2012. július 18., szerda

Lauren Kate: Fallen - Kitaszítva

Szerző: Lauren Kate
Cím: Fallen - Kitaszítva
Eredeti cím: Fallen
Fordította: Farkas Veronika
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2011 
Oldalszám: 368


Fülszöveg: 
Van valami fájdalmasan ismerős Daniel Grigoriban. 
A rejtélyes és zárkózott fiú azonnal felkelti Luce Price érdeklődését, amint a lány meglátja a Sword & Cross bentlakásos iskolában. Ő az egyetlen jó dolog az intézményben, ahol tilos mobiltelefont használni, a többi diák nehéz eset, és minden mozdulatukat biztonsági kamerák figyelik. 
Csakhogy Daniel nem akarja, hogy bármi köze legyen Luce-höz és mindent megtesz, hogy ezt nyilvánvalóvá tegye a lány számára. De Luce nem képes lemondani róla. Úgy vonzza a fiú, mint az éjjeli pillangókat a tűz fénye, és muszáj kiderítenie, amit Daniel olyan elszántan szeretne titokban tartani… 
A veszedelmesen izgalmas és sötéten romantikus regény letehetetlen olvasmány és felülmúlhatatlan szerelmi történet.

A könyvről: 
Elkezdett érdekelni, mert Vörös Pöttyös könyv. Várólistára került, mert megtetszett a fülszövege, végül megrendeltem, mert beleszerettem a borítójába. 
Alapvetően nem arról van itt szó, hogy csupán borító alapján ítélek egy könyvet, de tudjátok, hogy szól a közmondás: "a külső megfog, a belső megtart". Ez talán a könyvekre is igaz. Első benyomásnak fontos, hogy a könyv külsejébe beleszeressek, aztán utána produkálhat olyat, amitől lemegyek hídba.
Kate története nagyon közel hozott a hídbalemenős érzéshez. Nagyon, nagyon közel... 
Eléggé felkapottak lettek az utóbbi években a vámpíros könyvek. Amikor úgy vették észre a kiadók, hogy kezd a fiatalság ráunni, hogy minden sztorinak ugyanaz az alapja, gondolták, előállnak valami újjal, új írókat kutattak fel, új történeteket szedtek össze. 
Persze az elmúlt években a fiatalság többségének kritériuma a könyvek szempontjából, hogy találkozzunk valami emberfelettivel. Egy főiskolás tanárom, aki irodalomtörténetet tanított, most biztos azt mondaná erre, hogy olvassuk Az ember tragédiáját, vagy a Bibliát. 

Örülök, hogy a kezembe akadt ez a VP-könyv, és egy kicsit mintha tökéletes lett volna: nem a szokványos vámpírsztorit kaptam, mégis megmaradt a Vörös Pöttyös-íze. Azt hiszem, a Könyvmolyképző Kiadó nagyobb rajongói tudják, miről beszélek... 

Nyilván nem arról van szó, hogy nem szeretem a vámpíros történeteket, kedvenceim közt mondhatom a Twilight-sagát, de szerettem volna valami újat, mégis valami hasonló stílusút olvasni, átélni. 

Angyalok... Hihetetlen. Hallottam, hogy angyalok szerepelnek benne, de felülmúlta az elvárásaimat. 
Nagyon szépen felépített világ, sőt, talán inkább a történet az, ami igazán kidolgozott. Amellett, hogy bukott angyalokról olvasunk, egy olyan szálba csöppenünk, ami mindig megismétlődik... 
Már az elején érezhető volt, hogy mi lesz a befejezés, az viszont kifejezetten tetszett, hogy egész a végéig nem voltam biztos abban, hogy ki melyik oldalon áll. 

Moly.hu-n sokan lepontozták, azzal az indokkal, hogy hasonlít a Csitt, csitt...-re. Nos, talán pont az a szerencsém, hogy az előzőleg említett könyvet nem olvastam, ezt viszont igen. 
Egy könyvet önmagában kell értékelni, attól, hogy olvastunk valamit, ami hasonló, még nem biztos, hogy rossz. 

Megijedtem, mert a százalékos értékeléseknél nem érte el a 80%-ot, de amikor végeztem vele, eldöntöttem, hogy nem foglalkozok többé azzal, hogy hány százalékosra csillagozták, hiszen attól, hogy valakinek nem tetszik, nekem még bejöhet. És be is jött! Talán kedvencek közé is teszem, a Twilight saga mellé. :-) 

Pontozásom: 
Történet: 5/5
Megfogalmazás: 4/5 
Karakterek: 5/5 
Kedvenc szereplők: Daniel, Gabbe, Arriane 
Akit nem csíptem: Molly 

1 megjegyzés :

  1. Egyik kedvenc könyvem, és borító szinte elvarázsolt
    *.*
    Ha van kedved akkor csatlakozz: :)
    https://www.facebook.com/FallenKitaszitvaSagaHungary?ref=hl

    VálaszTörlés