2015. december 17., csütörtök

Gary Chapman: Végre egy nyelvet beszélünk

Szerző: Gary Chapman
Cím: Végre egy nyelvet beszélünk - Kommunikáció és intimitás a házasságban
Eredeti cím: Now You're Speaking My Language
Fordította: Cseke Zsuzsa Anikó
Kiadó: Harmat Kiadó
Kiadás éve: 2015
206 oldal, 2500 Ft 
Fülszöveg:
A házasságnak számos buktatója van, melyekkel a pár rendszerint csak az együttélés első hónapjai, évei után találkozik. Különbözőségek, káros kommunikációs beidegződések, harag, neheztelés, zárkózottság, védekező vagy támadó hozzáállás - és számos egyéb probléma állhat férj és feleség közé. Chapman a házasság keresztény felfogásából kiindulva mutatja be, hogyan alakíthatók ki a hatékony kommunikációhoz és a mélyebb intimitáshoz szükséges készségek, hogy a házasság kölcsönös elégedettséget nyújtó kapcsolat legyen. 
A szerző párterápiás praxisából vett esetekkel és bibliai hivatkozásokkal illusztrálja gondolatmenetét. A könyvében kifejtett témák mindenki számára hasznosak lehetnek, aki változtatni és javítani szeretne a társával való kapcsolatán. 
- Szerződésen és szövetségen alapuló házasság
- A különbségek tudatosítása és kezelése
- Egészséges és káros kommunikációs minták
- Az önismeret és az önfeltárás fontossága
- Mi a különbség az érzelmek "kiélése", illetve megosztása között?
- Miért ártalmasak a védekező reakciók, és hogyan fordíthatók javunkra? 


"A szeretet türelmes, jóságos; a szeretet nem irigykedik, a szeretet nem kérkedik, nem fuvalkodik fel. Nem viselkedik bántóan, nem keresi a maga hasznát, nem gerjed haragra, nem rója fel a rosszat. Nem örül a hamisságnak, de együtt örül az igazsággal. Mindent elfedez, mindent hisz, mindent remél, mindent eltűr. A szeretet soha el nem múlik."(1Korinthus 13,4-8)
Véleményem a könyvről:
Ismét Gary Chapman, és ezúttal sem lehet csalódni benne. Lassan példaképemmé avanzsál egyébként ez a házasságterapeuta, nagyon szeretnék úgy gondolkodni, ahogy ő teszi és úgy hozzáállni a dolgokhoz, ahogyan ő hozzááll a mindennapokhoz. 
A könyv, amiről most írni szeretnék, kifejezetten házastársaknak ajánlott, hiszen a házasságban fellépő kommunikációs problémákat veti véka alá. Nem a megszokott stílusában teszi ezt, ugyanis ez a könyve a szokásoshoz képest eltér annyiban, hogy tele van bibliai idézetekkel, példákkal, és a problémát vagy annak megoldását ezekkel a példákkal teletűzdelve próbálja megtanítani nekünk. Hozzátenném, nagyon hasznos, hiszen így konkretizálva vannak a gondok is és az azokból kilábalás mikéntje is. 


"Mosógép, ruhaszárító, garázsajtónyitó, mikrohullámú sütő, személyi számítógép, elektromos kapu, duplafalú sütő, varrógép, távirányító, üzenetrögzítő, mosogatógép – valamennyinek az a rendeltetése, hogy időt takarítson meg nekünk. De mit teszünk azzal a rengeteg megspórolt idővel? Egyes szociológusok szerint a fejlett technika az emberek individualizálódásához és elszigetelődéséhez vezetett. Egyre több erőfeszítést teszünk azért, hogy egyénileg sikeresek legyünk, és már nem is tudjuk, mit jelent például a közös családi boldogulás fogalma."

A könyv 5 fő részre osztható fel, azaz öt területet boncolgat. Olvashatunk a házasságban végbemenő kommunikációról, a házasság fajtájáról (szerződés vagy szövetség?), az intimitásról, önismeretről és a különbségekről. 
A kommunikációról szóló fejezetekből megismerkedhetünk a kommunikáció öt szintjével, és magunk is rájöhetünk, melyik az, amelyiket mi is alkalmazzuk a házasságunkban. Sajnos sokan megragadnak egy alacsonyabb szinten, és nem is gondolnánk, de ez vezethet a legtöbb félreértéshez és vitához. A cél, hogy minél magasabb szintet érjünk el ezen a téren, és Champan megmutatja, hogyan tegyük meg mindezt. Rávilágít a gyakran elkövetett kommunikációs hibákra is, melyekből többnél magunkra is ismerhetünk. 
A házasság típusánál gyakran azon kaphatja magát az olvasó, hogy inkább él egy szerződésre lépülő házasságban, mint egy szövetségre épülőben. Gyakran úgy teszünk meg társunknak valamit, ha cserébe elvárhatunk tőle valami mást. Ez sokszor éket üthet kettőnk közé. 
Ha nem ismerjük magunkat, nem leszünk képesek megismerni másokat sem. Erre világít rá az a néhány fejezet, melyek az önismeretről szólnak. Gyakran azt sem tudjuk, hogy mi miért reagálunk úgy a dolgokra, ahogy, vagy mit miért teszünk, honnan tudnánk akkor, hogy mi váltja ki a párunk reakcióját? A reakcióink és döntéseink javítása érdekében nem megváltozni szükséges, hanem fejlődni. Alaposan, részletesen foglalkozik Chapman azzal, hogyan érhetjük el, hogy mondandónk vagy reakciónk ne hasson sértésként. 
Az intimitásról szóló részek pedig kitérnek külön az érzelmi, a szellemi, a szexuális és a lelki intimitásra is. Az író szerint (meg szerintem mindenki szerint) fontos, hogy mind a négy területen rendben legyen minden, akkor beszélhetünk jó házasságról. 

"A bizalom olyan, mint egy törékeny növény. Valahányszor visszaélünk vele, sorvadni kezd. A gondoskodó szeretet hatására azonban a növény idővel újjáéledhet és kivirágozhat."
Nagyon nehezen emeltem ki a kedvenc idézeteimet, ugyanis annyira tartalmas és annyira tele van mondanivalóval, hogy tulajdonképpen akármelyik, mindegyik mondatán el lehet gondolkodni. Sajnos szerintem csak akkor működhet igazán jól Chapman tanítása, ha a házaspár mindkét tagja elolvassa a könyvet és komolyan megfontolja a benne rejlő tanácsokat. Megtanítja ugyanis a feleket arra, hogy ne akarjanak egymás agyával gondolkodni, ne akarjanak (sokszor téves) következtetést levonni társuk viselkedéséből, inkább kommunikáljanak, kérdezzenek, és kérjenek segítséget párjuktól, hogy jobban megismerhessék őket. 
Ismét hangsúlyoznom kell, ahogy már a korábbi Gary Champan könyveknél is tettem: lehet, hogy a könyv olvasmányos, de nem úgy kell kezelni, mint egy regényt: a helyes irányba próbál terelni minket, de ha csak elolvassuk és félredobjuk, nem származik belőle lelki hasznunk. 

Abszolút csillagos ötös, köszönöm a Harmat Kiadónak, hogy elolvashattam! Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése