2013. szeptember 16., hétfő

Kántor Zsuzsa: Anonymus diplomatatáskával

Szerző: Kántor Zsuzsa
Cím: Anonymus diplomatatáskával 
Kiadó: Móra Könyvkiadó
Kiadás éve: 1984
160 oldal


Fülszöveg: 
'Figyelj, most történni fog valami!" - szólt le unokájához Őrgrófné portréja a falról. 
Rozalinda Őrgrófhoz költözik egy időre. Őrgróf nem túl vidám. Rossz a közérzete. Rozalinda ezt hamar észreveszi. 
Egy nap berepül hozzájuk egy kis tarka papagáj. Nem akarják megtartani, ezért jó helyet keresnek neki. E helykeresés bonyodalmakkal jár, melynek során világossá válik, hogy a legkisebb élőlénnyel is sok a gond, ha azt akarjuk, hogy jó legyen a közérzete. 
Végül sikerül - elhelyezik a madarat a lehető legjobb gazdánál. És sikerül ezzel összefüggésben Őrgrófot is kilendíteni a holtvágányról. 
Ki irányította így a dolgokat? Ők ketten? Vagy maga a papagáj? Vagy az Őrgrófné portréja a falon? 

A könyvről: 
Nagyon gondolkodnom kellett, hogy hogyan értékeljem ezt a könyvet. Sokáig agyaltam, hány csillagot adjak rá az ötből, mert bár csupán 160 oldal, és ez a 160 oldal úgy elröppen, mint egy tarka papagáj, mégis van mit írni róla. 
Egy valami biztos: Kántor Zsuzsa nagyon ügyesen használja a szavakat. Néha olyan érzésem volt, mintha a mondatai simogatnák a lelkem minden kis részét, ezek a metaforák, megszemélyesítések... gyönyörű képeket használt arra, hogy ugyanazt érezzük, amit ő. Ilyen jó stílussal és ilyen finom megfogalmazásokkal gyönyörű történeteket lehetne megírni. 
A könyv cselekménye már kevésbé fogott meg, úgy érzetem, se füle, se farka, nem halad semerre. A fülszöveg alapján azt vártam, hogy a fő cselekményszál tényleg a papagájról és az új lakhelyének keresgéléséről fog szólni, ehelyett valami teljesen mást kaptam. 
Bár nagyon szívesen olvasok régi korok gyermekeiről, iskolásairól és az ő kapcsolatukról, akkor már inkább valahogy úgy kellett volna a fülszöveget is megfogalmazni, hogy több szerepet kapjon benne a barátság, az iskola, a sport, az úszás. 
Lényegében a könyvvel és a fülszöveggel sincs problémám, csupán úgy érzem, nem járnak kézen fogva, lehetnének szorosabb kapcsolatban. 
Egyébként ugyanaz az "ízvilág" mint a legtöbb pöttyös könyvnél, ugyanaz az érzés olvasni ezt, mint egy Fehér Klára vagy egy Szabó Magda könyvet, de sajnos nálam ez most nem érte el a maximum pontszámot. 
A szereplőkből többet is ki lehetett volna hozni, szerettem volna jobban megismerni őket, és szomorú vagyok, hogy erre nem volt lehetőségem. 

Pontozásom:
Történet: 3/5
Megfogalmazás: 5/5
Szereplők: 4/5
Kedvencek: Mejk, Putty 

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése