2015. december 8., kedd

Gary Chapman: A jól működő család 5 jellemzője

Szerző: Gary Chapman
Cím: A jól működő család 5 jellemzője
Eredeti cím: The Family You've Always Wanted
Fordította: Falus Eszter
Kiadó: Harmat Kiadó
Kiadás éve: 2015
262 oldal, 2500 Ft 

Fülszöveg:
Napjainkban sokat hallunk a működési zavarokkal küzdő családokról, de alig esik szó arról, hogy mi jellemzi az egészséges és jól működő családi életet. Ebben kíván segíteni az olvasóknak a népszerű családterapeuta szerző, Gary Chapman, amikor könyvében sorra veszi a harmonikus család jellemzőit. Jól hasznosítható útmutatásai, tanácsai és a fejezeteket kiegészítő feladatok a harmonikus együttélés rejtelmeibe kalauzolják az olvasókat. 
Gary Chapman könyve iránytűt ad a családok kezébe. Saját családi életének buktatóit sem elkendőzve megmutatja, mennyire fontos a szolgálatkészség, a házastársak meghitt kapcsolatának elmélyítése, egymás tisztelete, megbecsülése és bátorítása, és hogyan forrasztja mindezeket egységbe a szeretet kötőanyaga. Haszonnal forgathatják a könyvet mindazok az olvasók, akik meglévő vagy jövendőbeli családjuk összhangját szeretnék megteremteni vagy helyreállítani. 
Dr. Márki László, az Európai Nagycsaládos Szövetség elnöke

Rendhagyó módon kezdjük a könyv tartalomjegyzékével: 
I. Szolgálatkészség
- 1. A fájdalomtól az örömig: saját utunk
- 2. Szolgálat: a nagyság próbája
- 3. A szolgálatkészség elmélyítése a családban
II. A házasság meghittsége
- 4. Vágy a meghitt kapcsolat után
- 5. A meghitt házastársi kapcsolat
- 6. A meghittség elmélyítése a házasságban
III. Szeretetteljes nevelés
- 7. A gyermeknevelés két alappillére
- 8. Kreativitás a tanításban
- 9. Következetesség a nevelésben
- 10. A tanítás és a nevelés képességének fejlesztése
IV. A határok kijelölése és a szülők tisztelete
- 11. Szabályok és következmények
- 12. A tisztelet ajándéka
- 13. Hogyan tanítsuk gyermekeinket mások megbecsülésére? 
V. A férj mint szerető családfő
- 14. Milyen a jó férj? 
- 15. Milyen a jó apa? 
- 16. A családfői szerep felmérése
- 17. Férjek figyelmébe: a szolgáló vezetés művészete
- 18. Feleségek figyelmébe: a bátorítás művészete

A könyvről: 
Azért szerettem volna feltüntetni a tartalomjegyzéket, mert bizonyítéka a következő mondatomnak: Gary Chapmantől mindig többet kapunk, mint amennyit a cím alapján várunk - pedig az elvárt dolgok is már lényegesen soknak hatnak. 
Azt gondoltam, olvashatok majd egy nagyon jó könyvet tele tanácsokkal arról, hogy hogyan legyen boldog, kiegyensúlyozott az ember családi élete. Sokkal több ez, mint egy családterapeuta agyonismételt ötletei arra vonatkozóan, hogy hogyan éljek kiegyensúlyozott házasságban. 
Ezzel a kötettel a legnagyobb hibát akkor követjük el, ha egy egyszerű, elolvasandó könyvként kezeljük. Chapman a kezünkbe adja a boldogságunk elméleti alapjait, de tenni nekünk kell azért, hogy az itt leírtak meg is valósuljanak, és azért, hogy elmondhassuk: valóban hasznos könyv ez. 
Amint fentebb ez látszik is, a könyvet öt fő részre lehet felosztani - illetve így is van felosztva. Az első nem kifejezetten a családdal, mint inkább a mi hozzáállásunkkal, világszemléletünkkel, életfelfogásunkkal foglalkozik. Rávilágít, hogy nem elég csupán ész nélkül kergetni a boldogságot, empátiával, szolgálatkészséggel és odaadással kell előtte "áldozni". Természetesen akkor működik a legkiválóbban ez az elmélet, ha nem áldozatként fogjuk fel hozzáállásunkat. Ahhoz, hogy a családi kapcsolatainkkal minden rendben legyen, először magunkban kell rendet rakni. 
A második nagyobb rész a házassággal, házastársi kapcsolattal foglalkozik, és rávilágít arra, mennyire fontos szerepe van a meghittségnek, kommunikációnak, egymásra való odafigyelésnek, és hogy ezeket hogyan tudjuk a legmagasabb szintekre emelni. 
A harmadik és a negyedik rész volt a kedvencem. Ha tehetném, az egészet idézném szó szerint, ugyanis az én olvasatomban minden egyes itt leírt mondatnak mondanivalója, tanítása van. 
"Szókratész egyszer így szólt tanítványaihoz: „Ha feljutnék Athén legmagasabb pontjára, így kiáltanék: Polgártársak, hogyan lehetséges, hogy minden követ megmozgattok, hogy vagyonotokat gyarapítsátok, s közben oly kevés figyelmet szenteltek gyermekeiteknek, akikre egy napon mindeneteket rá kell hagynotok?”
Az ötödik fejezet kifejezetten a férfiaknak, férjeknek, apáknak szól.  Arról ír Chapman ebben a részben, hogy hogyan érhetik el a férfiak, hogy a lehető legjobb apák, férjek legyenek, illetve azért odapirít nekünk, feleségeknek is, hogy ne a férjek hibáit lássuk meg először, hanem bátorítsuk őket és mondjunk köszönetet azért, amit megtesznek. 
Ahogy Chapmantől már megszokhatták az olvasók, ismét egy olyan kötetet sikerült összeállítania, ami teret ad önmagunk tesztelésének (kérdésekkel, feladatokkal lát el bennünket), és amely tele van saját tapasztalatokkal - legyen az Chapman családjában szerzett tapasztalat, vagy a hozzá, mint terapeutához járó párok problémái. 
Egy dolog biztos: a párok, férjek, feleségek, akik ezt a kötetet átböngészik, szinte kivétel nélkül mindannyian határozottan bólogatni fognak, miközben akár magukban, akár hangosan kimondva azt kántálják: "igen, ez pontosan így van nálunk is..." 
Mindenesetre lássuk be, jobb mások hibáiból tanulni, és mások jól bevált praktikáit ellesni, mint sok időt, akár hosszú éveket szenvedni, mire rájövünk a megoldásra - Chapman megírta, mit tegyünk, de tennünk nekünk kell azért, hogy jól működjön a családi életünk. 

Fantasztikus, köszönöm a Harmat Kiadónak, hogy olvashattam ezt a könyvet! 
A kiadó nevére kattintva pedig elérhető számotokra a megújult weboldal, ahol a könyvet is akciósan tudjátok megrendelni! :) 

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése