2015. december 23., szerda

Francine Rivers: Az ártatlanság gyermeke

Szerző: Francine Rivers
Cím: Az ártatlanság gyermeke
Eredeti cím: The Atonement Child
Fordította: Győri Anna
Kiadó: Harmat Kiadó
Kiadás éve: 2014
393 oldal, 3200 Ft 


Fülszöveg:
Dynah Carey élete a lehető legtökéletesebbnek tűnik: szerető családban nevelkedik, majd a főiskolára jelentkezve találkozik élete szerelmével. Egy sötét és hideg éjszakán azonban erőszak áldozatává válik, melynek következményeként egy nem kívánt terhesség súlya nehezedik rá. A lány addigi élete egyetlen perc alatt kártyavárként omlik össze, és a jövőjét illető döntés meghozatalakor szembesülnie kell a világ és szerettei igazi arcával is. Dynah ennek ellenére tudja, hogy hite utat mutathat a napvilágra kerülő titkok és a fájdalom sötét útvesztőjében... 
Francine Rivers ebben a könyvében egyetlen döntés generációkat átívelő következményeit tárja elénk. 

"Az ártatlanság gyermeke új perspektívából mutatja be korunk egyik legvitatottabb kérdését, az abortuszt." (Tyndale Kiadó)

A történetről: 
Dynah egy vallásos főiskolára jár, ugyanoda, ahová a vőlegénye is. Úgy tűnhet, élete ennél tökéletesebben már nem is alakulhatna... Egyik nap azonban csúnya fordulatot vesz a sorsa, ugyanis egy parkban megerőszakolják, minek következtében teherbe esik. A könyv végigmutatja, Dynah milyen lelki és fizikai megpróbáltatásokon esik keresztül egész terhessége alatt, miközben még maga sem tudja eldönteni, hogy szeretné-e megtartani a babát, vagy elmenne inkább abortuszra. 
Forrás: www.salon.com
Nagyon kényes témát boncolgat a könyv, bár ma már egyre elfogadottabb az abortusz. Így, hogy van már egy gyermekem, és úton a második, sok olyan közösség tagja vagyok, melyeknek tagjai mind olyan édesanyák, akiknek kicsi gyermekük van, esetleg most várják a babát. Gyakran olvasok abortusz ellen lobbizó kiírásokat, kommenteket különböző közösségi portálokon. Mondhatni, ma már azok sem ítélik el annyira az abortuszt, akik komolyan és mélyen gyakorolják vallásukat, de ezek az anyukák igen. Ennek ellenére szerintem mindenki meglepődne, ha egyszer fény derülne arra, kinek hány ismerőse esett át terhességmegszakításon, hiszen ez egy olyan műtét, amivel az ember nem dicsekszik - legyen bármi az oka... 
Kérdés persze az, vannak-e olyan helyzetek, amikor elfogadott mindenki számára? Dynah esetében a lehető legborzasztóbb szituációt vázolja fel az írónő, hiszen ismeretlen férfitól, erőszakos együttlét után fogant meg a baba, emellett ráadásul szinte mindenki, aki tud az esetről, másképpen gondolkodik róla, mint a főhősnő. Pedig aztán minden téren pokol lett az élete... Minden téren tönkre tette ez a megrázó eset: a lelke darabokban, a kapcsolatai megromlanak, a jövője összeomlani látszik. Hiszen nemcsak a vőlegényével bontják fel a jegyességet, de még a vallásos főiskoláról is elküldik, mondván, nem szeretnék beszennyezni jó hírüket egy kismamával, akinek gyermeke házasságon kívül fogant. 
Végigkísérjük Dynaht a 9 hónap megrázkódtatásain és hányadtatásain, vele együtt lehetünk döntésképtelenek, és izgulhatunk, hogy mi történik vele kórházi kapukon belül és kívül egyaránt. Ahogy a Rivers-könyveknél már megszokhattuk, Isten mindig azt a sorsot szánja a főszereplőknek, amit megérdemelnek, most sincs ez másképpen. Na és persze egy pici kis fűszer az egész történetben, hogy Isten nem csak jelen van, de határozottan utat is mutat, nem csak szemlél. Jó lenne, ha sokkal több ember hallaná a felé intézett mondatokat és cselekedne az Úr akarata szerint... 

A szereplőkről: 
Dynah vőlegénye már a megjelenésénél sem volt szimpatikus, nem is értem, mit keresett ilyen mentalitással és az empátia mindenféle jele nélkül egy katolikus főiskolán. Dynah szobatársáról szívesen olvastam volna többet, mert nagyon semleges maradt a történet elején, később is csak azért tartozott a negatív személyek táborába, mert úgy említették... A vőlegény barátját viszont már az elején a szívembe zártam, és reméltem, hogy sok-sok oldalon felbukkan majd. 
Forrás: www.everydaylife.globalpost.com
Egy olvasó, aki csak felszínesen olvassa a regényt, érezheti azt, hogy ennek a történetnek egy férfi és egy női főhőse van. Aki viszont átérzi, megérti Rivers útmutatását és tanítását, az határozottan azt mondhatja: a történetnek három női főhőse van: Dynah, az édesanyja és a nagymamája. Nők, három generáción át, akik más módon ugyan, de mind elszenvedték a női sors viszonylag gyakori fájdalmait. Annyi volt csupán zavaró kicsit, hogy nem értettem, annyi hosszú éven át nem volt a két idősebb nőnek ereje elmesélni a saját történetüket, de az első adandó alkalommal kibukik belőlük, amikor feljön a téma... Persze érthető ez, ha a saját lányomról/unokámról van szó. 
Talán a legnagyobb mondanivalója a könyvnek az, hogy mindegy, hogyan éled át a terhességedet, hogy élvezed-e vagy kínszenvedés minden perc, egy biztos: ha jól döntesz, a vége mindig ugyanaz: csodálat, pici, puha babaillat és sok-sok szeretet. Bátran ajánlanám azoknak a nőknek, akik tanácstalanok, nem tudják eldönteni, hogyan alakuljon az életük. Biztos vagyok benne, hogy a könyv elolvasása után teljesen más szemmel látnák a várandósságukat. 

Pontozásom: 
Borító: 5/5
Szereplők: 4/5
Történet: 5/5
Megfogalmazás: 5/5

Köszönet a Harmat Kiadónak, hogy olvashatjuk ezt az újabb Rivers-csodát. Talán az írónőtől olvasott könyvek közül ez áll a legközelebb a szívemhez, és még az is elképzelhető, hogy ez így is marad. 
(Egyébként a kiadó weboldalán nagyon akciósan, 20% kedvezménnyel rendelhető meg, mint ahogy minden más is! :)) 

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése