. 
A két főszereplő karakter arra tanítja az olvasókat, hogy nem minden a külső, nem ismerhetünk meg valakit csak a környezete által és nem ítélhetünk az alapján, amit pletykákból tudunk meg. 
Dougról és Sierraról jó lett volna kicsit többet megtudni, számomra igazán szerethetőek voltak, még akkor is, ha Dougból csak egy nagyon apró szeletet kaphattam. Sierra igaz barátnak bizonyult végig a történetben, pedig azt hittem, hogy nagy csalódás lesz.
Mindkét főhős életében megvannak a negatív karakterek: Alexnél Hector, a banda feje ( akiről egyébként túl sokat sajnos nem tudhatunk meg a könyvből), míg Brittanynél Colin és Darlene. Eleinte pozitív karaktereknek tűnhetnek, bár az ő sorsuk eléggé kiszámítható. Nem is kedveltem őket egy pillanatig sem. 
Isabel volt az egyik kedvencem, szimpatikus volt a stílusa és a közeledése a szőke pompomlányhoz. Carment pedig nem tudtam hová tenni, próbáltam utálni, de valahogy mégsem ment. 
A sztori kulcskaraktere, aki nélkül meg sem történt volna semmi: Mrs. P. Nagyon pozitív volt, hogy a könyvben többazör is felbukkant és bedobta azt a hatalmas szívét, ami miatt végülis ennyire szerethető karakter lett.
A sok kedvelhető karakter azonban nálam fel sem érhetett Paco szintjére, aki a végletekig optimista, a barátainak őrangyala és bár homályos utalások voltak a múltjával kapcsolatban, nekem nem elég belőle... Többet szerettem volna olvasni róla, jobban megismerni. Sajnálom, hogy nem kapott kicsit több szerepet. 

Pontozásom: 
Borító: 4/5
Történet: 5/5
Megfogalmazás: 5/5
Szereplők: 5/5

Külön öröm volt a spanyol szavakat és kifejezéseket olvasni a történetben, amelyhez még segítséget is kaptam a könyv utolsó oldalain. Összességében: pont ilyesmire volt most szükségem, imádtam!

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése