2011. augusztus 12., péntek

Siobhan Dowd: A londoni óriáskerék rejtélye

Szerző: Siobhan Dowd
Cím: A londoni óriáskerék rejtélye
Eredeti cím: The London Eye Mystery
Fordította: Szabados Tamás
Kiadó: Pongrác
Kiadás éve: 2007
Oldalszám: 276 oldal


Fülszöveg:
Május 24. 11:32 
Ted és Kat figyeli, amint unokatestvérük, Salim felszáll a londoni óriáskerékre. A fülke felemelkedik.
Május 24. 12:02 
A fülke földet ér és kinyílik az ajtó. Kiszállnak az emberek, de hol van Salim?
Mikor Glória néni fia, Salim titokzatos körülmények között eltűnik a londoni óriáskerék zárt fülkéjéből, mindenki kétségbeesik.
Öngyulladás áldozata lett? (Ted elmélete.)
Elrabolták? (Glória néni elmélete.)
Él egyáltalán? (A család kimondatlan félelme.)
Még a rendőrség is tanácstalan. Ted, akinek agya más operációs rendszer szerint működik, mint a többi emberé és nővére, Kat testvéri torzsalkodásukat félretéve társak lesznek a nyomozásban. Kétségbeesett erőfeszítéssel követik a nyomokat szerte Londonban, hogy megtalálják az unokatestvérüket, miközben az idő egyre fogy…

A történet röviden: 
Ted és Kat elmennek unokatestvérükkel a londoni óriáskerékhez. Salim felszáll, de amikor az emberek kiszállnak, őt nem találják. 
Különböző elméletek születnek, hogy hová tűnhetett Salim. 
Főhősünk egy nem mindennapi 12 éves kisfiú. Az írónő úgy fogalmaz, hogy "agya más operációs rendszer szerint működik". A két gyerek elkezd nyomozni, hogy vajon hová tűnt az unokatestvérük. 

Amikor az utolsó oldal utolsó mondatához értem, és már azt is befejeztem, becsuktam a könyvet. Kavarogtak a gondolataim. 

A könyv a tizenéves korosztálynak íródott. 12-14 éves gyerekeknek ideális olvasmány. 
Én huszonéves fejjel a kezembe vettem, és elolvastam. Amióta a Pongrác Kiadó kiküldte nekem a könyvet, a polcomon volt, és mivel sok olvasmány szerepelt az idei tervemben, úgy döntöttem, ha azokkal végzek, ezt veszem a kezembe. 
Nem tudtam addig várni. Hetekig minden nap felnéztem a könyvre, és szerettem volna már a kezembe venni és olvasni. Így is tettem, minden mást félretéve. 

A történet számomra nagyon érdekes volt, ami különösen tetszett, hogy ennél a könyvnél nem volt olyan érzésem, hogy "olvastam már hasonlót". Ritkán találok sajnos ilyet. 
Nem csak a tizenéveseknek ad sokat a kötet. Nekem is nyújtott újat. Az írónő rettentő alaposan rakta össze, és ezért minden tiszteletem az övé. Bár a főszereplő srác a meteorológia rabja, rajong érte, más témában is tanít. Egy 12 éves gyerek ha a kezébe veszi, mindent érteni fog, amit olvas benne. Az olyan kifejezéseket, amiket "a felnőttek képletesen értenek", mind megmagyarázza.  
A megfogalmazása könnyű, érthető. Itt azonban egy negatívumot is meg kell jegyeznem: soknak tartottam egyes szavak és kifejezések ismétlését. Egyetlen kifejezés volt, amit az írónő sokszor hangsúlyozni szeretett volna, és nekem ez már túlzásnak tűnt a könyv harmadánál. De úgy gondolom, ez nem akadályozza meg az embert abban, hogy igazán élvezhesse a könyvet, ha minden más a helyén van.

Ja, igen... Kavargó gondolataim... Mézga család, Durell család, hasonló különleges kis családok jutottak eszembe. Ted olyan, akárcsak Mézga Aladár, vagy Gerry Durrell. Katról nekem Mézgáék Krisztája jutott eszembe, vagy Durellék Margoja. A nagynénit úgy képzeltem el, ahogy a Harry Potterben Vernon nővérét, Margeot. 
Eszembe jutott továbbá az is, hogy bár kis barátunk különc, mégis ilyennek kéne lennie az átlagos tizenévesnek. Játszik, nyomoz, "szeretlek-utállak kapcsolatban" van a testvérével, úgy érzi, senki nem figyel rá, saját kis világot épít ki magának, minden kérdésére választ vár. 

Mivel gyakran mozgok hasonló, vagy inkább fiatalabb korú gyerekek között, nagyon könnyen el tudtam képzelni Ted minden érzését, és hogy milyen helyzetekben hogyan viselkedik. Tipikusan egy olyan fiú, akivel szívesen beszélgetnék arról, hogy egyes dolgokról mi a véleménye. Nagyon érdekes személyiség. 
Azok közé a könyvek közé teszem, amiket majd a gyerekeim polcára pakolok, hogy mindenképpen olvassák el. Sokat lehet tanulni belőle a környezetünkről, a világról, az emberekről...

Pontozásom:
A történet: 5/5
Megfogalmazása: 4/5
A karakterek: 5/5
A borító: 5/5 

A borítóra külön szerettem volna kitérni: figyelemfelkeltő, nekem nagyon tetszik. Ötletes ez a kitépett füzetlap megoldás, és engem megfogott az is, ahogy a könyv címe van felírva.  
Imádom, hogy be van hajtva elöl is és hátul is, kevés könyvnél találkozom ilyennel, illetve azt hiszem, ez a harmadik, amit a kezembe vettem. Nem tudom, mi az oka, hogy ennyire tetszik, de mindenképpen különlegesnek tartom - nem csak emiatt.  
Nem kellett túlbonyolítani a borítót, pont attól ilyen magával ragadó, hogy nincs eltúlozva. 

Kedvenc karakter: Ted.
Ami kifejezetten tetszett: A könyv tanítása, a nyomozás alapossága.
Ami nem tetszett: A szóismétlés. 

2 megjegyzés :

  1. Az értékelésed után nálam is várólistás lesz! :)

    VálaszTörlés
  2. Örülök! :)
    Ha 1 embernek kedvet csinálok az olvasáshoz, akkor már megérte megírni a postot! :)

    VálaszTörlés