2013. szeptember 11., szerda

Cassandra Clare: Csontváros

Szerző: Cassandra Clare
Cím: A Végzet Ereklyéi 1. - Csontváros
Eredeti cím: City of Bones
Fordította: Kamper Gergely
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó 
Kiadás éve: 2009

Fülszöveg: 
Gyilkosság tanúja lesz - a tizenöt éves Clary Fray aligha számít erre, amikor elindul a Pandemonium nevű New York-i klubba. Az elkövetők: három, különös tetoválásokkal borított és bizarr fegyverekkel hadonászó tinédzser. 
A holttest aztán eltűnik a semmibe. Nehéz kihívni a rendőrséget, ha a gyilkosok mindenki más számára láthatatlanok, és semmi, még egy vércsepp sem bizonyítja, hogy egy fiú meghalt. De fiú volt-e az áldozat egyáltalán? 
Így találkozik Clary először az Árnyvadászokkal, akik azért küzdenek, hogy megszabadítsák a földet a démonoktól. Közülük való az angyali külseje ellenére igazi bunkó módjára viselkedő Jace is. Clary egyetlen nappal később, akarata ellenére már bele is csöppen Jace világába: édesanyja eltűnik, őt magát pedig megtámadja egy démon. De miért érdekelne egy démont két olyan hétköznapi mondi, mint Clary és az édesanyja? És hogyan tett szert Clary egyszer csak a Látásra? 
Az Árnyvadászok tudni akarják...

A könyvről: 
Kezdjük ott, hogy szegény könyvnek van egy borzasztó marketingje: Egy meztelen férfitest a borítón, rajta a Twilight írónőjének az ajánlása. Éppen ezért vártam olyan sokáig a megjelenéstől számítva, mire kézbe vettem. Mert kézbe vettem, ugyanis van rajta egy pici piros pötty, ami ad nekem egyfajta megnyugtatást, hogy nem olyan rossz ez. :) Ráadásul az ismerőseim mind ajánlják is. A Könyvmolyképző Kiadós könyvek többségében nem csalódtam, éppen ezért bátorkodtam elolvasni 2012. augusztusában ezt is, hátha jó lesz. Szomorú lettem volna, ha a borítója miatt megfosztom magam ettől az élménytől, amit a történet nyújtott. 


Nagyon nagy pozitívuma a többi hasonló könyvvel ellentétben: van egy szuperül kidolgozott világa, ahol végre nem csak vámpírok szaladgálnak embereket üldözve a város sötét utcáin. Hogy mennyire hiányzott már nekem, hogy valaki észrevegye, más lényekről is lehet jól írni! Szükségem volt nekem ezekre az árnyvadászokra, démonokra, mindenkire. 

Nem csodálom, hogy film is készült belőle, bár azt még nem láttam, mindenképpen megérdemli ez a könyvsorozat, hogy más formában is lássuk. Előtte azért érdemes elolvasni a könyvet, mert ha az ember elképzelheti a szereplőket, az sokszor nagyobb élményt nyújt, mint az, hogy mindenki kinézetét, minden helyszínt kitalálnak és megalkotnak helyettünk. 

A szereplők kidolgozottak és nagyon sokszínűek, jól megismerhetőek és szerethetőek. Ez a kötet mindent adott, amire szükségem volt: nevetés, izgulás, szomorkodás, rettegés, álmodozás... Sokan úgy gondolják, a Vörös Pöttyös könyvek "lányos könyvek", ez nem az, és érzem, a film is mindkét nemnek kedvezni fog. Kíváncsian várom. :) 

Pontozásom: 
Történet: 5/5
Megfogalmazás: 5/5
A teremtett világ: 5/5
Szereplők: 5/5
Kedvenc szereplőim: Jayce, Simon
Borító: 4,5/5 (amit mellesleg olvasás után már másképpen látok)

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése