2012. december 29., szombat

Raana Raas: Csodaidők 1. - Az ogfák vöröse

Szerző: Raana Raas (Görgey Etelka)
Cím: Csodaidők 1. - Az ogfák vöröse
Kiadó: Animus Kiadó
Kiadás éve: 2006

Fülszöveg: 
Judy intézetben nevelkedik. Nehezen találja helyét, legnagyobb vágya, hogy végre családja legyen. Mindez szertefoszlani látszik, amikor anyja végleg lemond róla. 
Giin közismert vallási vezető, de egyik beosztottjának váratlan halála olyan események sorát indítja el, amely mind az ő, mind egész közössége életét megváltoztatja. 
Yaan egy gazdag nagycsalád elsőszülöttje, aki igyekszik zsarnoki apja elvárásainak megfelelni. Ahogy azonban nagykorúsága egyre közeledik, úgy dönt, saját kezébe veszi sorsa irányítását. 
Hétköznapi küzdelmeik során lassan nyilvánvalóvá válik, hogy a mindhármuk életét felforgató, véletlennek tűnő események valójában egy jól szervezett, könyörtelen hatalom hódító háborújának előre kitervelt részei. Van, aki hisz a hazugságoknak, és még akkor sem ismeri be tévedését, amikor pusztulásba sodorja családját, míg más dacolni igyekszik az árral, amely azonban, úgy tűnik, mindent maga alá temet.

A könyvről: 
Először úgy 5-6 éve került a kezembe az első kötet, amikor még középiskolában az egyik osztálytársam a kezembe nyomta, hogy olvassam el. Mivel csak sietősen sikerült, kapkodva, ezért mostanra már nem igazán emlékeztem a történetre, csak arra: nem bírtam letenni a könyvet.
Most már teljesen másképp álltam a könyvhöz, csodálattal olvastam, nem bírtam letenni. Még szerencse, hogy itt van a polcomon a következő rész is, amit elkezdhetek (a blogbejegyzés befejezése után). 

Megdöbbentő, hogy mennyire gyönyörűen kidolgozott világ ez, külön nyelvvel, népekkel, szokásokkal, s mindezt egy magyar nő írta! Nem csak csodálom, de tiszta szívemből tisztelem is az írónőt. 
Sok értékelésben olvastam, hogy nem igazán tudták, hogy a több Yaan közül melyikről van épp szó. Szerintem tökéletesen egyértelmű volt mindig az utalásokkal (a fiatal Yaan, az idős Yaan, stb.).

Jól megírt utópia. Nagyon megszerettem a szereplőket, akiknek szépen kidolgozott karakterük, jellemük lehetővé tette, hogy igazán megismerjük őket, a helyet, ahol élnek, kaveni ételeket esznek, a családot, mely talán kissé érthetetlen is számunkra. 

A történet úgy 3900 körül játszódik. Amíg olvastam, azt vettem észre, hogy hihetetlen szélsőséges emberek vannak, szinte mindegyik, Judy kivételével. Mindenki annyira ragaszkodik a saját kultúrájához, és a kultúrák annyira ellentétesek egymással, és mégis mind szerethető. 

Két egymással szemben álló társadalom, és az olvasó nem igazán tudja, hogy melyikhez tartozna, mert mindkettő félnek igazat tudna adni, és mindkét felet igazán meg tudja szeretni már néhány oldal alatt... 

Személyesebb rész:

Kedves Eta! 

Nagyon haragszom rád! Nem vagytok véletlenül jó barátságban George R. R. Martin bácsival? :) Olyan rutinossággal ölted le sorban a kedvenceimet, mintha egész életedben ezt csináltad volna... Paolini üzeni, hogy nagyon magára haragítottad, mert eddig sziklaszilárdan vallottam: az én kedvencem az Eragon, és azt bizony semmi nem körözheti le. Mától ha kérdezik, azt mondom majd, hogy két kedvencem az Eragon és a Csodaidők. :) 

Mellesleg végig abban a tudatban voltam, hogy az alcím az ofgák vöröse, de aztán rájöttem, mik azok az ogfák... Reméltem, hogy fény derül rá. :)

Szóval Eta, köszönöm ezt az élményt, a világot, és a könyvben született új barátaimat és családomat! :) Rajongód maradok a további kötetekben is! :)

Pontozásom: 
Történet: 5/5
Kidolgozottság: 5/5
Megfogalmazás: 5/5
Szereplők jellemének kidolgozottsága: 5/5
Kedvenceim: Judy, Giin, Ronen, Rengi, Raana

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése