2012. július 4., szerda

Suzanne Collins: A kiválasztott

Szerző: Suzanne Collins
Cím: A kiválasztott
Eredeti cím: Mockingjay
Fordította: Totth Benedek
Kiadó: Agave
Kiadás éve: 2011
352 oldalFülszöveg: 
Bár minden ellene szólt, Katniss Everdeennek kétszer is sikerült élve kikerülnie az Éhezők Viadalából. Túlélt minden megpróbáltatást, de még mindig nincs biztonságban. Mert a Kapitólium bűnbakot keres a lázadás miatt. Snow elnök pedig egyértelművé tette: a Kapitólium haragja elől senki sem menekülhet. Sem Katniss családja, sem a barátai, sem pedig a 12. Körzet lakói. 
De közeledik a végső forradalom ideje. Amikor a nép végre szembeszáll a zsarnoksággal. És ebben a forradalomban Katnissnek döntő szerepe lesz. Az ő bátorságától, kitartásától és eltökéltségétől függ Panem jövője. Mert ő a kiválasztott. De maradt-e elég ereje hozzá, hogy megvívja az utolsó, mindent eldöntő harcot?

Suzanne Collins trilógiája az utóbbi évek legnagyobb nemzetközi könyvsikere, amely hónapokon át vezette az eladási listákat a világ számos országában. 2012 márciusában pedig a mozikba kerül Az Éhezők Viadala filmváltozata, Jennifer Lawrence-szel a főszerepben.

A könyvről: 
Az van, hogy ez a könyv nagyot ütött. Az Éhezők Viadala-láz miatt kezembe vettem az első kötetet... Aztán párom kezébe nyomtam. Nem tudtuk letenni, rögtön be akartuk szerezni a második részt, sikerült is. Azt is elolvastam, szintén belenyomtam utána a párom kezébe. Már leadtuk a rendelést a harmadik könyvről, de nem bírtam megvárni, amíg kihozzák, elolvastam e-bookban. 

Erre most így nincsenek szavak... 
Igényesen felépített világban szerethető, vagy épp utálható szereplők. 
Az első két kötetben kialakult, hogy kik a kedvenceim, kik azok, akiknek a sorsáért aggódom. 
Aztán a harmadik kötetben úgy döntött Collins, hogy ezekre a szereplőkre igazából nincs is szükség. 
Kaptam helyettük egy nagy rakás hamut, amiben taposhatok arra gondolva, hogy vajon kinek a holttestén taposok éppen, kinek a hamvait lélegzem be. 
A befejezés nem kifejezetten happy end befejezés, lehetett volna jobb is. 

Igen, sírtam. Pláne akkor, amikor Katniss, mint egy őrült, Kökörcsinnel kiabál. Megsirattam a kedvenceimet, megsirattam azokat, akik valami miatt szenvednek, megsirattam azokat az embereket, akikről szó sincs a kötetekben. Ez a világ nagyon magával tudja ragadni az embert. 

Talán mintha egy kicsit érezném benne a valóság szagát. A Kapitólium úgy játszik az emberek életével, mint egy kisfiú a katonáival. Amelyikre nincs szüksége, kidobja. Ha valamelyiket nem szereti, akkor direkt tönkre teszi, végül aztán ugyanott köt ki a bábu: kidobás. 

Valahol - a valóságban - láttam már hasonlót. 

Pontozásom: 
Történet: 5/5
Karakterek: 5/5
Történet leírása: 4/5 (a sok tiniszlengért levontam egy pontot) Most pedig jöjjön egy hatalmas SPOILER: 
Prim... Miatta nagyon szomorú voltam. De akkor hogy is van ez most? Gondoljuk csak végig! Prim a harmadik kötetben meghal. 
Az első kötetben őt sorsolták ki a viadalra, Katniss helyette ment. 
Prim mindenképp meghalt volna, vagy ott, vagy a harmadikban. Ha ezt előre látni lehetett volna, akkor talán Katniss nem golyózik be ennyire, ugyanis nem kellett volna húga helyett viadalra menni. 
Egyébként a végén már úgy éreztem, mintha egy elmegyógyintézet egyik osztályán lennénk, ahol a súlyos betegeket kezelik. 
Az külön hatalmas szomorúság nekem, hogy Peeta lett a nagy Ő. Galenek nagyon szurkoltam, már csak azért is, mert Katnissel gyerekkoruk óta nagyon jó barátok. 
Na, de így lett vége. 

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése