2011. augusztus 9., kedd

Ó, novella! Miért vagy Te novella?

@Andiamo  egy Molyos kihívás alkalmával a következőt kérdezi tőlünk, átlagos, hétköznapi emberektől, akik szeretünk olvasni: "Regények kontra novellák: Ön melyiket preferálja? Miért? Olvas-e novellákat"


Kedves @Andiamo! Én a regények mellett vagyok. Sajnos nem fogok tudni sok karakteres magyarázatot adni erre, csupán egyszerűen szükségem van rá, hogy egy történetet sokáig élvezhessek, hogy ne 10 percig tartson. Természetesen szívesen olvasok novellát, és tény, előfordult már, hogy egy novella többet adott, mint egy regény, hiszen lehet kerek egész és lehet sokatmondó. 


A novellának negatív tulajdonsága, hogy rövid. Ezáltal sajnos nagyon hamar elérkezik a vége. Egy jó írásnak pedig van az a pozitív tulajdonsága, hogy könnyen megszeretteti magát az olvasóval, akinek szenvedés, ha vége, és olvasná tovább. 

Én is olvasok novellákat, bár lényegesen ritkábban, mint regényeket. Egyik kedvenc kötetem most is előttem van. Örkény István Egyperces novellák-ról beszélek. Soha nem olvastam el elejétől a végéig a könyvet, viszont szeretek belőle szemezgetni, igazi kincset lehet benne találni. 

Ugyanúgy, ahogy új kedvencemben is, a Noran  által kiadott Huszadik századi orosz novellák c. kötetben. Igazából azért vettem meg az Alexandra nyári nagy akciójában, mert orosz novellák vannak benne. Csak később jöttem rá, hogy ennél sokkal több értéket hordoz, nem csupán azt, hogy orosz. Vannak benne számomra nagyon ismerős, és ismeretlen nevek egyaránt. Megérte megvenni, talán megpróbálkozok később majd más hasonló kötetekkel is (a német novelláskötetet szemeltem ki következő áldozatnak). 

Elképzelhetőnek tartom, hogy mostantól (vagy ha elolvastam az ebben található összes írást, és nagyon megszeretem mind) kicsit jobban rákapok a novellákra, és nem csak Örkényt, oroszokat és a sajátjaimat (vagyis inkább a fiókom novelláit) fogom olvasgatni, de a szívem akkor is a regények felé húz. :)

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése