2013. szeptember 23., hétfő

Bihari Klára: Éjféltől reggelig

Szerző: Bihari Klára
Cím: Éjféltől reggelig
Kiadó: Szépirodalmi Könyvkiadó
Kiadás éve: 1972


Fülszöveg:
„Az élet fény” – véste az egykori mester a Balaton mellett talált avar kori ékszer gyöngyébe.
A fény nyomot hagy a fényérzékeny lemezen, de a láthatatlan sugarakat csak az emulziós papírnál finomabb írói érzék tudja felfogni, rögzíteni.
Bihari Klára novelláit, elbeszéléseit is ez a nagy fény- és színérzékenység jellemzi. Színskálája az élet pirosától az emberi tragédiák koromfekete árnyalatáig terjed. De a sötétebb színek mögött is ott izzik a jobbra, szebbre való törekvés, a haladás vágya, s ennek – társadalmunk nyújtotta – reális lehetősége is.
De nem mehetünk el szó nélkül Bihari Klára humora mellett sem. Mert jókedv és jó kedély tölti el nem egy írását, bölcsen tudja, hogy a nevetés az élet sója.

A kötetről: 
Összességében egy nagyon jó novelláskötetet vettem a kezembe, nem bántam meg, hogy rászántam ezt a - nem olyan kevés - időt, és lassan, kóstolgatva haladtam vele. Van egy különleges hangulata az egész kötetnek, valami keserűen vidám, vagy valami szürkén barátságos, ugyanakkor komor és egyhangú. Az orosz regényeknek szokott ilyen hangulatuk lenni, meg néhány régi pöttyös könyvnek. Amikor simogatja a lelkemet minden sor, mosolyognék mert aranyos a történet, de valami mégsem engedi, hogy jó kedvem legyen, a szavak, a hangulatok, a színek mind azt akarják, hogy belül valami nagyon rossz érzés kapjon el... 

A kötetben található novellák és a hozzájuk tartozó értékelésem:
 1. Egy óra a dombon 5/5
 2. Ősz van 5/5
 3. Szilikózis 4/5
 4. Élni 5/5 - Kicsit oroszos hangulatúnak tűnt. Mivel nagyon kedvelem az orosz irodalmat, ezért ez a novella is tetszett, hasonló hangulatú, mint Dosztojevszkij vagy Gorkij könyvei. Sajnos a jóból mindig úgy érezzük, hogy keveset kapunk, de el kell fogadni, hogy ez csak egy novella. 
 5. Hűség 5/5 - Regényként is szívesen olvastam volna, alapsztorinak megtenné ez a kis novella, aztán elemezhetnénk a feleség és a férj belső vívódásait, az öregasszony gondolatait. Jó kis pszichológiai beállítottságú könyv lenne belőle.
 6. A tanya ködben 5/5
 7. A bizonyítvány 4/5
 8. Tisztesség, becsület 4/5
 9. A kis tancsi 3/5
 10. Az esküvő 5/5
 11. Nem ismeri 5/5 - Előbújtak belőlem az anyai ösztönök és megcsapkodtam volna egy serpenyővel a főszereplő férfit, de a novella tetszett. 
 12. Ótestamentum 5/5 - Tipikus hibája a szülőknek, hogy túl szigorúak akarnak lenni, túlságosan „jónak” akarják a gyereküket, miközben igazából nem is foglalkoznak vele. Nem megoldás, hogy egész nap nem látom a gyereket, mert dolgozok, este meg csak megverni járok haza. Sajnos ebben a világban is gyakori probléma, utána meg a gyerek a hibás. 
 13. Állomáson 4/5
 14. Tökéletes boldogság 3/5
 15. Ég és föld között 4/5
 16. Megoldhatatlan 3/5
 17. Épül a ház 5/5
 18. A várakozók 5/5
 19. Ki lehet? 4/5
 20. A gépész felesége 5/5 - Lacóné nagy görény, hogy csalni akarja éppen dolgozó férjét. A baba viszont keresztbe húzta a számításait, így pofára esett. Az egyetemista srác jó arc lehet, szerettem volna jobban belelátni a gondolataiba.
 21. Az első 5/5
 22. Részegek 5/5 - Ez a novella is tetszett, a problémám csupán annyi volt vele, hogy iszonyatosan rövid, még a többihez képest is.
 23. Szívidegesség 5/5
 24. Ünnepi vacsora 3/5
 25. A telepen 4/5
 26. Kék-piros 5/5 - Hihetetlen, hogy mit tesz az emberrel a környezetváltozás és a nagyvárosi élet. Tipikus mintája ez annak, amit a körülöttünk lévő világban is gyakran észlelhetünk: amikor egy falusi gyerek elmegy a nagyvárosba tanulni, és úgy megy vissza otthonába, mintha kiskirály lenne – mindenkivel lekezelő, lenézi a szegényesebb környezetben élőket. Pedig nem szabadna elfelejtenie senkinek, hogy honnan jött.
 27. Bejárók 5/5 - Először egy nosztalgikus érzés kapott el, ahogy a hideg, téli buszmegállóról olvastam. Eszembe jutott, ahogy a bajai vonatállomáson a hidegben vártam, hogy barátnőm megérkezzen a vonattal. Ugyanolyan járókelő emberek, ugyanazok a kíváncsi tekintetek, ugyanaz a sötét, csöndes várakozás… Azután már szinte kíváncsian olvastam, mi történik a főszereplő lánnyal, a végén a csattanón pedig nagyot nevettem. Tanulság: ne gúnyoljunk senkit, mert nem tudhatjuk, hogy mi hogyan végezzük.
 28. Tetőtől talpig 5/5 - Azért én csak nem élnék együtt egy olyan férfival, akinek ennyire sok – és ilyen jellegű – tetoválása van…
 29. Ajándék 5/5 - Érdekes a női agy… A baj csak az, hogy tényleg vannak olyan nők, akik azért fekszenek össze fűvel-fával, hogy valaki végre felcsinálja őket. Nem igazán értem ezt a hozzáállást, ahogy a főhősnő hozzáállását sem, de biztosan ennek is van oka.
 30. Gondok 5/5
 31. Érettségi tétel 5/5
 32. A tetőn 4/5
 33. Jó szívvel 5/5
 34. Tizennyolc éves 5/5
 35. Megértés 5/5
 36. Éjféltől reggelig 5/5
 37. Magasabb kategória 4/5
 38. Fasizmus 3/5

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése