2013. szeptember 10., kedd

Thury Zsuzsa: Mostohatestvérek

Szerző: Thury Zsuzsa
Cím: Mostohatestvérek
Kiadó: Móra Ferenc Könyvkiadó
Kiadás éve: 1986
244 oldal
Fülszöveg: 
Nem könnyű dolog mostohatestvéreknek összeszokni, még akkor sem, ha hasonló környezetből származnak. Hát még két olyan különböző természetű és neveltetésű kislánynak, mint az elkényeztetett, beteges Örvös Lilla és a vidám, talpraesett Kis Teri. Vajon mi történik a visegrádi nyaralóban, ahol a két nagymama és a két kislány kényszerű közös vakációját tölti? Erre ad feleletet Thury Zsuzsa hatodik kiadásban megjelenő, kitűnő, népszerű regénye. 

A könyvről: 
Ez volt az első olvasásom Thury Zsuzsától, akit nevezhetünk a pöttyös könyvek egyik édesanyjának (Fehér Klára és Szabó Magda mellett). Biztos vagyok benne, hogy nem mondhatom azt, az egyetlen Thury Zsuzsa könyv, amit az életem során elolvasok. 

Hiányzott már a pöttyös könyvek hangulata, ebben a kötetben sem csalódtam. Ugyanaz a gyerekes vidámság, szívet simogató kedvesség, néha keserű szeretet tölti tele minden egyes lapot, mint amik az összes hasonló kiadású könyvre jellemzőek. Antikvár példányt tartottam a kezemben, régi kiadásút, néha csak megálltam, az arcomhoz közel tartottam, és csukott szemmel csodáltam régies könyv-illatát. 

Ez a könyv - és Thury Zsuzsa - megtanít igazán szereti, elvárások és feltételek nélkül. Megmutatja, milyen ragaszkodni a szeretteinkhez, családtagjainkhoz, és bemutatja az általunk jól ismert féltékenységet is. Hiszen nincs a földön ember, aki legalább egyszer az életben ne lett volna féltékeny szülőre, testvérre, társra, barátra, akárkire. Mind jól ismerjük és mindannyian jó barátai vagyunk ennek az érzésnek, amikor világgá kürtölnénk ordítva, sírva, hogy ő az én anyukám/apukám, nem hagyom, hogy mást is szeressen rajtam kívül! Ő az én legjobb barátnőm, csak velem játsszon, engem szeressen a legjobban! 
Aztán az ember komolyodik, és belátja, hogy a szeretet nem arról szól, hogy egy másik embert magadhoz láncolsz és senki mással nem állhat szóba... 
Megtanuljuk, hogy az önsajnálat nem vezet sehová, egy állandóan komoly, magába forduló gyerekkel nem szívesen játszanak a többiek, ellenben egy vidám, ugrándozó, minden mókában részt vevő gyerek sokkal népszerűbb. 

Még mindig nagyon szeretem a pöttyös könyveket, szerencsére nem kell hiányt szenvednem belőlük, hiszen van még 1-2 olvasatlan a polcomon - amikről nem sokáig mondhatom már el, hogy olvasatlan. 

Pontozásom: 
Történet: 5/5
Megfogalmazás: 5/5
Szereplők: 5/5
Szereplők kidolgozottsága: 5/5 (nem csak a főhőst, de a többi szereplőt is jól megismerhettük)
Kedvenceim: Teri, Bori néni

3 megjegyzés :

 1. Nekem is van egy könyvem Thury Zsuzsától (Októbertől februárig) és most meggyőztél, hogy nem döntöttem rosszul, amikor hagytam magamra tukmálni :).

  VálaszTörlés
 2. Nálam is van még kettő a polcon (Angéla, A francia kislány), de eddig nem nagyon érdekeltek. Most, hogy ezt elolvastam, hamarosan követi a többi is. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. De jó, akkor előbb-utóbb én is elolvasom a sajátomat ;).

   Törlés